Kildens operasjef Frøydis Emilie Lind
Kildens operasjef Frøydis Emilie Lind

Stor opera til Kristiansand

Det er fire år siden Kristiansand premierte en stor opera. Med kunstnerisk team fra England og kule kostymer, blir den moderne tolkningen av Mozarts mesterverk «Don Giovanni» høstens event!


Skrevet av KSO


 

 

 

 

Lørdag 17. september har den kvinneforførende Don Giovanni premiere i Kildens Teater- og Operasal. Med en rollebesetning bestående av internasjonale sangere, samt Kildens egne, får vi bevitne Giovannis siste dramatiske dager i live. Det blir hett i både elskov og kjærlighet, humor og helvete. Ikke minst blir det urbant, lettsinnet og ironisk. Men passer egentlig opera for hvem som helst?

– Det er et godt spørsmål, svarer Kildens operasjef Frøydis Emilie Lind med ettertanke.

 

 

 

 

 

 

 

 FULL PAKKE AV EN OPPLEVELSE

Når man tenker på en 1700-talls opera som denne, tror mange at det er noe pompøst og gammeldags. Noe fiffen holder på med. Da er det lett å tro at det ikke angår en selv.

– Men hvis man tenker på hva opera er for noe, så er jo det både konsert og teater og scenografi! Altså du har hele pakka i én. Jeg tror at hvis folk først gir seg selv muligheten til å oppleve en opera, så vil de finne ut at det faktisk er noe for de, sier Frøydis engasjert.

 

Fra kostymeprøver i London juni 2022

 

MYTER OG FAKTA:
 
«Opera er gammeldags» – Opera stammer fra en kulturtid der musikk var en grunnleggende komponent i teater. Litt som musikaler er i dag! Mange av operaene fra «gamle dager» har tålt tidens tann, fordi de handler om ting som er aktuelt også i vårt samfunn. Kildens versjon av Don Giovanni er et godt eksempel på en moderne og urban tolkning.

 
«Opera er vanskelig å forstå» – Ofte er opera på et fremmed språk, men hos oss i Kilden tekster vi sånn at alle kan følge med. I tillegg forstås handlingen gjennom skuespill, kostymer og scenografiens ulike elementer.

 

 

 

 

HOOKING, KOMEDIE OG DRAP

 

Det gøyale med opera er at det setter samfunnsaktuell tematikk på spissen. De aller fleste av oss har støtt på en sjarmør i løpet av livet som får «alle» han prøver seg på. Men hva skjer når man blander inn drap som ingrediens? Operaen har en urban og komisk fremtoning som gjør handlingen både interessant og storslått. 

– Det kan alltids være en del eller to som du ikke liker. Det lever man seg igjen, og så plutselig så kommer de fantastisk vakre melodiene som treffer hjerte, sjel og kropp. Som regel er forestillingen på et fremmed språk, så hos oss tekster vi sånn at alle kan følge med.

 

 

 

 

 RØD LØPER PÅ PREMIERE

Seks uker før premieren begynner prøvetiden, hvor sangerne, Kristiansand Symfoniorkester og kunstnerisk team samles i Teater- og Operasalen for å sy sammen det som blir høstens store event i Kristiansand. Med rød løper, forsnakk og etterfest, er det mye og glede seg til. På spørsmål om hva operasjefen selv gleder seg mest til, svarer hun :

– Det er mange gledespunkter i en produksjon. Men den første dagen med prøver, der vi setter oss ned i prøvesalen for at sangerne skal synge gjennom operaen med bare pianoet for første gang… Jeg begynner nesten å grine bare av å tenke på det. Å høre alle stemmene sammen er så en sterk opplevelse!

 Kristiansand Symfoniorkester