Pianist Leif Ove Andsnes var konferansier på åpningsseremonien. Foto: Thor Brødreskift
Pianist Leif Ove Andsnes var konferansier på åpningsseremonien. Foto: Thor Brødreskift

Festspillåpning i fellesskap

Pianist Leif Ove Andsnes ledet åpningen av de 70. Festspillene i Bergen, med H.M. Dronning Sonja, statsminister Jonas Gahr Støre og rundt 3500 publikummere til stede.

Etter pandemiens kulturtørke kunne bergensere og tilreisende endelig starte Festspillene med et stort, gratis utendørsarrangement på Torgallmenningen i Bergen sentrum onsdag 25. mai igjen.

Åpningsseremonien er begynnelsen på 15 dager med over 100 ulike arrangementer på en rekke scener i og utenfor Bergen. Her møttes unge krefter og store stjerner, og pianist Leif Ove Andsnes var både konferansier og solist. Det kunstneriske programmet hadde krigen i Europa som et tydelig bakteppe, og flere av verkene som ble fremført var skapt i skyggen av terror, kriser og krig.

– Her har jo kunsten alltid hatt en viktig stemme. Men kunst kan også være «bare» vakker og bevegende. Kanskje trenger vi mer enn noensinne i dag å kunne hvile i kunsten og nyte øyeblikkene, sa Andsnes.

Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester sto for musikken, sammen med Festspillenes artist-in-residence i år, Kronos Quartet. På scenen var også blant andre Edvard Grieg Ungdomskor, cellist Amalie Stalheim og dansere fra På tå hev og Nasjonalballetten.

Både statsminister Jonas Gahr Støre og Bergens ordfører Rune Bakervik trakk frem kunstens og Festspillenes evne til å skape fellesskap på tvers av alle grenser.

– Da Festspillene ble opprettet noen år etter andre verdenskrig, var det blant annet et ønske om å gjenreise og bygge broer mellom mennesker og land etter krigen, intet mindre. Og når vi nå markerer 70 år, så er vårt kontinent igjen preget av grusom, ødeleggende, forfølgende krig. Hendelser og handlinger som strider mot de verdiene vi setter pris på, sa statsministeren i sin tale.

Ordføreren la også vekt på Festspillenes betydning for bergensernes identitet og drømmer. – Festspillene gir oss muligheten til å se gjennom andres øye, føle gjennom andres toner, og ikke minst, kjenne på at vi er en del av et stort europeisk fellesskap, sa Bakervik.

Festspillene fortsetter med åpningsforestillingen Taylor Mac – A 24-decade history of popular music med Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen onsdag 25. mai kl 18:45 og torsdag 26. mai kl 19:30.Festspillene i Bergen