Raga on the rocks

Den norsk-indiske fiolinisten Harpreet Bansal har skapt seg et internasjonalt navn som en original og nyskapende fortolker av raga, musikksjangeren som for alvor ble kjent i vesten gjennom Beatles og deres samarbeid med Ravi Shankar.


Skrevet av Lawo Classics


RAGA ON THE ROCKS

På «Parvat», som er hennes debututgivelse på LAWO Classics, tar Harpreet ragaen inn i en symfonisk klangverden 
sammen med de eminente medsolistene Vojtěch Procházka på harmonium og Sanskriti Shrestha på tabla, og et strålende opplagt Kringkastingsorkester dirigert av Hannu Koivula.

«Parvat» betyr «fjell» på det urgamle indiske språket sanskrit, og symboliserer at verket er stort anlagt og fylt av kontraster: luftighet og tyngde, lys og mørke, filosofisk ro og lidenskapelig utfoldelse. Verket er bygd opp i tre deler: «Puria Dunasri» er orkestrert av Jan Martin Smørdal og er basert på ragaen av samme navn. Etter en bredt anlagt og nærmest impresjonistisk sats spiller solistene del to alene; navnet «9 ½» er hentet fra delens komplekse rytmiske struktur. Siden glir musikken over i en ny del i en ny raga: «Bhimpalasi» åpner med en utsøkt fagottsolo fra KORKs Embrik Snerte, før en dansende melodi brer seg ut over en kraftfull orkestrering signert Jon Øivind Ness.

«Parvat» er verken fusion eller crossover, det er en musikk som er indisk og vestlig samtidig. Kanskje er det andre-generasjonsmusikk?Harpreet Bansal (f. 1980 er født I Oslo av indiske foreldre. Hun begynte tidlig å studere raga med sin far, Guru Harbhajan Singh Bansal, og har senerestudert både vestlig og nordindisk klassisk musikk ved Norges musikkhøgskole.

Tittel: Harpreet Bansal: Parvat

Artist: Harpreet Bansal – fiolin 
Vojtěch Procházka – harmonium
Sanskriti Shrestha – tabla 
Kringkastingsorkestret
Hannu Koivula – dirigent 
Lawo Classics