Ungdomssymfonikerne

Ungdomssymfonikerne er fundamentet i Festspillene i Elverum. De er også Norges nasjonale ungdomsorkester og består av landets 100 mest talentfulle og dyktige musikkstudenter.

Orkesteret blir regnet som et av de beste av sitt slag og har som visjon å være anerkjent som et av Europas ledende ungdomsorkestre. Ungdomssymfonikerne spiller med topp internasjonale dirigenter og solister, og gjester jevnlig kjente klassiske festivaler i Europa.

Helt siden oppstarten i 1973 har Ungdomssymfonikerne arrangert sommerkurs i Elverum og de er en av grunnpilarene i Festspillene i Elverum. Orkesteret er i tillegg til sitt høye musikalske nivå, også kjent for sitt gode sosiale miljø og sin lærerike atmosfære.

Ungdomssymfonikerne ble grunnlagt av de engasjerte musikerstørrelsene Leif Jørgensen (tidl. konsertmester i Oslofilharmonien), Harry Kvebæk (tidl. solotrompetist i Oslofilharmonien), og Karsten Andersen (tidl. sjefsdirigent i Bergen Filharmoniske orkester).

Orkesterets målsetning har fra starten av vært å gi unge musikere på vei mot en profesjonell karriere erfaring i å spille i et fullt utbygget symfoni­­orkester og å fremføre sentralt orkester­repertoar. Ungdoms­symfonikerne skal være den ledende rekrutterings­instansen for landets profesjonelle orkestre og omlag halvparten av norske profesjonelle orkestermusikere i dag har deltatt på kurset. Kursdeltakerne deltar år etter år og flere av dagens musikere i orkesteret er faktisk andre­generasjons deltakere!

Ungdomssymfonikerne har turnert verden over og spilt sammen med verdens mest anerkjente soloartister og dirigenter. De senere år har orkesteret gjestet konsertserien Sommerklassisk i Tivoli i København en rekke ganger. Under festivalen Young Euro Classic i Berlin, har Ungdomssymfonikernes konserter to år på rad (2015 og 2016) blitt beskrevet som noen av høyde­punktene av internasjonal presse.

De siste årene har Ungdoms­symfonikerne spilt med dirigenter og solister som Juanjo Mena, Vasily Petrenko, Christian Vásquez, Andrew Manze, Leif Ove Andsnes, Truls Mørk, Solveig Kringlebotn, Håkan Harden­berger, Barbara Hendricks, Henning Kraggerud, Håvard Gimse, Arve Tellef­sen, Elisabeth Nordberg-Schulz og Ole Edvard Antonsen.Festspillene i Elverum