KODEs huskomponist Wolfgang Plagge
KODEs huskomponist Wolfgang Plagge

Historisk urframføring og frampek mot Skeivt kulturår.

Høstens program har en fellesnevner i det å gjennomleve utfordringer. Tema som ensomhet og isolasjon, stillhet og utenforskap dukker opp i flere stykker. – Det blir mange vakre øyeblikk i Troldsalen i månedene som kommer, lover direktør ved komponisthjemmene Christian Grøvlen.


Skrevet av KODE Bergen som partner


Direktør Christian Grøvlen og huskomponist Wolfgang Plagge

Gripende urframføring som høstens høydepunkt

Wolfgang Plagge er velkjent fra sitt mangeårige virke som komponist, utøver og musikkformidler. I 2021 er han huskomponist i KODE, i en åpen skaperprosess som har blitt dokumentert og delt digitalt. 

På YouTube kan du se flere videoer som følger gangen i prosjektet

– Plagge er en av Norges absolutt fremste komponister. Framføringen av verket «In Arduis» blir en historisk hendelse og en stor begivenhet i KODE og i kultur-Norge i år, sier Grøvlen. 

«In Arduis», som betyr «i vanskelige tider», er Wolfgang Plagges niende klaversonate. 

– Alt jeg har sett og hørt så langt av denne sonaten er rørende poetisk, lidenskapelig og åndelig komplekst, samtidig som den evner å tale til mange. Jeg tror dette blir en gripende urfremføring og et høydepunkt i Plagges produksjon. 

Grøvlen framfører verket i Troldsalen 31. oktober og konserten skal også streames live. I tillegg spiller Plagge selv en egen konsert 19. september.

Vertavo strykekvartett

Ikoniske stykker og kjente navn

Et av Norges ledende kammermusikkensembler, Vertavo strykekvartett, kommer til Troldhaugen i november, med musikk av blant annet Beethoven.

– Beethovens kunstnerskap rommer alt som er menneskelig og det å seire i motgang. Da han mistet hørselen opplevde han den mest traumatiserende og isolerende tragedie for en musiker, og i det tomrommet skapte han kunstmusikkens mest gripende og hjerteskjærende kunstverk. 

– Dette tomrommet vil Vertavokvartetten la oss få oppleve i John Cages ikoniske verk 4’33, etterfulgt av Beethovens aller siste strykekvartett, forteller Grøvlen.

Forfatteren, komponisten og pianisten Ketil Bjørnstad står også på programmet. 

– Ketil Bjørnstad er et ekte renessansemenneske – en multikunstner. Mange kjenner han både som musiker og forfatter og han har skrevet bøker om både Grieg og Munch. Han byr publikum på en spennende og variert konsertforestilling, og vi gleder oss til at han gjester Troldhaugen 3. oktober.

Ny sjans for festival for Nina Grieg

20.-24. november arrangeres Nina-dagene, en egen festival tilegnet Nina Grieg, i samarbeid med Senter for Griegforskning. 

Festivalen skulle egentlig gått av stabelen i 2020, på hennes 175-årsdag, men ble utsatt grunnet Covid-19.

– Nå får vi endelig viet Nina Grieg fortjent oppmerksomhet og programmet for Nina-dagene blir lansert i slutten av oktober.

Musikk av Benjamin Britten som frampek mot Skeivt kulturår

Første søndag i advent blir det korsang i Troldsalen, framført av unge stemmer fra Edvard Grieg gutte- og jentekor. De framfører et av den engelske komponisten Benjamin Brittens mest kjente og populære verk: A Ceremony of Carols, som ofte blir sunget i juletiden.

– Britten var homofil, og utforsket utenforposisjonen gjennom musikken sin. Jeg kan allerede nå røpe at det blir mer Britten på programmet neste år, når KODE markerer Skeivt kulturår, avslutter Grøvlen. KODE Bergen