Den lille orgelboken

På CD 11 og 12 i Kåre Nordstogas serie med innspillinger av Johann Sebastian Bachs samlede orgelverker blir lytteren presentert for «Orgelbüchlein», den kjente samlingen med 45 orgelkoraler, hvor komponisten, ifølge Albert Schweitzer, kanskje når de aller største høyder innen orgelkoralens kunst.


Skrevet av LAWO classics som partner


Hver av de små miniatyrene fremstår som kunstferdige koralharmoniseringer, hvor hvert eneste motiv og hver eneste polyfone ide synes å ha en mening som kan knyttes til salmens innhold. I tillegg får vi høre noen av de store preludier og fugene, samt de monumentale stykkene «Fantasi og fuge g-moll» og «Passacaglia i c-moll».

Utgivelsen er spilt inn på det berømte, historiske Müller-orgelet i Haarlem, Nederland, som da det sto ferdig i 1738 var verdens største orgel, og som både Mozart og Händel skal ha spilt på.

Som domorganist i Oslo domkirke fremfører Nordstoga jevnlig et stort orgelrepertoar, bl.a. har han to ganger gitt populære konsertrekker med Bachs samlede orgelverker. Han har dessuten spilt inn CD-er med orgelmusikk av Bach, Brahms, Franck, Widor og Liszt, en innspilling med alle Bachs fiolinsonater i samspill med Geir Inge Lotsberg på domkirkens kororgel, og for øvrig flere plater med norsk orgelmusikk. Bach-innspillingene har høstet svært gode kritikker, og to ganger har de blitt nominert til Spellemannprisen.Lawo Classics