Dirigent Eímear Noone under konserten Let’s Play i Grieghallen 29. mai. Foto: Thor Brødreskift
Dirigent Eímear Noone under konserten Let’s Play i Grieghallen 29. mai. Foto: Thor Brødreskift

Nytt annerledesår for Festspillene i Bergen

Med sterkt begrenset publikumskapasitet har Festspillene i Bergen et besøkstall på 49 000 i salen, utendørs og på skjerm.

Festspillene i Bergen avsluttes i dag med en filmatisk utgave av Arne Nordheims Stormen. De 200 billettene til salen er utsolgt, og arrangementet kan også oppleves på nett, slik som cirka 30 andre arrangement fra årets festspill.

– Vi er pavestolte over å ha gjennomført et festspill med over 70 ulike arrangement i det som er vårt andre pandemiår. Til tross for alle begrensinger, har vi gitt publikum mat for sjelen og engasjert 550 artister og et stort antall scenemedarbeidere og teknikere, sier festspilldirektør Anders Beyer.

En foreløpig telling viser et sammenlagt besøkstall på 48 923, hvorav 16 773 er til billetterte arrangement. Det er utstedt 8205 billetter til fysiske arrangement på arenaer og 8568 digitale billetter hittil, inkludert digitale festivalpass som gir tilgang til alle arrangement på nett. De fleste digitale arrangement er tilgjengelig til 23. juni 2021. Det resterende besøkstallet kommer fra ubilletterte gratisarrangement utendørs og på nett.

Årets festspill i Bergen har som mange kulturarrangement i Norge og verden blitt til under utfordrende omstendigheter, med strenge smitteverntiltak og få internasjonale artister. På Festspillenes andre dag kunne publikumskapasiteten økes fra 100 til 200 på de største arenaene.

– Mange arrangement har vært utsolgt, men denne endringen kom for sent til at det var mulig å fylle kapasiteten i alle salene helt. Selv under de stadig skiftende forutsetningene i år, presterer norske kunstnere på skyhøyt nivå og publikum setter som alltid pris på kvalitet, sier Beyer.

I fjor måtte Festspillene gjennomføres hovedsakelig digitalt, og alle arrangementer var gratis for publikum. I år er bortimot alle digitale arrangement billettert.

– Vi ser at konkurransen på det digitale markedet er blitt hardere også innen vårt kultursegment, og mange aktører har fortsatt å gi bort kunstnerisk innhold. For Festspillene var 2020 et unntak; det er ikke gratis å presentere kunst og kultur på nett. Derfor bør også digitale billetter koste penger. Samtidig er digitale kunsttilbud i rasende utvikling, og vi må våge å prøve oss litt frem, sier festspilldirektøren.

Festspillene i Bergen mottok 8,2 millioner i støtte fra regjeringens stimuleringsordning for kulturlivet en uke før festivalstart.

–  Dersom denne støtten hadde uteblitt, ville det betydd svært stram økonomi for oss fremover, sier Beyer.Festspillene i Bergen