Kronos Quartet. Foto: Lenny Gonzalez
Kronos Quartet. Foto: Lenny Gonzalez

Kronos Quartet er artist-in-residence under Festspillene i Bergen 2022

Amerikanske Kronos Quartet skal gjøre flere konserter og oppdrag under årets festspill.

Som artist-in-residence skal Kronos Quartet delta på Festspillenes utendørs åpningsseremoni onsdag 25. mai, ha en familiekonsert på Akvariet i Bergen og spille en konsert i ærverdige Håkonshallen. I tillegg deltar de fire musikerne i en samtale og workshops.

– Kronos er stolte over å komme til Festspillene i Bergen som artist-in-residence. Vi gleder oss til å bli inspirert av vakre Norge, med sine oppmerksomme, entusiastiske publikummere og et pulserende musikkliv, sier fiolinist og grunnlegger David Harrington.

Oppholdet på Festspillene varer omtrent en uke, som en del av Kronos Quartets første besøk i Europa siden pandemien.

– Kronos Quartet er en levende institusjon og en reisende musikalsk bauta. I flere tiår har musikerne flyttet grenser og redefinert hva en moderne strykekvartett er. De ser alltid fremover, bestiller nye verk og finner nye, spennende musikalske partnere. Vi ser umåtelig frem til å ønske dem velkommen til de 70. Festspillene i Bergen som artist-in-residence, sier programsjef Tonje E. Peersen.

I mer enn 45 år har amerikanske Kronos Quartet kombinert fryktløs utforskertrang med et brennende engasjement for å fornye strykekvartetten. Underveis er Kronos blitt et av verdens mest feirede og innflytelsesrike ensembler. De har gjort tusenvis av konserter, gitt ut mer enn 60 innspillinger, samarbeidet med talløse komponister og utøvere og bestilt over 1000 verk og arrangementer for strykekvartetter. Sammen har de vunnet mer enn 40 priser, inkludert tre Grammy-er.

I dag består Kronos Quartet av fiolinistene David Harrington og John Sherba, bratsjist Hank Dutt og cellist Sunny Yang.

Festspillene i Bergen er bestillingspartner i Kronos Quartets Fifty for the Future.

Kronos Quartets kunstneriske og pedagogiske samarbeid med Festspillene i Bergen er muliggjort av Barbro Osher Pro Suecia Foundation. Dette engasjementet er også delvis støttet av Mid Atlantic Arts gjennom USArtists International, et program i samarbeid med National Endowment for the Arts, Andrew W. Mellon Foundation og Trust for Mutual Understanding.Festspillene i Bergen