Havets historier


Beklager, Dette arrangementet har allerede funnet sted.

Havet bølger i bakgrunnen av alle de tre verkene på denne konserten: Pjotr Tsjajkovskijs Stormen, Henri Dutilleux’ Cellokonsert og Nikolaj Rimskij-Korsakovs Scheherazade. Truls Mørk er cellosolist og Klaus Mäkelä dirigerer.


Stormen er et av William Shakespeares mest særegne skuespill. Pjotr Tsjajkovskij (1840–1893) begynte å skrive musikk til historien i 1873 etter et forslag fra sin mentor Vladimir Stasov – siden skrev han musikk også til Romeo og Julie og Hamlet. “Må det være en storm i Stormen?” spurte komponisten Stasov i et brev – han var mer opptatt av kjærlighetshistorien mellom Miranda og Ferdinand. Konklusjonen ble ja, men Tsjajkovskijs orkesterverk hadde plass til både storm og kjærlighet, og til både stille og opprørt hav.

På 1960-tallet ble Henri Dutilleux (1916–2013) spurt om å skrive musikk til 100-årsmarkeringen av Charles Baudelaires død. Det ble ikke noe av, men han ble svært fascinert av dikterens hovedverk Les Fleurs du mal (“Ondskapens blomster”). Diktsamlingen ble grunnlaget for cellokonserten Tout un monde lointain… (“En helt fjern verden”) fra 1970. Hver av de fem satsene tar som utgangspunkt sitater fra Les Fleurs du mal. Tredjesatsens beskrivelse av et sjølandskap kan sende tankene til Claude Debussys musikk om havet.

Nikolaj Rimskij-Korsakov (1844–1908) jobbet i mange år i Den russiske marinen, og på 1860-tallet seilte han jorden rundt i tre år. Hans orkesterverk Scheherazade fra 1888 begynner med en storslått beskrivelse av havet i satsen Havet og Sinbads skip. Sinbad sjøfareren er helten i mange av fortellingene i 1001 natt. Rimskij-Korsakovs musikk beskriver ikke konkrete historier fra samlingen, men kretser rundt rammefortellingen, der den unge kvinnen Scheherazade hver natt forteller historier til den onde kongen for å ikke bli drept.


18.januar 2024 19:00 - 19.januar 2024 20:50

Oslo Konserthus

Oslo Filharmonien

Arrangement: Orkester

Fylke: Oslo


Lignende arrangement