En konsentrert dirigent, Fredrik Burstedt- Foto: Heida Gudmundsdottir
En konsentrert dirigent, Fredrik Burstedt- Foto: Heida Gudmundsdottir

Symfoni og industri i full harmoni

Kvinner i mørke gevanter, menn i stiv pingvindrakt og et fullt symfoniorkester med 71 musikere. Kristiansand Symfoniorkester ( KSO) produserer helt andre ting enn papir i lokalet som før huset en diger, støyende papirfabrikk ved navn Hunsfoss Fabrikker.


Skrevet av Torill Frislid Gustafsen KSO


En diger harpe, blåseinstrumenter i messing og strykeinstrumenter i dyrt treverk skimtes mellom enorme søyler i rå betong, vegger i gammel teglstein og store glassflater. Musikalsk magi oppstår når myke, smygende toner etterfølges av rå makt. KSO spiller alt fra «Le jardin feerique» til Star Wars tittelmelodi inne i industrihallen.

KSO er et av landets syv profesjonelle symfoniorkester. De 71 musikerne, som er heltidsansatte, kommer fra hele 17 nasjoner. Symfoniorkesteret beskriver seg selv som et ungt og vitalt ensemble. Kveldens dirigent, Fredrik Burstedt, har blant andre utmerkelser mottatt Sixten Ehrling Prize for young conductors.

Foto: Heida Gudmundsdottir

DIGGER BETONG OG BRATSJ

– Veldig gøy å se et fullt symfoniorkester og få høre klassisk musikk i et gammelt industribygg av betong, sier Kine Rohnen. Sammen med venninnen Tonje Hangeland har de to kristiansandsdamene dratt nordover til Vennesla for å få med seg seansen.

– Helt fantastisk. Dette treffer de veldig med. Det er et jo et unikt sted, og et fantastisk orkester, sier Hangeland. De to venninnene er full av perlende adjektiver når de beskriver konsertopplevelsen de befinner seg midt i.

De er begge glade i klassisk musikk, men det er første gang de sitter i en gammel industrihall for å lytte.

– Men kommer de hit igjen, da kommer vi også. For betong og bratsj, det liker vi, konkluderer Rohnen, mens Hangeland nikker bekreftende.

Kveldens konsertlokale - Foto:Torill Frislid Gustafsen 
Kine Rohnen (t.v) og Tonje Hangeland - Foto: Torill Frislid Gustafsen 

Mer enn en fot tramper takten i betonggulvet underveis i konserten. Applausen blir bare sterkere og sterkere. Og det er ikke bare voksne damer KSO frir til, og får ja fra, i de gamle industrilokalene mens de fremfører Mendelssohns Bryllupsmars. Orkesteret stjeler også pur unge pikehjerter.

 

– JEG LIKER ABSOLUTT ALT AV MUSIKKEN DE SPILLER, IKKE BARE STAR WARS, SOM JEG HAR HØRT FØR. DET ER SÅ FINT NÅR DE SPILLER BÅDE ROLIG OG HØYT PÅ EN GANG.

 

HELT HEKTA PÅ UNGDOM

– Dette er første gang jeg er på konsert med symfoniorkesteret. Det er veldig fint å høre på, sier Bertin Dale Bærum. 11-åringen er klinkende klar på at hun heretter blir fast inventar på Kilden teater og konserthus i Kristiansand. Det er symfoniorkesterets egentlige hjem. Hun vil gå for KSOs Gullserie, et abonnement på hele 20 konserter i løpet av et år.

– Jeg liker absolutt alt av musikken de spiller, ikke bare Star Wars, som jeg har hørt før. Det er så fint når de spiller både rolig og høyt på en gang, forklarer ungjenta med stor entusiasme.

Seansen ender ikke overraskende i en enorm, stående applaus for Kristiansand Symfoniorkester i de gamle industrilokalene til Hunsfos Fabrikker. Industriell klassisk musikk forfører folk på Sørlandet.

Etterpå puster musikerne Stig Nordhagen og Roar Brostrøm ut i frisk kveldsluft. De har traktert henholdsvis en klarinett og en obo i industrihallen kalt PM5, etter papirmaskin nummer 5.

– Dette er absolutt ikke et vanlig lokale for oss å spille i, sier Brostrøm.

– Jeg tror det må være første gang på et slikt sted. Men det fungerte fint, det. Vi fikk godt publikumskontakt og jeg syntes jeg så flere føtter trampe takten underveis, konkluderer Nordhagen fornøyd.

Roar Bostrøm (t.v) og Stig Nordhagen etter konserten. Foto: Torill Frislid Gustafsen 

 Kristiansand Symfoniorkester