Fiolinist Johanne Haugland og pianist Gunnar Flagstad på Lysøen under Festspillene 2020, som i hovedsak ble vist digitalt. Foto: Thor Brødreskift.
Fiolinist Johanne Haugland og pianist Gunnar Flagstad på Lysøen under Festspillene 2020, som i hovedsak ble vist digitalt. Foto: Thor Brødreskift.

Hvordan ser kulturlivet ut etter pandemien?

Pandemien har skapt en linse som får oss til å erkjenne styrker og svakheter i det lokale kulturlivet. Vi må snakke om det som kommer etterpå nå, skriver festspilldirektør Anders Beyer.

Kulturlivets mange ildsjeler danser på line for tiden, med daglige feberredninger som følge av siste lockdown. Etter måneder med tålmodighet og vennlig tone i dialogen med offentlige myndigheter, vises antydninger til sivil ulydighet. En overskrift i BT formidler holdningen i klartekst: «Kom i teatret hvis du tør. Vi spiller for flere enn det anbefales».

Akkumulert frustrasjon kan føre til at flere blir mer aggressive i den daglige kampen. Enhver kulturleder har et mellomværende med sitt publikum. Hvor lenge holder de løftene man gir ved et teppefall? Fjodor Dostojevskijs Idioten kretser om nettopp dette spørsmålet. En ung mann blir ført til skafottet og gjenopplever de tusende dager som han har ødslet bort. Og så skjer det ufattelige, og mannen benådes. Førte han regnskap med resten av sitt liv? spør noen i romanen. Nei, han fortsatte der han slapp, med å sløse bort tiden. På galgebakken lover man hva som helst. Det er etterpå det gjelder.

Det er dette «etterpå» vi bør diskutere nå. Vi skal sette ord på hva den nye normaliteten er. Hvordan skal vi innrette oss post pestum som kulturforbrukende mennesker, og hvordan kan kunsten spille en samfunnsmessig forløsende rolle i den nye virkeligheten? Hvis vi kan gjøre dette på en fornuftig måte, kan vi samtidig bidra til å løse opp den akkumulerte frustrasjonen i bransjen i alminnelighet og hos kulturledere i særdeleshet.

La oss skinne sammen!
Sammen er vi sterkere enn hver for oss. Dette er særlig treffende for kulturområdet, med sine mange små aktører. I det siste har vi lært at den digitale tilstedeværelsen er enormt viktig, og kulturlivet har vist en kolossal innovasjonsevne og kreativitet for å nå ut til publikum gjennom lukkede dører og avlysninger. Nå handler det om å utnytte all denne nye digitale viten i fellesskap. Potensialet er stort, men konkurransen på fremtidens digitale marked er for lengst rykket inn på våre nettbrett og mobiler. Derfor bør kultursektoren stå sammen, slik at den kan fortsette å skinne og ikke blekner bort.

Det globale markedet beherskes av de få som er gode til å anvende data. Innovasjon Norge, Kulturrådet og andre organer bør være med på å styrke kulturinstitusjonenes kompetanse, og vi må diskutere hvordan norske kulturaktører kan komme til orde og nå både eksisterende og fremtidig publikum uten å bli slått av banen før start.

Alle vi som jobber med å skape og formidle kunst, har skullet manøvrere i den raske utviklingen. I Festspillene har vi lenge drøftet hvordan den teknologiske revolusjonen kan og bør få innflytelse på hvordan vi skal lage festival, hvordan vi kan videreutvikle oss i takt med nye landvinninger innenfor digital distribusjon og bruk av ny teknologi.

Dette har resultert i strategi for bruk av teknologi i kunsten, i formidling, i markedsføring og kommunikasjon, og i driften vår, som vi har jobbet etter en stund. Dette ønsker vi å videreutvikle i naturlige partnerskap som for eksempel høyere undervisningsanstalter, kunstinstitusjoner, private og offentlige fond og myndigheter.

Arbeidet er så vidt begynt, og mye ligger foran oss. Vi kan spørre oss selv om vi egentlig vet nok om hvem vi henvender oss til og hvordan de vi når, opplever oss. Vi vet noe, men trenger å forstå mer for å kunne nå bedre ut om hva folk kan få ved å oppsøke oss i kunst- og kulturfeltet. Jeg tror samtidig det er viktig at mer kunnskap om hvem vi henvender oss til ikke fører til at vi bare snakker til de mest interesserte, de mest opplagte. Da har vi spisset budskapet for mye.

Opera+Fornite=sant?
De langsiktige konsekvensene av sosial distansering og et globalt stopp for gjester på kulturarenaer er ukjent. Det er en veldokumentert trussel mot aktørenes økonomiske bæredyktighet, så vel som en mulighet for å utvikle digitale opplevelser. Derfor vil covid-19 muligvis endre hvordan kulturarenaer besøkes i lang tid – om ikke for evig.

Derfor er det ekstremt interessant å se hvordan verdens førende kulturformidlere angriper oppgaven. Hvor vanskelig det er å bruke «digitaliteten» til å skape kunst. Hvor vanskelig det er å definere og velge nye forretningsmodeller og prioritere riktige digitale verktøy. Dette er en utfordring over hele verden, selvsagt – men noen eksempler som er verdt å merke seg og som hver især er blitt styrket under pandemien:

Arts & Culture-initiativet fra Google tilbyr virtuelle besøk på omkring 500 museer over hele verden. Londons National Gallery har invitert kunstnerkollektivet Analema Group til å utforske og oversette tre av galleriets mesterverk til digitale opplevelser. Virtuelle konserter har eksistert i varierende former i mer enn et tiår, og kunstnere som Gorillaz og Björk har testet ulike teknologier. 

Musikere og fans er sannsynligvis ikke i stand til å samles i en fysisk ramme i et stykke tid ennå, og digitale begivenheter kan være et viktig element i fremtidens musikkmarked. Et stort partnerskap i populærkulturen så dagens lys i april 2020, da 12 millioner Fortnite-spillere la ned sine våpen for å følge en digital konsert med en avatar av rapperen Travis Scott. En 10-minutters virtuell konsert ble spillets største begivenhet noensinne, hvis man spør produsent Epic Games. Inkludert fire repriser over tre dager på tvers av tidssoner deltok 27,7 millioner unike spillere i den digitale konserten 45,8 millioner ganger.

Det digitale er født grenseoverskridende og gir oss mulighet for å betrakte og utvikle kulturtilbudet flerdimensjonalt. Det er ingen stengetid, ingen geografiske begrensninger, ubegrenset adgang og nye samarbeidsformer. Men for å innløse potensialet – og kanskje like mye for å innsnevre mulighetene i det ubegrensede – kreves det fokus på ny kompetanse og en klar forståelse av hva det analoge tilbud kan som det digitale tilbud ikke kan. Forhåpentligvis kan gjestene glede seg over begge deler.

Denne teksten ble først publisert i papirutgaven av og i nettavisen til Bergens Tidende 18. januar 2021.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler