Brahms' Requiem


Beklager, Dette arrangementet har allerede funnet sted.

«Som en mor trøster barnet sitt, slik vil jeg trøste dere.» Disse ordene fra Jesajas bok er et av bibelversene Johannes Brahms valgte ut til Ein deutsches Requiem. Han skrev dødsmessen etter morens død og ville at musikken skulle gi etterlatte trøst.


Johannes Brahms (1833−1897) var 31 år gammel da han mistet moren i februar 1865. Han stod henne svært nær, og Brahms børstet støvet av en idé han hadde hatt liggende noen år om å skrive en dødsmesse – et rekviem. Ideen kan ha stammet fra hans første og viktigste mentor, Robert Schumann. Schumann og Brahms møttes i 1853, men allerede året etter ble han innlagt på mentalsykehus der han døde der to år senere. Det kom senere frem at Schumann planla å skrive et rekviem på tysk, og det er mulig han delte ideen med Brahms.

I stedet for å bruke den latinske messeteksten valgte Brahms ut tekstene fra Luthers tyske bibel. Det viktigste for Brahms var ikke hyllest av eller forbønn for de døde, men å trøste og oppmuntre de gjenlevende. En av tekstene er fra Jesaja 66:13: «Som en mor trøster barnet sitt, slik vil jeg trøste dere.» Verket begynner med et vers fra Bergprekenen (Matt. 5:4): «Salige er de som sørger, for de skal trøstes.» Ordet «salig» (selig) åpner og avslutter også syvende og siste sats. Ein deutsches Requiem ble urfremført i sin helhet i Bremen i 1868.


23.november 2023 19:00 - 24.november 2023 20:15

Oslo Konserthus

Oslo Filharmonien

Arrangement: Orkester

Fylke: Oslo


Lignende arrangement