The American Moth. Foto: Annika Ostwald/winter guests
The American Moth. Foto: Annika Ostwald/winter guests

Ny åpningsforestilling for Festspillene i Bergen

Årets festspill i Bergen åpner med urpremieren på en internasjonal samproduksjon av regissør/koreograf Alan Lucien Øyen fra winter guests. På scenen står blant annet Liv Ullmann.

Åpningsforestillingen heter The American Moth, og er en hybrid multimediaforestilling som kombinerer dans, teater på flere språk og filmatisk live-video. Den internasjonale rollelisten består av dansere og skuespillere, deriblant den norske teater- og filmlegenden Liv Ullmann.

– Å arbeide med et stort internasjonalt scenekunstprosjekt midt i en global pandemi, er selvsagt vanskelig – nær sagt umulig – men som kunstner var det aller skumleste som skjedde i fjor det som skjedde med drømmene våre. Det er vår jobb og plikt å drømme, men nå var fremtiden plutselig «borte», sier regissør og koreograf Alan Lucien Øyen fra kompaniet winter guests.

Viser verden potensialet i norsk scenekunst

Da alt sto stille i høst, satte de ni utøverne seg ned i en sirkel og stilte hverandre spørsmål.

– Svaret ble en to måneders lang samtale om demoner, mareritt, drømmene vi oppga, gapet mellom det vi trodde, og det vi nå vet. At Liv Ullmann kom inn i prosjektet ble en gave. I en alder av 82 er alt fortsatt mulig for en som ser verden som henne. Nå, to måneder før premieren er fremtiden fremdeles en blinkende markør, men drømmen om den er sterkere enn noensinne, sier Øyen.

– The American Moth er et verk til tiden og skapt midt under en global pandemi. I et scenisk totalkunstverk suger det innhold fra de menneskelige vilkårene som er uvirkelig virkelige her og nå. Det handler om deg og meg og vårt skrøpelige liv i en livløs tid. Med en veldig kraftanstrengelse drømmer denne magiske forestillingen frem en forunderlig, ny verden, med utømmelige og tilbakevendende temaer som ensomhet, barndom, reise, hukommelse, tid, frykt, håp, sier festspilldirektør Anders Beyer.

I tillegg til Festspillene, består samprodusentene av anerkjente internasjonale aktører som Kennedy-senteret i Washington, D.C. og Nasjonalteateret i Taipei.

The American Moth er et stort, internasjonalt scenekunstprosjekt med Alan Lucien Øyens umiskjennelige signatur. Han er nå blant de mest etterspurte norske scenekunstnerne internasjonalt, og vi er stolte over å kunne løfte en norsk produksjon med internasjonale medvirkende og vise verden hvilket enormt potensiale som finnes innen norsk scenekunst, sier festspilldirektøren.

Pandemien betyr store programendringer

Bestillingsverket Taylor Mac – A 24-Decade History of Popular Music er tidligere annonsert som åpningsforestilling for Festspillene i Bergen 2021. Denne produksjonen flyttes nå til 2022.

– Den amerikanske kunstneren Taylor Mac, som i høst fikk Den internasjonale Ibsenprisen, skulle spille sammen med Bergen Filharmoniske Orkester og eget band. I løpet av våren er vi blitt smertelig klar over at det ville bli vanskelig å få alle de involverte amerikanske kunstnerne til Norge, og vi velger derfor å skyve forestillingen til neste år, sier Beyer.

Festspillene har valgt å lansere årets program fortløpende, selv om det lenge har vært tydelig at pandemien kunne føre til betydelige endringer underveis. Festspilldirektøren må nå også se andre produksjoner forsvinne fra årets program. Blant de større endringene så langt er installasjonen Bergen_Portal, som i likhet med Taylor Mac har amerikansk opphav og er utsatt til 2022, og en symfonisk konsert med de verdenskjente Wienerfilharmonikerne, som nå utgår fra planene. Fortsatt vet ikke festspilldirektøren om internasjonale artister vil slippe inn i landet i mai, og hvor mange publikummere som vil bli tillatt.

– Å jobbe med store endringer i programmet så tett opp mot selve Festspillene er selvfølgelig utfordrende. Som kunstoperatører skal vi alltid være åpne og endringsparate, men betingelsene for alle som driver med kulturformidling er helt umulige for tiden. Heldigvis nyter vi stor forståelse fra omgivelsene og publikum, og vi gleder oss vilt til å møte mennesker i salene igjen, sier Beyer.

Fakta om The American Moth

 • Av winter guests/Alan Lucien Øyen
 • Regi/koreografi: Alan Lucien Øyen
 • Medvirkende: Liv Ullmann, Tom Remlov, Yvonne Øyen, Andrew Wale, Lee Yuan Tu, Olivia Ancona, Douglas Letheren, Meng-Ke Wu, Zander Constant
 • Manus: Alan Lucien Øyen/Andrew Wale
 • En samproduksjon mellom The Kennedy Center for Performing Arts, Washington, D.C., The National Theatre and Concert Hall, Taipei, Den norske opera & ballett, Oslo, og Festspillene i Bergen
 • Urpremiere i Grieghallen i Bergen 26. mai 2021

Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler