Tabita Berglund er 1. gjestedirigent for Kristiansand Symfoniorkester. Foto: Nikolaj Lund
Tabita Berglund er 1. gjestedirigent for Kristiansand Symfoniorkester. Foto: Nikolaj Lund

Forelsket i musikk og mennesker

For bare noen år siden var Tabita Berglund fast bestemt på at hun ikke skulle jobbe med musikk. Nå anses hun som en av de mest spennende dirigentene i Norge, og de neste tre sesongene er hun 1. gjestedirigent for Kristiansand Symfoniorkester.


Skrevet av Jan Frantzen - Foto: Nikolaj Lund og Lars Gunnar Liestøl


Kjemi er vanskelig å sette ord på. Det er en slags gjensidig gjenkjennelse. Et bånd. En forbindelse. Og dette føler Tabita Berglund at hun har med Kristiansand Symfoniorkester. Det er en viktig årsak til at hun har signert en treårig avtale som 1. gjestedirigent.

– Det musikalske er en vesentlig del av det, men naturligvis også det menneskelige. Det handler om hvordan vi responderer på hverandre og finner en felles plattform. Jeg opplever at KSO er et orkester med et driv, en energi og en vilje til utvikling som er utrolig inspirerende å jobbe med, sier hun.

Dynamikken mellom en dirigent og et orkester er kanskje ikke så lett for menigmann å forstå. Berglund sier samspillet består av mange ulike elementer.

Dirigent Tabita Berglund. Foto: Nikolaj Lund

LEDELSE I SANNTID

– Én ting er det helt konkrete. Orkesteret responderer på bevegelsene mine, og sånn sett er det en type ledelse i sanntid. Men jeg responderer også på det de gir meg. Jeg må være vidåpen i ørekanalene for å oppfatte hva de ønsker og hva de vil. Og så er det noen metafysiske lag, hvor man som dirigent kan tenke at man skulle ønske det var sånn og sånn, og så skjer det uten at man har sagt eller gjort noe. Det kan forekomme med orkestre man kjenner veldig godt, sier hun.


– MUSIKKEN HAR MULIGHET TIL Å GÅ RETT I HJERTET PÅ HVA DET VIL SI Å VÆRE MENNESKE. HELT UTEN ORD KAN DEN FORANDRE FOLK, OG GJØRE EN FORSKJELL I LIVENE DERES. DET ER NOE MAGISK VED DET, OG DET BESTEMTE RETNINGEN FOR LIVET MITT.


FANGET OG FORELSKET

Berglund var egentlig fast bestemt på at hun ikke skulle bli musiker. Helt til hun begynte på musikkonservatoriet i Trondheim som cellist.

– Veien yrkeslivet mitt har tatt har vært overraskende, også for meg. Planen min på videregående var at jeg skulle bli matematiker, men så ble jeg forelsket i Trondheims musikkliv – i musikken, i menneskene og i energien som oppstår mellom dem. Jeg ble fanget av musikken, og så meg aldri tilbake. Litt av det samme skjedde med dirigeringen. Plutselig sto jeg der på opptaksprøven og kjente at «dette får jeg til», forteller hun.

EN FANTASTISK ENERGI

Direktør i KSO, Geir Rebbestad, omtaler Berglund som et unikt talent og sier det var «en fantastisk energi» mellom henne og orkesteret da hun besøkte Kilden første gang. Og Berglund er en dirigent som tar musikken på alvor. Hun ønsker å komme til kjernen av det hun skal formidle.

– Jeg er opptatt av å forstå det jeg holder på med. Med kroppen, med intuisjonen og med fornuften. Hva er det musikken prøver å si? Hva vil komponisten? Hvordan kan jeg hjelpe orkesteret med å få frem dette på best mulig måte? For å vite det må jeg kjenne musikerne så godt som mulig, sier hun. Og henter frem et sitat av Mor Teresa.

– Hun skulle holde et innlegg på en lederkonferanse en gang, og gikk inn på scenen, presenterte seg og sa kun følgende: «Do you know your people? Do you love them?» Det var hele innlegget. For meg har det blitt en slags ledestjerne.


– FOR Å VÆRE EN GOD LEDER ER DU NØDT TIL Å KJENNE DE DU LEDER, OG VÆRE GLAD I DEM.


For å være en god leder er du nødt til å kjenne de du leder, og være glad i dem, sier Berglund, og slår fast at det passer godt inn i de langsiktige planene hun har med KSO.

– Som dirigent er det et stort privilegium å få jobbe med dem over så lang tid. Vanligvis beveger man seg til en ny by og et nytt orkester hver uke, men her har jeg muligheten til å etablere et langvarig forhold og investere mer i det på lang sikt. Jeg gleder meg veldig til det, sier hun.

Tabita Berglund foran Kilden-bygget. Foto: Lars Gunnar Liestøl.

RETT I HJERTET

32-åringen konstaterer at Kilden er «et fantastisk hus» med en sal som jobber med orkesteret. Og hun ønsker å dele store musikalske opplevelser med det sørlandske konsertpublikummet fremover.

– En av grunnene til at musikk er så viktig for meg, er at den gir oss adgang til deler av mennesket som ingen andre kunstuttrykk eller kommunikasjonsformer gjør. Musikken har mulighet til å gå rett i hjertet på hva det vil si å være menneske. Helt uten ord kan den forandre folk, og gjøre en forskjell i livene deres. Det er noe magisk ved det, og det bestemte retningen for livet mitt. Hadde ikke vært for at jeg ble så truffet av musikken, hadde jeg aldri jobbet med dette. Den opplevelsen ønsker jeg at publikum også skal få. At de tenker eller føler noe de aldri har gjort før, noe som kanskje kan bli viktig i livene deres. Det unner jeg alle.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler