Fra De unges festspillforestilling i 2018. Foto: Thor Brødreskift.
Fra De unges festspillforestilling i 2018. Foto: Thor Brødreskift.

Stor dag for små musikere

De unges festspillforestilling er både en ny arena og et springbrett til noe større for mange barn og ungdommer.


Skrevet av Festspillene i Bergen


Festspillene har i en årrekke hatt som tradisjon å gi barn og ungdom muligheten til å vise seg frem for et stort publikum. Konseptet – som i starten het Barnas festspilldag – skiftet navn til De unges festspillforestilling i 2013, og har siden blitt en viktig del av det årlige programmet.

Forestillingen håndplukker barn og unge fra forskjellige kulturskoler i regionen, og setter sammen et program der de håpefulle artistene får vise frem talentene sine foran et nytt publikum; det være seg innen sjangere som klassisk, pop, jazz, folkemusikk eller dans.

For mange av kulturskoleelevene er opptredenen på De unges festspillforestilling et av høydepunktene i løpet av skoleåret, og flere av barna som har deltatt har siden tatt steget opp i de profesjonelles rekker. Navn som Kei Solvang (se intervju lenger nede i saken) og Lisa Teige (senere kjent som Eva i TV-serien Skam) er blant dem som har gjort seg bemerket i de påfølgende årene.

Bergen kulturskole er en av skolene som har jobbet tett sammen med De unges festspillforestilling, og arrangementssjef ved skolen, Laila Kolve, har dette å si om samarbeidet:

‘Denne scenen er kanskje den mest prestisjetunge arenaen som finnes for unge talenter i Bergen og omegn. Alle kulturskoler i Hordaland/Vestland får invitasjon til forestillingen og må sende inn opptak som gjennomgås av en jury, og alle vet at denne muligheten kommer hver vår. For mange er det en kjempemotivasjon og et klart mål; det å få plass på programmet er stort. Flere av dagens unge profesjonelle toppmusikere fra Bergen har vært med på De unges festspillforestilling, og jeg kan for eksempel nevne utøvere som Amalie Stalheim, Miriam Sonoko Shimano Welde og Ingeborg Haugland. For mange var det denne opptredenen som var utslagsgivende for valget om å bli profesjonell musiker/kunstner’. 

På spørsmål om det er spesielle hendelser eller opptredener som Kolve har lyst til å trekke frem, svarer hun: ‘Jeg har mest lyst til å trekke frem mangfoldet ved De unges festspillforestilling. Unge talenter får vise sitt eget kulturuttrykk i profesjonelle rammer, og til tider oppstår det magi på scenen’.

Festspillene har også snakket med fire musikere som deltok på forestillingen da de fortsatt var barn og i startgropen av karrieren. Her forteller de blant annet om erfaringene med å opptre på et så stort arrangement i ung alder, samt om hvordan karrieren har artet seg:

1. Å være på festspillprogrammet i så ung alder er ikke alle forunt. Hvordan husker du opplevelsen av å opptre på De unges festspillforestilling?

2. Er det noen konkrete erfaringer fra opptredenen din som du har tatt med deg og har kunnet dra nytte av senere i karrieren.

3. I korte trekk, hva har du drevet med i årene fra festspillforestillingen og frem til i dag.

4. Noen tips til barn og unge som gru-gleder seg til å opptre på De unges festspillforestilling i 2021?

Kei Solvang  (opptrådde i 2016, -17 og -18. Pianist)

1. Jeg har deltatt på De unges festspillforestilling til sammen tre ganger, og alle gangene har vært lærerike og inspirerende. Spesielt inspirerende var det den andre gangen jeg deltok. Jeg husker at det var kjekt å bli kjent med andre utøvere, og å bruke hele dagen på å forberede seg frem til en konsert på kvelden - lydprøver, generalprøver og så videre. Høydepunktet var selvfølgelig å opptre selv i en relativt stor sal med masse publikum. Jeg husker alle forestillingene jeg har deltatt på som kjekke, men det var også en del nervøsitet inne i bildet.

2. Jeg husker godt at jeg ble veldig stresset under den siste av de tre forestillingene. Jeg hadde hatt en annen opptreden tidligere på dagen, noe som gjorde at jeg ikke fikk vært med på generalprøven. Det var også lite tid for lydprøver. Under denne forestillingen lærte jeg derfor hvordan jeg kan håndtere enn slik type stress. Konserten gikk bra, og jeg har tatt med meg denne erfaringen videre.

3. Jeg har deltatt i noen konkurranser, både nasjonalt og internasjonalt. Jeg fikk også æren av å åpne den 30 timer lange direktesendingen på NRK, Grieg minutt for minutt, i 2018 med Op.1. Fire Klaverstykker. Samme året startet jeg på Langhaugen musikklinje, og i januar 2019 ble jeg tatt opp i talentprogrammet til Prof. Jiri Hlinka Klaverakademi. Senere i 2019 ble jeg også tatt opp i Nasjonalt Klavertiltak, et nytt nasjonalt program for unge pianister. I 2020 var jeg en av semifinalistene under NRK-programmet Virtuos, og samme måned fikk jeg en egen Villa-konsert på Troldhaugen. Mange av mine senere konserter ble avlyst på grunn av korona, men jeg har fått spille noen konserter i høst, blant annet i Troldsalen i sammenheng med Festspillene i Bergen.

4. Jeg anbefaler å spille på De unges festspillforestilling så mye som mulig, mens man har sjansen til det. Gjerne både solo og kammermusikk. Det er en god anledning til å bli kjent med andre utøvere, og til å opptre foran et publikum.

Bjørn Helge Gammelsæter (Opptrådde i 2011. Pianist)

1. Jeg husker det som veldig stas og spennende! Det var en av de første "ordentlige" spillejobbene mine, og det er et godt minne.

2. Det vanskelig å huske en konkret erfaring. Jeg føler at alle små erfaringer blir til en stor erfaring, men det å få delta var definitivt god trening i å stå foran folk i en "voksen" kontekst.

3. Siden opptredenen på De unges festspillforestilling har jeg studert jazzpiano ved Norges musikkhøgskole, turnert med flere artister (Ruben, Iris, Depresno), og de siste årene har jeg fokusert på låtskriving og musikkproduksjon. Jeg var så heldig å få være med på låten Lay by me (med Ruben) som vant Spellemann for årets låt i fjor!

4. Tips til barn og unge må være at det er helt lov å feile! Det skjer med oss alle, og jeg tror til den dag i dag at jeg ikke har spilt en eneste konsert der alt gikk slik som jeg ville at det skulle gå. Man må bare venne seg til det og ikke henge seg opp i detaljer. Det er det store bildet som er det viktige. Det er også viktig å vite at publikum vil ditt beste!! Lykke til!

Tomine Mikkeline Eide (Opptrådde i 2013. Vokalist)

1. Jeg er glad for å ha drevet veldig mye med musikk som barn. Det ga meg et godt grunnlag for videre karriere da jeg ble eldre. Inkludert i dette er selvsagt De unges festspillforestilling som jeg sang på da jeg var svært ung. Jeg tror også at dette var første gang jeg sang under Festspillene i Bergen, og jeg syntes det var stas å kunne være en del av festivalen!

2. På den tiden hadde jeg allerede gjort ganske mye på musikkfronten, men jeg husker at det var samme år som jeg ga ut debutalbumet på Universal Music. Da var jeg omringet av mest voksne musikere ute på oppdrag, så det var godt å kunne gjøre noe såpass profesjonelt sammen med andre unge. Lave skuldre - men likevel masse talent og en flott konsert! Så alt i alt en god opplevelse!

3. Siden den gang har jeg gjort veldig mye, og jeg har fortsatt med sangkarrieren. I dag bor jeg i Oslo og kombinerer skuespillerstudier på Westerdals med sangkarrieren. Jeg jobber mye i studio med nye låter samtidig som jeg gjør sangoppdrag. Jeg slapp for eksempel nettopp en julelåt ved navn Walking in the air.

4. Det viktigste er å ha det kjekt og være den musikeren du er. Ikke prøv å være noen andre. Jeg vet det er litt ‘generelt’ og kanskje litt ‘kjedelig’ å høre, men har du det kjekt og klarer å slappe av og kose deg, blir opptredenen din så mye bedre. Det er absolutt ingenting å være redd for, og det er en fantastisk arena å prøve seg på. Masse lykke til! Heiaheia!

Edel Marie Bolstad (Opptrådde i 2012. Pianist)

1. Jeg husker at det var veldig stas å få være en del av en så stor festival. Det var også første gang jeg spilte i Grieghallen, og det var en stor og viktig opplevelse for meg.

2. Jeg kan huske at det var spennende å bli kjent med unge som drev med andre former for kultur enn det jeg gjorde. Det at så mange flinke folk var samlet på ett sted ga meg en følelse av hvordan det var å være med i en profesjonell oppsetning.

3. Etter at jeg spilte på Barnas festspillforestilling fikk jeg spille på flere av foajékonsertene til Griegakademiets unge talenter, som også er en del av Festspillene. Nå går jeg siste året på en master i klaver ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Jeg satser på en karriere som frilansmusiker og har spilt på flere av Norges største festivaler.

4. Prøv å nyte opplevelsen! La deg inspirere av alle de andre som er med uansett om de driver med musikk, dans eller noe annet, og tenk at dere alle samarbeider om å lage én stor og flott forestilling.

De unges festspillforestilling/fakta:

 • Het opprinnelig Barnas festspilldag. Skiftet navn til De unges festspillforestilling i 2013.
 • Består av en konsert under festspillene hvert år.
 • De unges festspillforestilling arrangeres i samarbeid med Equinors talentprogram Morgendagens Helter.
 • I 2019 fikk for første gang barn og ungdom fra andre deler av landet også muligheten til å delta. Regissør og konferansier varierer fra år til år.

Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler