B32 – Beethovens 32 klaversonater

Vi beklager å måtte meddele at B32 med Tor Espen Aspaas ikke lar seg gjennomføre grunnet inntrufne omstendigheter. Prosjektet er planlagt gjennomført i 2022 – enten i påsken, pinsen eller under Midtåsen kulturfestival.


Skrevet av Kulturelt Initiativ som partner


Så vidt oss bekjent, har ingen pianist her i landet spilt Beethovens 32 klaversonater konsentrert over påfølgende dager. Tor Espen Aspaas innlemmes dermed i en eksklusiv sirkel av pianister, også internasjonalt, når han realiserer den livslange drømmen og målsettingen om å gjøre denne sonatesyklusen kronologisk, fordelt på 8 konserter i perioden. Med andre ord: her er muligheten tilstede for å feire Beethovens 250-års jubileum med hans klaversonater på en måte det sjelden gjøres! Aspaas er en av våre fremste klaversolister, han er professor ved Norges Musikkhøgskole og skriver nå en doktoravhandling om Beethovens improvisasjonskunst. Han ble i 2016 utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs orden.

Ludwig van Beethovens 32 klaversonater ble komponert i løpet av årene 1795–1822 og hver eneste av dem utgjorde i seg selv et betydelig skritt fremover for hele den vestlige musikktradisjonen. Den første av sonatene, i f-moll opus 2 nr. 1, ånder av Beethovens læremestre Haydn og Mozart, men viser også et fremadstormende ungt geni som allerede er i ferd med å finne sin egen, unike stemme. Spennet fra denne første frem til den aller siste, grenseoverskridende og tidløse sonaten i c-moll, opus 111, gir et tverrsnitt av hans utvikling som komponist; det er på mange måter essensen av Beethoven – og dermed av vestlig musikkhistorie – vi her kan høre i konsentrert form. Konsentrert, ja, men unektelig monumental!

Tor Espen Aspaas

 

De 32 sonatene er en manifestasjon av hva den menneskelige skaperevne kan kreere – les: Beethoven. En framføring av disse i 8 konserter i løpet av 4 dager er en manifestasjon av hva den menneskelig hjerne kan gjenskape – samt hva et menneske fysisk kan prestere – les: Tor Espen Aspaas. Dette er altså en musikkhistorisk begivenhet – og en historiefortelling i toner om Beethovens utrolige, musikalske utvikling.


De 32 klaversonatene vil bli fremført i kronologisk rekkefølge i 8 konserter:


Konsertene vil finne sted i Hjertnes kulturhus, Sandefjord – en sal som er viden kjent for sin gode akustikk og flotte Steinway flygel – og som med sin romslighet gir de beste forutsetninger for å følge de reglene som til enhver tid gjelder for smittevern. Pr i dag selges billetter på annenhver rad i Hjertnes – rad 4, 6, 8 osv., og det er 2 plasser mellom hver person/gruppe på radene.

Enkeltkonserter koster kr 350,-/ kr 100,- for barn/unge under 18 år
Syklusen med 8 konserter koster kr 1.900,- (fullpris kr 2.800,-) kr 600,- for barn/unge
4-konserters abonnement koster kr 1.100,- (fullpris kr 1.400,-) kr 300,- for barn/unge
Abonnementer kan kun bestilles hos Kulturelt Initiativ på e-post: kultint@gmail.comKulturelt Initiativ