Lise Davidsen. Foto: Morten Krogvold
Lise Davidsen. Foto: Morten Krogvold

Operastjernen Lise Davidsen åpner Festspillene med Tosca

Den norske sopranen gjør sin scenedebut i tittelrollen i den knivskarpe operaen Tosca.
 

Lise Davidsen er festspillmusiker i 2023, og vil medvirke på en rekke arrangementer. Hun starter med tittelrollen i Puccinis store opera Tosca, som er Festspillenes åpningsforestilling og spilles 24. og 26. mai 2023.  

Det er første gang Davidsen synger denne rollen på scenen, og med seg i denne konsertante oppføringen har hun den walisiske bassbarytonen Bryn Terfel, den britisk-italienske tenoren Freddie De Tommaso og Bergen Filharmoniske Orkester og Kor.

Gjennom festspillperioden fra 24. mai til 7. juni 2023 vil sopranen fra Stokke gjøre flere konserter og ha ulike roller: I tillegg til Tosca, gjør hun en duokonsert sammen med pianist James Baillieu med sanger av Schubert, Grieg, Sibelius og Berg, hun er solist under fremføringen av Verdis Requiem, holder en internasjonal mesterklasse og vil også kuratere en egen konsert som annonseres senere.  

– På kort tid er Lise Davidsen blitt en av den klassiske musikkens største stjerner og mest unike stemmer. Enten det er på The Met, i Grieghallen eller ute på Slottsplassen, der jeg hørte henne live for første gang, fyller hun rommet og får frem de minste nyansene i musikken. Vi er særlig stolte over at Festspillene kan presentere mange fasetter ved hennes kunstnerskap over hele seks arrangement. Hun er ekstremt etterspurt internasjonalt, og det med god grunn, sier festspilldirektør Lars Petter Hagen.

Sopranen har fått mange lovord fra kritikerne: The New York Times skrev «a voice in a million» og The Economist kalte henne «opera’s newest star». Under Festspillene i Bergen 2022 hadde hun stor suksess sammen med pianist Leif Ove Andsnes med en stappfull konsert i Grieghallen, og hun er særlig kjent som opera- og lied-sanger og for sine tolkninger av Wagner og Grieg.

Davidsen har blant annet opptrådt ved Metropolitan Opera, Royal Opera House Covent Garden, Teatro Alla Scala Milan, Bayerische Staatsoper, Wiener Staatsoper og Bayreuth- og Glyndebourne-festivalene. Hun har studert ved Griegakademiet i Bergen og Det Kongelige Musikkonservatorium i København, og har blant annet vunnet Spellemannsprisen og Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse.

 Festspillene i Bergen