Kvandals samlede strykekvartetter

Komponisten Johan Kvandal (1919–1999) er en av Norges viktigste, og mest spilte, komponister fra det 20. århundre.

For første gang samles samtlige av hans verk for strykekvartett, som favner over fire tiår i Kvandals liv, på én utgivelse. Engegårdkvartetten er kjent for sine mange modige og friske tolkninger av det klassiske repertoaret. Samtidig legger kvartetten vekt på å markere sitt skandinaviske opphav. Denne utgivelsen føyer seg inn i Engegårdkvartettens prosjekt med å fremme norske komponister gjennom tidene. Arvid Engegård, kvartettens primarius, har studert Kvandals verk med Kvandal selv, da han besøkte og musiserte for komponisten flere ganger. 


Som sønn av komponisten David Monrad Johansen, og elev av bl.a. Geir Tveitt og Nadia Boulanger, er Johan Kvandal meget godt etablert i Norges kulturhistorie. Kvandals musikalske språk har sine røtter i nasjonalromantikken som preget mange land tidlig i det 20. århundre, og gjennom sin lange karriere kom Kvandal stadig tilbake til sine norske røtter. Allerede i hans tidligste opus, ser vi norsk folkemusikk nedfelt i klassiske former. Komponistens tonespråk tok en fargerik vending under et flerårig opphold i Paris under vingene til den innflytelsesrik kvinnelige komponisten Nadia Boulanger. På denne utgivelsen får vi et meget godt innblikk i denne musikalske utviklingen. Morten Carlsen har skrevet svært informative og velskrevne programnotater som både fordype og krydre lytterens opplevelse.

Engegårdkvartetten så dagens lys under midnattssolen i Lofoten i 2006. Raskt ble dette kammermusikkensemblet et av de mest ettertraktede i Norge. De har høstet stor internasjonal anerkjennelse og er aktive med konsertvirksomhet i inn- og utland.Lawo Classics