Åpningskonsert

Klar for en gedigen start?


Skrevet av Festspillene i Elverum


MEDVIRKENDE:
Ungdomssymfonikerne
Dirigent: Johannes Gustavsson
Solist: Ingeborg Gillebo

Program
Victoria Borisova-Ollas: Open Ground (2006)
Gustav Mahler: Rückert Lieder (1901-02)
Ørjan Matre: Syklus (WP)
Claude Debussy: La Mer (1905)

Open Ground – Victoria Borisova-Ollas (1969 – )
Open Gound er inspirert av Salman Rushdies «The Ground Beneath Her Feet”. En av hans mest betydningsfulle og komplekse romaner hvor fiktiv virkelighet går side om side med ekte historiske hendelser. Kollisjonen mellom de to verdenene får en ødeleggende effekt på skjebnen til alle karakterene som er involvert. En av disse, en legendarisk rocke-vokalist, forsvinner under mystiske omstendigheter mens et jordskjelv herjer i Mexico.

– Jeg har funnet inspirasjon i det første kapitelet av boken som inneholder beskrivelser av jordskjelvet. Tittelen på verket er min egen. Open Ground er et uttrykk som kan bli tolket forskjellig avhengig av konteksten. Bakken under våre føtter, virkeligheten i hvor vi eksisterer for øyeblikket, hvor ekte og stabil er den egentlig? Hvem vil noensinne våge å forestille seg hvordan det føles om den plutselig begynner å skjelve?

Victoria Borisova-Ollas

Ungdomssymfonikerne

Rückert Lieder – Gustav Mahler (1860-1911)
Mahlers Rückert Lieder er en samling på fem sanger med tekster av den tyske dikteren Friedrich Rückert som er tonesatt for sang og orkester av Mahler. Sangene var opprinnelig tenkt som individuelle verk og ble først publisert hver for seg uten noen annen sammenheng enn tekster fra Rückert. I senere tid ble verkene publisert på nytt som en samling. Det er slik de oftest framføres i dag. Mahler hadde et nært forhold til sang. Mye av orkestermusikken hans er inspirert av sang og har gjerne et tydelig melodisk preg. Mahlers melodier følger handlingen og tematikken i diktene tett, og sammen skapes et nydelig senromantisk bilde.

Syklus -Ørjan Matre (1979 – )
Urframføring.

La Mer – Claude Debussy (1862 – 1918)
La Mer (Havet) ble av Debussy kalt for «Tre symfoniske skisser for orkester». De tre delene er i utgangspunktet frittstående, men det er likevel tematisk materiale som knytter satsene sammen. Debussys klangfarge og evne til å skape stemningsfulle musikalske øyeblikk er gjenkjennbar allerede fra start. Variasjon i klangfarge og stemning preges av Debussys utstrakte bruk av pentaton skala og heltoneskala. Komponistens nyanserte orkestrering skaper et impresjonistisk bilde av havet. Debussy brukte bilder og andre kunstverk knyttet til havet som inspirasjon til verket, framfor å vandre langs en strand eller svømme i bølger.

Verket ble urfremført i Paris i 1905 og ble som flere av Debussys verk, dårlig mottatt. Det er først i senere tid at verket har blitt et av Debussys mest populære og kjente verk.

Åpningskonsert med Ungdomssymfonikerne
Terningen Arena, 6. august kl 19:00

Kjøp billett her!Festspillene i Elverum