Et spennende symfonisk par

Det er herved duket for den andre og siste i rekken av Vasily Petrenko og Oslo-Filharmoniens utgivelser med symfoniske verker av Sergej Prokofjev og Nikolaj Mjaskovskij. Både Prokofjev og Mjaskovskij, som var nære venner, fikk lide under det undertrykkende sovjetregimet og måtte opp gjennom karrieren komponere med trusler om kunstnerisk sensur hengende over seg.


Skrevet av Lawo Classics


Prokofjev komponerte sin Symfoni nr. 6 i ess-moll, opus 111, mellom 1945 og februar 1947, men skissene skriver seg fra 1944 – før han ble ferdig med den femte symfonien. Verket er skrevet for stort orkester. Det er et dypt og personlig verk med et umiskjennelig tragisk element. Han sa selv at denne symfonien delvis var inspirert av krigsårene. «Nå jubler vi over den store seieren, men vi har alle sår som ikke kan leges.»


Mjaskovskij ferdigstilte den siste av symfoniene sine – i c-moll, opus 85 – i november 1949. De 27 arbeidene hans i denne sjangeren er så påfallende varierte i karakter at det er nærmest umulig å definere en «typisk» Mjaskovskij-symfoni. Nr. 27 blir ofte omtalt som en av hans mest populære, selv om musikken hans omtrent ikke ble fremført utenfor Russland. Prokofjev beskrev musikken til sin gode venn slik: «Mjaskovskij var litt av en filosof – musikken hans er klok, lidenskapelig, dyster og navlebeskuende.»


Vasily Petrenko er en av de mest signifikante musikerne av i dag, og han har høstet mye ros og vunnet priser for sine innspillinger av det russiske repertoaret, bl.a. to Gramophone Awards. Med Oslo-Filharmonien har han spilt inn verker av Sjostakovitsj, Szymanowski og Rimskij-Korsakov, i tillegg til store sykluser med orkesterverker av Aleksandr Skrjabin og Richard Strauss.


Oslo-Filharmonien så dagens lys i 1919, og i løpet av det neste halve hundreåret vokste orkestrets renommé jevnt og trutt. I 1979 overtok Mariss Jansons dirigentstaven, og under hans ledelse nådde OFO sitt fulle potensiale som en verdig konkurrent til de store filharmoniske orkestrene i Wien, Berlin og New York. Under Vasily Petrenko har de arbeidet på høyeste nivå med detaljer og stil.

CDèn er tilgjengelig fra 21.Mai. Klikk på bilde for bestilling.

 

Tittel: Prokofiev: Symphony No. 6 /
Myaskovsky: Symphony No. 27
Artist: Vasily Petrenko – dirigent
Oslo Filharmoniske Orkester
Elise Båtnes – konsertmester
Katalognr.: LWC1215

Label: LAWO Classics
Releasedato: Mai 2021
Totaltid: 76:24
Format: CD Stereo
EAN: 7090020182377
Produsent: Andrew Walton
Teknikere: Vegard Landaas / Thomas Wolden
Design: Blunderbuss


SERGEJ PROKOFJEV (1891–1953)
Symfoni nr. 6 i ess-moll, op. 111
1) I. Allegro moderato /// 14:27
2) II. Largo /// 15:00
3) III. Vivace /// 11:17

NIKOLAJ MJASKOVSKIJ (1881–1950)
Symfoni nr. 27 i c-moll, op. 85
4) I. Adagio. Allegro animato /// 13:11
5) II. Adagio – Molto elevato – Più tranquillo –
Tempo I Elevato – Più appassionato – Addolorato – Tempo I /// 14:14
6) III. Presto ma non troppo /// 08:11Lawo Classics