AmatisTrio
AmatisTrio

Midtåsen kulturfestival! Sommerens unike kulturbegivenhet!

Musikal-kongene Rodgers & Hammerstein skal sette stemningen for en ny herlig festival på landets flotteste utendørs kulturarena! Etter at festivalens sangere og pianist har frydet oss med utdrag fra fem av Rodgers & Hammersteins musikaler ved åpningen av årets festival, skal vi På jakt! rundt på den praktfulle eiendommens mange unike spillesteder. Vi skal også reise herfra til Argentina – via Paris – og får besøk fra selveste Salzburg! En internasjonal reise med ditto nivå på musikere, sangere og den spenstige musikken som har et spenn fra barokken til samtidskomposisjoner skapt spesielt for musikerne som gjester oss!


Skrevet av Kulturelt Initiativ som partner


MIDTÅSEN KULTURFESTIVAL – KONSERTER 9. – 23. JULI 

RODGERS & HAMMERSTEIN IN THE PARK  Midtåsen, parken – 9. juli kl. 20.00

Musikal-kongene Rodgers & Hammerstein skal sette stemningen for en ny herlig festival på landets flotteste utendørs kulturarena! Bli med opp i åsen og nyt det vakreste av kjente og kjære melodier fra The Sound of Music, The King and I, Carousel, Oklahoma med festivalens sangere og pianist. Musikken og utsikten over byen, fjorden og universet setter deg i en unik stemning – og vi håper det blir like deilig varmt som i South Pacific! 

 

PÅ JAKT!  Arnebergstuen – 11. juli kl. 19.00

Mozart komponerte sin Jaktkvartett i B-dur, KV 458 i 1784, og den hører med til standardrepertoaret for strykekvartetter. Jörg Widmann viderefører Mozarts vitalitet i sin 3.  strykekvartett fra 2003 – videreutvikler idéene, og ender opp med at musikerne Ludvig Gudim og Sonoko M. Welde, fiolin, Eivind Ringstad, bratsj, jakter cellisten Amalie Stalheim. Ved Sveinung Bjellands inntreden blir det ro i rekkene igjen, og sammen fremfører de Robert Schumanns Klaverkvintett i Ess-dur opus 44.

Jakt-kvartetten

HERFRA TIL ARGENTINA – VIA PARIS!  Arnebergstuen – 12. juli kl. 19.00

Pianist Sveinung Bjelland tar oss med på en musikalsk reise som starter her hjemme med verker av Backer-Grøndahl, Grieg og Tellefsen – gjør et lite opphold «En avril á Paris» med musikk av Trenet/Weissenberg, Chopin, Debussy og Ravel – før han avslutter reisen med noen utrolig fyrrige argentinske danser av Piazzolla og Ginastera!

 

DE TO KLARINETTKVINTETTENE!  Arnebergstuen – 13. juli kl. 19.00

Klarinettkvintettene som Mozart og Brahms komponerte, er to verk som forandret musikkhistorien og klarinettens posisjon som solo- og kammermusikkinstrument. Mozart komponerte sin kvintett i A-dur, KV 581 for bassetklarinett i 1789. og Brahms sitt verk i h-moll i 1891. På grunn av disse verkene ble klarinetten det blåseinstrument det ble komponert mest kammermusikk for fra Mozarts tid og fremover. Den finske solo-klarinettisten Björn Nyman møter her strykekvartetten fra konserten På jakt!: Welde, Gudim, Ringstad og Stalheim, og vil framføre Mozarts verk på en bassetklarinett.

 

FRANSK AFTEN  Scandic Park Sandefjord, Bankettsalen – 14. juli kl. 19.00  (Venteliste)

Tradisjonen tro inviterer vi til Fransk aften på den franske nasjonaldagen. I Bankettsalen på Park Hotel presenterer våre utøvere et utvalg av fransk og franskinspirert musikk fra opera, operette, musicals og frittstående sanger mellom hver av de fem herlige rettene kjøkkensjefen har tilberedt. 

 

SILENCE CONCERT – GOLDBERGVARIASJONENE  Midtåsen skulpturpaviljong – 15. og 16. juli kl. 15.00

Ulf Nilsen kalles «et fenomen»! Han er en fremragende organist, pianist og cembalist – han elsker å improvisere i jazz-sjangeren – og han er blind. Det blir et av de virkelige høydepunktene under årets festival når han skal fremføre en av hjørnestensverkene i europeisk musikklitteratur – J. S. Bachs Goldbergvariasjoner i original versjon for cembalo – i skulpturpaviljongens vidunderlige akustikk. 

 

NASJONALROMANTISK TJERNETREPERTOAR  Ved tjernet – 16. juli kl. 19.00

Tjernet i skogen på Midtåsen er den ideelle rammen for en nasjonalromantisk konsert. Det blir Norge rundt med åtte sangere og to pianister og Vandring i skoven Langs ei Å Ved syrintid mens det lir Mot kveld. Det er Seterjentens søndag og Det er Sommerkvæld som da Over de høie fjelde. Og Solveig synger sin sang. Der skreg en fugl og En Svane glir sakte forbi ved vannliljene på tjernet – Eit Syn idet man tenker: Norge, mitt Norge.... 

Det blir som En Drøm!

 

FRA SALZBURG MED AMATIS TRIO  Arnebergstuen – 18. juli kl. 19.00

Fra Mozarts fødeby kommer Amatis Trio på sitt første besøk til Norge. De har vunnet en rekke internasjonale konkurranser og musiserer på de største internasjonale festivaler. Lea Hausmann, fiolin, Samuel Shepherd, cello og Mengjie Han, klaver er såkalte ECHO-musikere, som betyr at de konserterer jevnlig i flere av de store konsertsalene på kontinentet – samt på Midtåsen. I sin første konsert spiller de Gassenhauer-trioen til Beethoven, Schostakovich Klavertrio i c-moll opus 8, Mendelssohns Klavertrio nr. 1 i d-moll op. 49 og Moorlands av Andrea Tarrodi som er komponert for Amatis.

 

OPERETTEAFTEN  Arnebergstuen – 19. juli kl. 19.00  (Venteliste)

Arnebergstuen på Midtåsen er som en slottssal i Wien – og den perfekte ramme for en ekte Operetteaften! Svulmende operettemelodier presenteres av festivalens utøvere mellom hver av Unike Hotellers kjøkkensjefs fem retter. Det er bare å drømme seg bort! Wien, Wien, nur du allein......

 

AMATIS OG RINGSTAD I KVARTETT  Arnebergstuen – 20. juli kl. 19.00

Amatis Trio var New Generation Artists for BBC samtidig med vår egen Eivind Ringstad. Sammen har de gjort en rekke innspillinger for BBC og deltatt på blant annet Edinburgh International Festival og Aldeburgh Festival. På Midtåsen møtes de endelig igjen. Mozart er selvsagt med på programmet her – Klaverkvartett i g-moll KV 478 – ved siden av Frank Bridges Fantasi i fiss-moll og Robert Schumanns klaverkvartett i Ess-dur opus 47. 

 

HAUGTUSSA MED BALLETT  Tjernet i skogen – 22. og 23. juli kl. 15.00

Aa hildrande du! Det Syng av mystikk i naturen på Midtåsen. Et perfekt sted for Garborg og Griegs Haugtussa. Den unge Veslemøy er gjeterjente på setra, og hun fryder seg i Blåbærli og Killingdans. I Møte med Jon forelsker hun seg, men etter en Vond Dag ender hun Ved Gjetlebekken. De unge danserne Myrna Lømo og Ludvig Støvind møter sangeren Mari Askvik og pianist Ivar A. Waagaard i en iscenesettelse av Kristian Støvind.

 

MIDTÅSEN BARNEFESTIVAL    11. – 23. JULI

FANTASIA!  11. – 13. – 16. – 19. – 23. juli kl. 17.00

La fantasien din blomstre når du blir med på vandreteater og opplevelser rundt på Midtåsen– et mestermøte mellom herlig musikk, dans, malerier og praktfull natur. Maleren Claude leder dere fra utsiktspunktet foran villaen – hvor han i fjor begynte på maleriet av fullmånen over fjorden – via det gamle slottet og kyllingene i borggården til Monet-broen og vannliljene ved tjernet. Gled dere spesielt til Baba Yaga!

Magnus Dorholt Kjeldal, som Claude Måne, leder forestillingen sammen med Torgeir Koppang, klaver, Anna Tarakhchyan, unge musikere og dansere fra Spotlight.

Tryllefløyten
Tjernet med vannliljer 

TRYLLEFLØYTEN  12. – 14. – 18. – 20. – 21. juli kl. 17.00

Fuglefangeren Papageno klarer nesten ikke å vente på å kunne gi barn i alle aldere en ny herlig sesong med Mozart eventyrlige syngespill Tryllefløyten ute i skogen på Midtåsen. Ti profesjonelle sangere har han med seg sammen med De Tre Guttene, Pap-Pap-barn, fløytist og pianist........og den ildsprutende dragen.

Mariann Fjeld Solberg, Mathilde S. Marjavara, Christina Jønsi, Mari Askvik, Tone Braaten, Siri K. Ødegård, Ole M. Velde, Sakarias Tranvåg, Jørgen Backer, Filip Håkestad. Bernhard Greter, klaver, Jenny Kval, fløyte, Arild Helleland, regi.

 

CAFÉKONSERTER – 11. – 23. JULI

CAFÉ MIDTÅSEN  11. – 15. – 21. juli kl. 12.00

De daglige Cafékonsertene finner sted på terrassen foran villaen på Midtåsen. I Café Midtåsen synger Mathilde Salmi Marjavara og Jørgen Backer et utvalg sanger tilpasset stedet vi er på sammen med pianist Bernhard Greter.  Her treffer du også én av Årets unge musikere! – Marie Agnethe Pihl på trompet. Unike Hoteller står for bevertningen. Det er her du treffer nye festivalvenner, og sammen skaper vi det herligste festivalmiljø!

 

CAFÉ ITALIANO  12. – 20. – 22. juli kl. 12.00

Mariann Fjeld Solberg, sopran, og Magnus Dorholt Kjeldal, baryton, tar dere med på en rundreise i Italia sammen med pianisten Torgeir Koppang. De har også med seg fløytisten Marie Lille Haugen som er én av Årets unge musikere! Det langstrakte landet har mer enn nok av herlig musikk å by på – og også på den kulinariske siden, som Unike Hoteller gjerne tar seg av. Her skapes det et herlig festivalmiljø – og man treffer mange nye venner!

 

BØNDÆR PÅ CAFÉ  13. – 18. – 23. juli kl. 12.00

Som vi nå kjenner godt til, så er Stokke et sted som fostrer svært gode sangere – og Jåberg like så! Men det er mange Bøndær der også – og nå skal to av dem på Café! Sakarias Tranvåg og Filip Håkestad. For å være på sikre siden får de med seg mezzosopranen Christina Jønsi som skal prøve å holde litt orden på dem. Pianisten Torgeir Koppang får en utfordrende oppgave med å akkompagnere dem, men heldigvis har han god hjelp i Magnus Lille Haugen på marimba som er én av Årets unge musikere!

 

CAFÉ D’AMORE  14. – 16. – 19. juli kl. 12.00

Kjærligheten blomstrer virkelig når tenoren Ole Morten Velde ber med seg sopranen Siri Kval Ødegård på date! For en smørtenor som Ole Morten burde det der bokstavelig talt være «a piece of cake»! Når han tar fram gitaren smelter ethvert kvinnehjerte, men i de heftigste kjærlighetsduettene trenger han hjelp av pianisten Bernhard Greter. Smektende bratsjtoner fra Kristine Emilie Krüger, som også er én av Årets unge musikere!, bidrar også herlig!Kulturelt Initiativ