Skandaløse undertoner


Beklager, Dette arrangementet har allerede funnet sted.

Thomas Adès’ musikk fra skandaleoperaen Powder Her Face innleder en konsert der Alpesh Chauhan dirigerer to av Sergej Rachmaninoffs mest populære verk: Rapsodi over et tema av Paganini med Stephen Hough som solist og Symfoni nr. 2.


Britiske Thomas Adès (f. 1971) er en vår tids mest fremførte orkesterkomponister. Han vakte for alvor oppsikt med kammeroperaen Powder Her Face i 1995, og orkestersuiten i tre satser har blitt et av hans mest populære verk. Operaen handler om den skotske sosietetskvinnen og hertuginnen Margaret Campbell, hovedpersonen i en av 1960-tallets største sexskandaler. Operaen skapte også oppstyr med svært eksplisitt innhold, men for Thomas Adès ble den først og fremst et springbrett til store oppdrag og berømmelse.

Den italienske fiolinisten Niccolò Paganini (1782–1840) var en skandaleombrust superstjerne på sitt instrument på 1800-tallet. Han var også komponist, og musikken hans satte en ny standard for fiolinteknikk. Mest kjent er en samling solostykker fra tidlig i karrien han kalte 24 capricer. Caprice nr. 24 er en serie halsbrekkende virtuose variasjoner og har inspirert mange komponister siden. Sergej Rachmaninoff skrev i 1934 24 nye variasjoner basert på den ene capricen og samlet dem i Rapsodi over et tema av Paganini for piano og orkester.

Sergej Rachmaninoff hadde sitt store gjennombrudd i 1901 med Pianokonsert nr. 2, og de neste årene ble hektiske med lite tid til å komponere. Løsningen ble å flytte til Dresden sammen med familien i tre års tid – en by med et fantastisk musikkliv der han samtidig kunne være anonym. Ensomheten bar frukter − Rachmaninoff fullførte Symfoni nr. 2 i 1907 og dirigerte selv urfremførelsen i St. Petersburg i januar 1908. Symfonien ble en ny triumf for komponisten, og er til dags dato den desidert mest populære av hans symfonier.


15.februar 2024 19:00 - 15.februar 2024 21:00

Oslo Konserthus

Oslo Filharmonien

Arrangement: Orkester

Fylke: Oslo


Lignende arrangement