Følelesesladde Sibelius-sanger

Jean Sibelius er kjent for sine store, imponerende og inntrykkssterke symfonier og andre verk for orkester, men også for sine sanger, han komponerte omtrent 100.


Skrevet av Lawo Classics som partner


Her er det sanger som er verdenskjente, som «Svarta rosor» og «Flickan kom ifrån sin älsklings möte». De aller fleste sangene skrev Sibelius med klaverakkompagnement, men den musikalskestrukturen og det kompositoriske formatet ligger godt til rette for en orkestral behandling! Dette var det heldigvis flere som mente. Sibelius orkestrerte noen få av sine sanger selv, mens noen av hans samtidige komponister og dirigenter,og da i særdeleshet Jussi Jalas, har laget flotte orkestreringer til andre av disse inntrykkssterke sangene.

På denne platen tar Marianne Beate Kielland, Kringkastings orkestret og Petr Popelka nettopp for seg mange av disse orkestrerte sangene. Resultatet er en fortettet utgivelse med 18 sanger, med tekster fra dikt av kjente svenske og finske poeter, hvor Sibelius forteller om kjærlighet, svik, sorg, og savn. Mange av sangene er korte, men forteller allikevel diktets historie til fulle, da Sibelius på sin makeløse måte beskriver diktets stemning og fortelling, og det er det.

Å få spille inn Sibelius’ orkestrerte sanger har vært en stor drøm for Marianne Beate Kielland. Resultatet har blitt en sterk plate, full av følelser og vakre toner, og vidunderlig klangbehandling av Kringskastingsorkestret under ledelse av sjefdirigent Petr Popelka.

Mezzosopran Marianne Beate Kielland er kjent for sin sterke tilstedeværelse på scenen og sin musikalske integritet, og har etablert seg som en av Europas fremste sangere. Hun opptrer jevnlig med de fremste orkestre og dirigenter i Europa, Asia og Amerika, og har gitt ut mer enn 50 plater.

Kringkastingsorkestret er «hele landets orkester», med en helt spesiell plass i hjertet til musikkelskende nordmenn. 
Orkestret er i dag fylt med de beste blant klassiske instrumentalister, men den musikalske filosofien er likevel den 
samme: Allsidighet, lekenhet og nysgjerrighet i forhold til alle typer musikk, og en uvilje mot å dele musikken inn i båser. 
Petr Popelka er orkestrets sjefdirigent

Tittel: Jean Sibelius:
Orchestral Songs 

Artist: Marianne Beate Kielland –
mezzosopran

Kringkastingsorkestret
Petr Popelka – dirigent 

Release 23 September
Lawo Classics