SE INTERVJU MED SANDRA LIED HAGA
Den prisbelønte cellisten Sandra Lied Haga forteller om sitt forhold til J.S. Bachs cellosuiter, om bading og om fjellturer. Intervju i anledning Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival 2020.
Den prisbelønte cellisten Sandra Lied Haga forteller om sitt forhold til J.S. Bachs cellosuiter, om bading og om fjellturer. Intervju i anledning Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival 2020.
Gamle Raadhus Scene, Christiania Torv 1
09.jun 18:00 - 19:00
05.06.23
-
Fotos: Ida Wang og Nikolaj Lund
Når Stavanger Kammermusikkfestival ønsker velkommen til gode opplevelser fra 8.-13.august, er Nordens musikk sentral i programmet.
Les mer
02.06.23
-
Foto: Maarit Kytöharju
Den finske komponisten Kaija Saariaho gikk bort fredag 2. juni, 70 år gammel. Ifølge en melding fra hennes familie, sovnet hun stille inn i sitt hjem i Paris. Hun ble diagnostisert med en alvorlig og uhelbredelig form for hjernekreft for to år siden. Tross store og økende problemer med sykdommen valgte hun å være taus for å kunne holde fokus på sitt arbeid så lenge det var mulig. I sykdomsperioden klarte hun både å fullføre flere verk og opprettholde sin undervisning. Hennes siste embetsgjerning var å fullføre en trompetkonsert som skal urfremføres i Helsinki i august.
Les mer
01.06.23
-
Foto: Amanda Woll Kortnes / Hunderfossen Eventyrpark
Hunderfossen Eventyrpark har opparbeidet en tradisjon med underholdningskonsepter med et læringselement. I sin runde paviljong har de nå invitert Musikkfabrikken, som med animasjon, 4D-film og Oslo-filharmonien byr barn og voksne på en reise i synestesiens verden.
Les mer
31.05.23
Eric Ericsons Kammarkör, Det Norske Solistkor, Helsinki Chamber Choir og Ars Nova Copenhagen. Fire topp-kor på samme scene. Da snakker vi om Et hav av stemmer.
Les mer
30.05.23
Da er de klassiske sommerfestivalene i anmarsj og vi har vår første oversikt.
Les mer
29.05.23
-
Foto: Thor Brødreskift.
- Nye talenter er kunstens fremtid. Det sa festspilldirektør Lars Petter Hagen da han åpnet De unges festspillforestilling i Bergen fredag. Han fortsatte: - Tradisjoner er viktige her i Bergen, men de må utvikles. Knopper må få springe ut. Her – og på Festallmenningen.
Les mer
26.05.23
-
Foto: Thor Brødreskift /FIB
Lise Davidsen i Tosca – det er henne konsertpublikummet i Bergen snakker om disse første dagene av Festspillene.
Les mer
25.05.23
Nominasjonene til Nordisk råds musikkpris 2023 er klare, i alt tretten nominerte fra de fem nordiske landene samt Færøyene, Grønland og Åland. Her finner man komponister, låtskrivere, solister, folkemusikere og musikkgrupper samt en kantelespiller, en pianist og et orkester.
Les mer
24.05.23
Opera Østfold skaper festivalstemning i Halden 8. til 11. juni, når opera skal sette sitt preg på byen, som veksler mellom store operaoppsetninger på Fredriksten festning annet hvert år og en festival i byen som henvender seg til et bredere publikum. Og bredt blir det når festivalen tilbyr konserter og forestillinger for folk i alle aldre, både et rutinert operapublikum og de som aldri har sett en operaforestilling,
Les mer
19.05.23
-
Foto: Ole Wuttudal
Hva kan den 2500 år gamle fortellingen om kong David og Batseba ha å si oss i dag? Spørsmålet kan stilles til all litteratur som har mytens karakter, sier komponisten Ståle Kleiberg, professor ved NTNU i Trondheim. Hans opera David and Bathsheba har vært oppført i flere land, står foran stadig nye fremførelser, nå først i Polen, og har vært Grammy-nominert.
Les mer
19.05.23
-
Foto: Manu Thobald
Ardittikvartetten, et verdensberømt britisk ensemble som har spesialisert seg på samtidsmusikk og verker fra det tidlige 20. århundre, gjester Bergen og Bodø i disse dager. På programmet står den komplette musikken for strykekvartett av komponisten Dániel Péter Biró, professor i komposisjon ved Griegakademiet, Universitetet i Bergen. Kvartettene er skrevet mellom 2000 og 2023. Konserten 21. mai avholdes i Johanneskirken i Bergen og i Stormen Konserthus i Bodø 26. mai. Begge innledes med Birós første strykekvartett Lizkor VeLishkoach (å huske og å glemme) (2000/revidert 2019). Dette verket er et svar på Franz Schuberts strykekvartett i G-dur D 887.
Les mer
12.05.23
-
Foto: Berit Bagøien Moe
Sopranen Ingegjerd Bagøien Moe ble overrasket med Flagstadprisen 2023 da hun 9. mai skulle synge for Flagstadselskapet. Prisen består av et beløp på kr. 25.000 og en bronsebyste av Kirsten Flagstad av kunstneren Joseph Grimeland. Prisen ble overrakt av selskapets styreleder Kari Eikli og juryens begrunnelse var følgende:
Les mer
10.05.23
-
Grace Bumbry. Foto: Wikipedia
Grace Bumbry, den grensesprengende sangerinnen som ble operaverdenens første svarte stjerne, er død 86 år gammel. Bare på Metropolitan-operaen sang hun over 200 ganger i løpet av 20 år. Det store gjennombruddet kom i 1960, da hun sang Amneris i Verdis Aïda i Paris-operaen. Året etter var hun en sensasjon i Bayreuth, både fordi hun var den første svarte sangeren som sto på Wagners scene, og fordi pressen og publikum elsket henne fra første øyeblikk og ga henne tilnavnet «Den svarte Venus». Rollen hun gjorde furore med var Venus i Tannhäuser. Opprinnelig var hun en mezzosopran, men hun brøt ikke bare rasebarrierer, men vokale barrierer også; uten særlige problemer sang hun de store sopranrollene som Richard Strauss’ Salome (ryktene om at hun skulle kaste alle de syv slørene, førte til at operabrillene ble utsolgt), og Puccinis Tosca. Ved Metopolitans 50-årsjubileum sang hun – om enn motstridende Bess i Gershwins Porgy and Bess. Hun syntes denne folkeoperaen, med en rolleliste av fattige svarte, lå under hennes verdighet. «Men jeg overkom disse følelsene da jeg innså at P&G er en del av Americana (amerikansk folklore) – enten jeg sang Bess eller ikke.» Det endte med formidabel suksess, og oppfatningen av Gershwins stereotypiske svarte rolleskikkelser har også endret seg med årene.
Les mer
10.05.23
-
Foto: Jörg Wiesner
90 dansere fra Operaens ballettskole er klare for å vise hva de har lært dette året. Det skjer i Den Norske Opera & Ballett, Scene 2, 10., 12. og 13.mai.
Les mer
09.05.23
-
Foto: Magne Fonn Hafskor
70 år etter de første Festspillene i Bergen har festivalen vokst til å bli Nordens største i sin sjanger. – En viktig del av vår funksjon er å gi økt oppmerksomhet til den klassiske musikken og den klassiske musikkens forgreninger, sier festspilldirektør Lars Petter Hagen.
Les mer
08.05.23
-
Foto: Jærn Pedersen
Stiftelsen Barokkanerne/ Norsk Barokkorkester har ansatt Jadran Duncumb som kunstnerisk leder.
Les mer
02.05.23
-
Foto: Alex Barnes
Sandra Lied Hagas debut i Royal Albert Hall på onsdag foriige uke ser ut til å ha vært en suksess. På nettsidene Classical Explorer og Seen and Heard International får hun strålende kritikk av kritikeren Colin Clarke for sitt samspill med fiolinisten Maxim Vengerov, på hans Brahms-galla. På programmet sto Akademisk Festouverture, Fiolinkonserten og avslutningsverket Dobbeltkonsert for fiolin, cello og orkester. Clarke skriver blant annet at det er Dobbeltkonserten denne kvelden nok vil bli husket for:
Les mer
02.05.23
-
Foto: Kristian Vaage/M12
Gamle travere og nye verk. Norske og internasjonale stjerner i operaforestillinger, ballett og konserter. Den Norske Opera & Ballett kan også by på Lise Davidsen i sesongen 23/24. Hun synger når Verdis opera Skjebnens makt fremføres som konsert.
Les mer
28.04.23
Norsk Komponistforening har delt ut sine tre priser Årets verk 2022 til Ingfrid Breie Nyhus , Natasha Barrett og Jon Øivind Bylund Ness. De tre likeverdige prisene deles ut årlig av Norsk Komponistforening for fremragende verk urfremført eller tilgjengeliggjort for offentligheten i de tre foregående årene. I år ble prisene utdelt i samarbeid med NRK Kringkastingsorkestret 27. april under en konsert i NRK Store Studio i Oslo.
Les mer
27.04.23
-
Foto: Sigrun Drivdal Johnsen
Over store deler av landet blir det muligheter til å se dans og selv være med på dansen denne helgen. Den offisielle åpningen finner sted på Operataket i Oslo fredag. Ordfører Marianne Borgen står for den, mens Dansens Dager-ambassadør Caroline Hawkins Skjørshammer leder an sammen med 300 dansere. Publikum er også velkomne til å delta i dansen!
Les mer
26.04.23
-
Foto: Jørg Wiesner
Den Norske Opera & Ballett, Talent Norge og Skipsreder Tom Wilhelmsens Stiftelse lanserer to nye talentsatsinger som skal gi unge operasangere og ballettdansere unike muligheter i Norge. De to prosjektene er The Wilhelmsen Opera Studio for Young Singers (WOYS) og ballettsatsningen Wilhelmsen-akademiet. Mens sistnevnte skal samle og bygge unge talenter i ballett fra hele landet, er WOYS et program for ferdigutdannede sangere på vei til en profesjonell karriere.
Les mer
25.04.23
I 2022 var det 20 år siden Grünerløkka kulturhus hadde sin oppstart. Men Parkteatret, som kulturhuset holder til i, har en over 100-årig historie. I forbindelse med jubileet ble boken Parkteatret – Hundre år på løkka sluppet i helgen.
Les mer
24.04.23
-
Foto: John-Halvdan Halvorsen/Oslo-filharmonien
Publikum og musikere i Oslo Konserthus var med på en begivenhet på torsdagens konsert. Herbert Blomstedt, snart 96 år, ledet Oslo-filharmonien i fantastiske fremføringer.
Les mer
21.04.23
Anne Sofie von Otter kommer til Festspela i Geiranger.
Les mer
18.04.23
-
Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
- Opera har en tendens til å være veldig seriøst, litt prippent kanskje, og det er jeg ikke så fan av, sier Victoria Randem (27). På jobb i Staatsoper i Berlin synger hun Wagner, mens hjemme går det i Beyoncé.
Les mer
17.04.23
-
Vilde Frang
Spellemannprisen ble utdelt lørdag kveld. Musikere i 28 kategorier kunne dra hjem med sine statuetter. Bare to av dem gikk til klassiske utøvere – klassen for Klassisk musikk og Samtidsmusikk.
Les mer
13.04.23
-
Foto: Magnus Skrede
- Vi er skikkelig stolte over Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester, sier direktør Bernt Bauge, og legger til – orkesteret har overgått alle våre forventninger siden det ble etablert i det store jubileumsåret 2015. Vi kan ikke forestille oss Musikkselskapet Harmonien uten dem. – BFUng byr på kvalitet og spennende prosjekter i et åpent og trygt miljø, sier to av orkesterets musikere. 15. april spiller orkesteret i Oslo Konserthus med Richard Wagner på programmet.
Les mer
12.04.23
-
Foto: Cathrine Dokken
Omtrent 30 konserter på 15 steder – med noen av verdens fremste klassiske utøvere. Det er blant opplevelsene som venter besøkende til Valdres sommerfestival fra 28.juni til 2.juli. Publikum får oppleve at musikere som Leif Ove Andsnes, Torleif Thedéen, Alissa Margulis og Marianna Shirinyan spiller konserter i låver, kirker og ute i Valdresnaturen.
Les mer
11.04.23
-
Johannes Brahms
Mange oppfatter Brahms som en aldrende mann med stort skjegg som spaserte i Wiens gater, med hendene på ryggen og bøyd nakke. Det bildet sammenfaller ikke med virkeligheten, sier Leif Ove Andsnes. Brahms er årets røde tråd i Rosendal.
Les mer
31.03.23
-
Foto: Steinway
Rachmaninoffs klaverkonsert nr. 3 levde lenge i skyggen av den ikoniske nr. 2. I 1995 kom filmen Shine (regi Scott Hicks) der Noah Taylor gestalter den særegne australske pianisten Noa Taylor. Gjennomgangsmusikk var Rach 3, som den nå ble hetende.
Les mer
30.03.23
-
Foto: Pixitty - med tillatelse fra Den islandske regjering
Påsken er også tid for konserter – over hele landet.
Les mer
29.03.23
-
Foto: Jörg Wiesner
26 nye balletter er blitt skapt som følge av Nasjonalballettens satsing på kvinnelige koreografer. Nå blir satsingen videreført i tre nye år, under navnet Artemisia.
Les mer
28.03.23
-
Foto: Oslo Domkor
Har du som amatørsanger drømt om å synge sentrale kirkemusikalske verk med Oslo Domkor? 2.påskedag har alle muligheten. Da inviterer domkantor Vivianne Sydnes til «Sing Along.»
Les mer
27.03.23
-
Foto: Therese Samuelsen
Cellisten Sandra Lied Haga står antakelig foran et internasjonalt gjennombrudd: fiolinisten Maxim Vengerov har invitert henne til å spille Brahms’ Dobbeltkonsert med ham på hans Brahms-galla i Royal Albert Hall, 25. april i London. I det berømte konserthusets kalender omtales det slik:
Les mer
27.03.23
-
Foto: Savonlinna operafestival
Når operafestivalen i Savonlinna i juli igjen ønsker velkommen til store opplevelser, feirer de sitt 50-års jubileum med Tryllefløyten på programmet.
Les mer
25.03.23
-
Foto: Terje Tjeransen/Wikipedia
Sverre Valen var en bauta i norsk musikk- og korliv. Han var en drivkraft i Sandefjords kulturliv og skapte kvalitet i alt han foretok seg, sier byens kommunalsjef for kultur, idrett og fritid.
Les mer
25.03.23
-
Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett
Det blir yrende liv, farger og vakker musikk når Den norske Operas barnekor setter opp Maurice Ravels opera Barnet og trolldommen på Scene 2. De to første forestillingene spilles i dag.
Les mer
24.03.23
-
Foto: Klaus Gigga
«In the contemporary landscape, the edges between different creative arts are getting more and more figurative,» skriver arrangørene av festivalen Neo Arte som lander i Oslo denne helgen.
Les mer
22.03.23
-
Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett
Operaens kommende musikksjef, Edward Gardner, er klar for å dirigere sin første fullsceniske opera for publikum i Bjørvika. Lørdag 25. mars har Verdis Maskeballet premiere på Hovedscenen.
Les mer
22.03.23
-
Foto: Fjord Classics
Fjord Classics utvider årets festival i Sandefjord med flere nye konsertopplevelser. Programmet lanseres den 22. mars med en lanseringskonsert i Sandefjord kunst- og kulturkirke. Blant årets programnyheter er en utendørs storkonsert i Preståsen og en klassisk yogakonsert.
Les mer
21.03.23
Vilde Frang, sammen med Bremer Kammerphilharmonie og Pekka Kuusisto, vant Preis der deutschen Schallplattekritik 01/2023 for orkesterverk og konserter. Dette vil si at platen er kåret som den beste i kategorien «Orkester og konserter» i første kvartal 2023. Kåringen foretas av musikkritikere i Tyskland, Østerrike og Sveits, som har uttalt følgende om platen:
Les mer
18.03.23
I kveld har Bergen Nasjonale Opera premiere på Dvořáks Rusalka, basert spå samme fortelling som H.C.Andersens Den lille havfrue: To verdener møtes når vannymfen Rusalka blir forelsket og bestemmer seg for å ofre alt for den store kjærligheten. Dette er starten på et av operahistoriens mesterverker, der utenomjordiske krefter, annerledeshet, håp, sjalusi og kjærlighet er blant ingrediensene.
Les mer
17.03.23
-
Foto: Berliner Philharmoniker
Berlin-Filharmonien med sjefdirigent Kirill Petrenko forbereder nå årets Påskefestspill i Baden-Baden, som arrangeres fra 1. til 10. april. I tillegg til å feire festivalens 10-åsjubileum, markeres også 25-årsjubileet for byens operahus, som med sine 2500 sitteplasser er Tysklands største. Påskefestivalen i den gamle kurbadbyen i utkanten av Schwarzwald har sin spesielle sjarm, og er også stedet hvor man kan oppleve Berlin-Filharmonien som operaorkester. I år står Richard Strauss’ gåtefulle Die Frau ohne Schatten på programmet, med Elza van den Heever i tittelrollen. Orkestret byr også på Strauss i den ene av sine konserter, der sopranen er solist i Vier letzte Lieder. I sin andre konsert, dirigert av Daniel Harding, står Arnold Schönberg og Mahler på programmet.
Les mer
16.03.23
-
Foto: BBC Singers
Nedskjæringene i klassisk musikk på BBC betyr blant annet et farvel til kammerkoret. Planene var i full gang for feiringen av 100-årsdagen for BBCs kor, kjent under navnet BBC Singers. Men mye tyder på at det ender med en svanesang for det 99 år gamle koret, som etter planene nå blir nedlagt før den store merkedagen.
Les mer
15.03.23
-
Foto: Bård Gundersen
Også i år inviterer Johan Halvorsen Musikkfest til konserter i praktfulle lokaler i Drammen med førsteklasses musikere.
Les mer
14.03.23
-
Håkon Daniel Nystedt
Håkon Daniel Nystedt ser frem til avslutningskonserten på Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, 19.mars. Da virkeliggjøres hans visjon, et nykomponert Stabat Mater.
Les mer
10.03.23
-
Foto: Heather Elizabeth Media
Birgit Nilsson-dagene 6.-12. august arrangeres i år for sjette gang. De innledes med en åpen mesterklasse og avsluttes med Tosca in Concert, Puccinis opera i en stor utendørsforestilling ved Birgit Nilsson Museum. Puccini er også tema for museets nye utstilling, som åpner 27. juni under tittelen Puccini, kärleken och konsten. Alt skjer på sangerinnens naturskjønne hjemsted på Bjärehalvön i Skåne.
Les mer
08.03.23
-
Foto: Bjørn Wad
Når verdensarven Røros Bergstad ønsker velkommen til festspill, møtes fremragende nasjonale og internasjonale musikere et entusiastisk publikum.
Les mer
07.03.23
Nominasjonene for 2022 er klare og i kategoriene Klassisk og Samtidsmusikk finner vi følgende:
Les mer
03.03.23
-
Foto: Lucas Beck
Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival deles også denne gangen i to. Vårens festival åpner 11.mars med et av verdens mest berømte guttekor.
Les mer
01.03.23
-
Foto: Per Heimly
Norges første prisutdeling dedikert jazz går av stabelen i Ibsenhuset i Skien 15. april. Elleve priser skal deles ut til musikere og aktører i jazzens tjeneste.
Les mer
28.02.23
-
Foto: Julia Wesely
Når Lucerne Festival Orchestra og dirigent Riccardo Chailly for andre gang arrangerer sin Mendelssohn-festival, 31. mars til 2. april, gjør de det med to konserter der komponisten får med seg sine to venner Schumann og Chopin.
Les mer
24.02.23
-
Foto: www.thenorwegianopra.no/trondreinholdtsen.html
NeoArte – Synthesizer of Arts festival har vært arrangert i Gdansk i Polen siden 2012. I år tar festivalen turen til Oslo, der den arrangeres 24.-26. mars. Festivalnavnet er satt sammen av artistic synthesis – kunstnerisk syntese – og ideen er å forbinde kunstnere fra ulike kulturelle bakgrunner og kunstområder i et innflytelsesrikt miljø, der nye forbindelser og tverrfaglige effekter kan oppstå.
Les mer
22.02.23
-
Foto: Marco Borggreve
Det kan være gode grunner til å dra til Heidelberg i løpet av våren. Der arrangeres festivalen Heidelberger Frühling, som er en av Europas lengste. De 87 annonserte konsertene spres over en måned fra 17. mars til 15. april, hvilket vil si et stort utvalg konserter hver dag.
Les mer
21.02.23
-
Foto: Aggie Peterson
Verdens nordligste festival for klassisk musikk finner sted på Svalbard 23. – 26.februar.
Les mer
15.02.23
-
Foto: Nikolai Lund
Søstrene Ragnhild og Eldbjørg Hemsing ønsket å gi noe tilbake til bygda der de vokste opp. Derfor startet de for ti år siden Hemsingfestivalen i Aurdal.
Les mer
13.02.23
-
Foto: Østgårdgjelten
Pianist og professor Tor Espen Aspaas har vært ansatt på Norges musikkhøgskole siden 1996, da han akkurat hadde fullført diplomstudiet selv. Fra en timelærerstilling steg han i gradene til et professorat i klaverspill og akkompagnement.
Les mer
09.02.23
-
Foto: www.ludviggudim.com
Når Det Norske Kammerorkester lørdag inviterer til kammerkonsert i Universitetets Aula, stiller de med ny leder på førstefiolinplass. Ludvig Gudim, medlem av orkesterets musikkollektiv, stepper på kort varsel inn for den italienske fiolinisten Lorenza Borrani som skulle være gjesteleder på konserten. Hun måtte melde avbud på grunn av sykdom.
Les mer
08.02.23
-
Foto: Johan Persson
En ny versjon av den klassiske balletten Raymonda får premiere i Den finske nasjonalballetten i Helsingfors, 24. februar. Premieredatoen er ingen tilfeldighet: den er ett år på dagen etter den russiske invasjonen av Ukraina.
Les mer
07.02.23
Kammermusikkfestivalen i Rosendal er i år tilbake til sitt vanlige tidspunkt: 10.-13. august. Da setter festivalsjef Leif Ove Andsnes søkelyset på Johannes Brahms. Hans rike og varierte kammermusikk har resultert i noen av sjangerens mest sentrale verk. I tillegg vil festivalen hente frem flere av 100-årsjubilanten György Ligetis kammermusikalske verk.
Les mer
06.02.23
-
Unsuk Chin og Magnus Lindberg.
Femten Unsuk Chin-verk i Paris
Radio France’ Présences-festival presenterer komponisten Unsuk Chin gjennom femten av henne verk i februar. Blant dem er verdenspremieren på orkesterverket Alaraph – Hjerteslagenes rituale, fremført av Orchestre National de France under ledelse av François-Xavier Roth, og den første franske fremførelsen av fiolinkonsert nr. 2 – Shards of Silence. Unsuk Chin er født i Seoul, studerte med Ligeti i Hamburg og er nå bosatt i Berlin.
Magnus Lindberg ganger 2 i London
To store, nye verk av Magnus Lindberg får britiske premierer i Londons Barbican I kommende måneder. Serenades fremføres under Hannu Lintu 17. februar, og i april/mai legger Yuja Wang ut på turné med Lindbergs Pianokonsert nr. 3 til Paris, Hamburg, Roma og London.
Les mer
03.02.23
-
Foto: Agnete Brun
Hele Wagners Nibelungens ring blir fremført ved Den Norske Opera og Ballett – i 2026. Det er 30 år siden sist.
Les mer
03.02.23
Når samtidsmusikkfestivalen Classix Festival arrangeres i Iasi i Romania fra 26. februar til 4. mars, er Martin Romberg composer in residence. Dette er første gang festivalen har en profilkomponist, og hans bestillingsverk til festivalen er sangsyklusen Elven Songs for sopran og klaver, inspirert av J.J.Tolkiens Ringenes Herre. Urfemførelsen finner sted 2. mars.
Les mer
03.02.23
Musikkselskapet Harmonien og Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen (SKGJ) har inngått en ny fem-års avtale (2023-2027) til en verdi av 20 millioner kroner for strategisk kunstnerisk og teknisk kvalitetsutvikling av strømmetjenesten Bergenphilive.
Les mer
02.02.23
-
Foto: Özgür Albayrak/Bård Gundersen
SOS Barnebyer får glede av pengene. Publikum kan glede seg over et stjernelag av musikere i Universitets aula i Oslo 23.februar, ett år etter at Russland invaderte Ukraina.
Les mer
01.02.23
-
Foto: Dag Jensen
OscarsborgOperaen feirer 25-årsjubileum med et ambisiøst verk som utfordrer hva opera kan være. I det nyskrevne verket Kommandanten av komponist Trygve Brøske og librettist Marianne Meløy møter vi lederskikkelser som Alexander Den Store, Cæsar, Hitler, Stalin, Olav den hellige og Greta Thunberg.
Les mer
01.02.23
-
Foto: Knut Bry
Jo Strømgren Kompanis Selskapet ble første gang fremført i 2008 i Beirut. Nå får denne sterkt kritikerroste forestillingen ny premiere 2. februar i Den Norske Opera og Ballett – det vil si at den har nådd sitt 15-årsjubileum. På scenen står Bartek Kaminski, John Fjelnseth Brungot og Trond Fausa Aurvåg, som aller første gang. I mellomtiden har forestillingen gjort suksess over store deler av verden, som USA, Canada, Australia, Norge og Sverige.
Les mer
27.01.23
-
Foto: Kolonihaven/Kristine Jakobsen
Den fremragende barokkoboisten Alfredo Bernadini gjester Oslo og Moss sammen med Barokkanerne i neste uke. Programmet har galskap, eller «human disorders» som tema, hvordan disse ble oppfattet i barokken og hvordan de kom til uttrykk i musikken.
Les mer
27.01.23
-
Foto: Felix Broede / SONY
Det ser ut til at pianofestivaler er en trend. I går meldte vi om en ny festival i Stavanger og nå melder Lucerne Festival at de også satser på en.
Les mer
26.01.23
Anne-Marie Ørbeck blir årets festspillkomponist i Bergen. Ørbeck (1911 – 1996) var den første norske kvinnen som komponerte og fikk fremført en symfoni for fullt orkester. I dag er verkene hennes lite spilt, men under årets Festspill blir det tre konserter med musikk av Ørbeck.
Les mer
26.01.23
-
Foto: Anne-Julia Granberg.
En ny pianofestival ser dagens lys 10.-14 mars i Stavanger. Det er pianisten Kirin Kutin som er initiativtaker.
Les mer
24.01.23
Bente Johnsrud, festivaldirektør for Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, er tildelt den franske ridderordenen for kunst, Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres. Utmerkelsen ble overrakt torsdag 19.januar under en seremoni i den franske ambassadørboligen i Oslo. Frankrikes ambassadør til Norge, Florence Robin, sto for tildelingen på vegne av den franske kulturministeren.
Les mer
23.01.23
Fiolinisten Vilde Frang er vinner av årets International Classical Music Awards (ICMA), i klassen Konserter. Hun får prisen for sin innspilling av Beethoven og Stravinskijs Fiolinkonserter med Deustche Kammerphilharmonie og dirigenten Pekka Kuusisto, på plateselskapet Warner.
Les mer
20.01.23
-
Foto: Ivar Kraglund
Edward Gardner skydde Wagner som ung. Denne uka leder han Bergen Filharmoniske Orkester og et stort kor i en scenisk konsert av Parsifal i Grieghallen.
Les mer
19.01.23
Da Ensemble Allegria etablerte seg for 15 år siden, ble de spådd en kort levetid. 26.januar spiller de jubileumskonsert på Sentralen i Oslo.
Les mer
18.01.23
-
Foto av Midori: Timothy Greenfield-Sanders
Fiolinisten Midori har, parallelt med sin internasjonale musikerkarriere, et stort humanitært engasjement. Hun opprettet som 21-åring stiftelsen Midori and Friends som har initiert undervisningprogrammer i musikk for fattige barn i New York og Japan og har vært FN-ambassadør for fred siden 2007.
Les mer
17.01.23
Ragnar Christensen blir direktør i Stavanger Symfoniorkester. Han overtar etter Morten Warland, og starter i stillingen 1. mai 2023.
Les mer
17.01.23
-
Foto: Spencer Lookabaugh
Danseinformasjonen presenterer dansekunstner, koreograf og pedagog Caroline Hawkins Skjørshammer som årets Dansens Dager-ambassadør. Hun har koreografert årets Dansens Dager-dans, som blir lansert om få uker. Den vil i løpet av våren bli danset av flere tusen barn og unge over hele landet.
Les mer
16.01.23
-
Foto: Lars Bryngelsson
Hva skjer når billedkunst og musikk møtes? Det ønsker Nasjonalmuseet og Dextra Musica, Sparebankstiftelsen DNBs samling av sjeldne strykeinstrumenter å finne ut av. Instrumenter blir stilt ut sammen med verk fra Nasjonalmuseets samling, og publikum får anledning til å lære om deres berømte makere. Mestermøtene finner sted 4.-19.februar.
Les mer
13.01.23
-
Foto: www.borsenfestlokaler.no
I Drammen, nærmere bestemt i Børsen Festlokaler, får publikum høre to kammermusikkverk søndag 15.januar i konserten Fra mitt liv. Edvard Griegs kvartett i g-moll åpner konserten, mens Bedrich Smetanas kvartett er det andre verket på konserten.
Les mer
13.01.23
-
Foto: Nivalis barott
Lørdag og søndag inviterer Nivalis Barokk til konserter i Ringsaker kirke og Svenska kyrkan i Oslo til Himmelsk fryd og fred. De presenterer musikk fra tysk 1600-tall, av blant andre Schüts og Buxtehude. I tillegg til musikerne har de med seg et vokalensemble: Ditte Marie Bræin og Guro Hjemli, sopran, Daniel Carlsson, alt, Clemens Flämig, tenor og Karl Peter Eriksson, bass. På orgel medvirker Christian Kjos og på cello Mime Brinkmann.
Les mer
12.01.23
Det Norske Solistkor satser stort på Et hav av stemmer. Temaet vil sette sitt tydelige preg på flere av konsertene de kommende årene.
Les mer
10.01.23
-
Foto: Ellen Inga/Impossible Situations
Styret i Ultima Oslo Contemporary Music Festival har ansatt kurator, pianist og musikkforsker Heloisa Amaral som ny direktør og kunstnerisk leder.
Les mer
09.01.23
-
Foto: Nidarosdomens guttekor
Under Nyttårskonserten i Olavshallen fredag 6. januar, ble Bjørn Moe fra Trondheim kåret til Årets trønder 2022. Han har i mer enn 50 år vært dirigernt og kunstnerisk leder for Nidarosdomens Guttekor.
Les mer
09.01.23
-
Foto: Woldcam/ Equinor
For første gang har det klassiske Equinor-stipendet på 1 million kroner gått til et ensemble. Torsdag 5. januar mottok strykekvartetten Opus 13 det prestisjefylte stipendiet i en seremoni i Stavanger konserthus.
Les mer
06.01.23
-
Lawrence Power
Bratsj-entusiaster har noe å se frem til når en av vår tids ledende på instrumentet, Lawrence Power, gjester Det Norske Kammerorkester som solist og leder 10. januar. Han er en ettertraktet solist og kammermusiker verden over. Hans musikalitet og kunstnerskap reflekteres i anmeldelser verden over, blant annet i dette sitatet fra The Sunday Times: «Hver frase Power spiller fremstår som ny og bemerkelsesverdig».
Les mer
05.01.23
-
Tabita Berglund dirigerer den første konserten. Foto: Nikolaj Lund
Når Akonserter inviterer til ny sesong, fyller de Bølgen kulturhus i Larvik med unge orkestermusikere, ung dirigent og ung klaversolist.
Les mer
19.12.22
-
Foto: Roberto Ricci.
I «denne søte juletid» kan operaentusiaster få med seg noen godbiter fra Operastreaming.com. Den italienske regionen Emilia Romagna har bestemt seg for å ta vare på sin opera-arv ved å tilby strømming fra operahusene i Bologna, Ferrara, Modena, Parma, Piacenza, Ravenna, Reggio Emilia & Rimini. Den har nærmere 20.000 abonnenter fra hele verden og kan i de nærmeste ukene tilby følgende fra Teatro Municipale Piacenza:
Les mer
16.12.22
-
Lilli Paasikivi
Operasjef og mezzosopran i Den finske nasjonaloperaen, Lilli Paasikivi, er utnevnt til operasjef og operadirektør i operafestivalen i Bregenz, Østerrike. Hun tiltrer 1. oktober 2024. Den internasjonalt berømte festivalen finner sted i juli og august hvert år, er en av verdens fremste i sitt slag. Den er særlig kjent for den flytende scenen på Bregenz-sjøen, der fire operaproduksjoner vises årlig, samt konserter og taleteater. Lilli Paasikivi har vært operasjef i Helsingfors i ti år, og har i høy grad preget både selve operaen og repertoaret. Hun har bestilt en rekke verker av Kaija Saariaho, Sebastian Söderlunds Höstsonaten, har satt opp R. Strauss’ Elektra, Salome og Ariadne auf Naxos, samt Wagners Ring – den tredje får premiere i mars 2023. Hun har skapt et nytt publikum for Finlands Opera med oppsetninger som Covid fan Tutte – en internasjonal pandemi-suksess – og brøt ny grunn med musikalen Phantom of the Opera. Hennes første festivalprogram i Bregenz presenteres i 2025. Paasikivis etterfølger i Helsingfors er Thomas de Mallet Burgess som kommer fra stillingen som generalmusikkdirektør i New Zealand-operaen, det vil si at han har hatt ansvaret for både det kunstneriske og det administrative arbeidet.
Les mer
15.12.22
-
Foto: Monika Kolstad / BNO
Bergen Nasjonale Opera oppnådde det operasjef Eivind Gullberg Jensen har jobbet hardt for i høst – å redde høstproduksjonen i 2023.
Les mer
14.12.22
-
Foto: Jeanette D. Moser
Hørt om komponisten Leopold van der Pals? Ikke så mange andre har hørt om ham heller, før nå. Både komponisten og de to musikerne – Tobias van der Pals og Pål Eide, som har gravet frem hans verker fra glemselen – opplevde et veritabelt internasjonalt gjennombrudd i Weill Hall i Carnegie Hall, 10. november. Den dansk-norske duoen spilte musikk for cello og klaver av Glière, Glazunov, Tsjaikovskij, Rakhmaninov og van der Pals. Den sistnevnte levde fra 1884-1966 og hans cellosonate fra 1906 fikk ved denne anledningen sin uroppførelse. De to musikerne fikk stående ovasjoner og måtte gi to ekstranumre.
Les mer
13.12.22
-
Foto: Beate Styri
Et vidt spekter av uttrykk. Det er en av karakteristikken av gitarist Ole Martin Huser-Olsen. Fredag ble han tildelt prisen Årets utøver 2022.
Les mer
09.12.22
-
Foto: Frank Tindvik
Vestfold og Telemark ønsker seg en egen distriktsopera. Den skal være en felles arena for amatører, profesjonelle, unge talenter og lokale artister.
Les mer
08.12.22
-
Foto: Lukas Beck
Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival vil også i 2023 bli delt i to. Den første delen 11.-19. mars, den andre 2.-10. september. Årets festivaler presenterer mange prosjekter øst for den vestlige kirkemusikken; salmer og folketoner fra Estland, persisk vokalmusikk, tsjekkisk klavermusikk, finsk samtidsmusikk, en urfremføring med tekster fra koranen. I tillegg vil Jordi Savall og dyktige musikere som har flyktet fra Syria, Iran og Tyrkia delta. Et annet sentralt tema er kvinner i kirkemusikk og en videreføring av festivalens mangeårige arbeid for menneskerettigheter.
Les mer
06.12.22
På fredag og lørdag denne uken er fiolinisten Peter Herrestahl solist i Eivind Buenes Fiolinkonsert med Musikkhøgskolens symfoniorkester. Med dette avslutter han sin aktive internasjonale karriere som solist.
Les mer
05.12.22
-
Foto: Sol Nodeland
Ragnar Bjerkreims verk Himmel og Hav – Songar frå Underwater Bar er kommet et langt skritt videre mot målet: som scenemusikal. Nylig er de 31 sangene utgitt som podkastmusikal i fire deler, med Marie Blokhus og Torfinn Nag i hovedrollene. Planlegging pågår om scenisk fremførelse i Stavanger i forbindelse med byens 900-årsjubileum i 2025. Her er en lett omarbeidet artikkel fra i fjor:
I podkasten er en rekke kjente artister med, som Helene Bøksle, Jannike Kruse, Kari Bremnes, Bjørn Eidsvåg og Anders Baasmo. Grete Pedersen dirigerer koret. Musikalen Himmel under hav – Songar frå Underwater Bar – foregår på havbunnen.
Les mer
02.12.22
-
Gerard van Honthorst (1622)
Julekonserter har lange tradisjoner. Årets desember inneholder også mange – for store og små.
Les mer
01.12.22
-
Foto: Lars Gunnar Liestøl
Julian Rachlin blir ny sjefdirigent i Kristiansand Symfoniorkester fra høsten 2023. Han tar over taktstokken fra Nathalie Stutzmann, som har ledet orkesteret siden 2018. Hun dirigerer sine siste konserter som sjefdirigent i januar.
Les mer
30.11.22
-
Foto: Morten Krogvold
Lise Davidsen er festspillmusiker i 2023, og vil medvirke på en rekke arrangementer. Hun starter med tittelrollen i Puccinis opera Tosca, som fremføres konsertant på Festspillenes åpningsforestilling. Det er første gang Davidsen synger denne rollen og med seg har hun den walisiske bassbarytonen Bryn Terfel, den britisk-italienske tenoren Freddie De Tommaso samt Bergen Filharmoniske Orkester og Kor.
Les mer
30.11.22
-
Foto: Magnus Skrede
Snart arkitektkonkurranse i Bergen. Planene for det nye Grieg-kvartalet går sin gang. - Ikke så raskt vi kunne ønske. Men det er fremdrift, sier direktør for Musikselskabet Harmonien, Bernt E. Bauge.
Les mer
28.11.22
Når Amalie Stalheim på torsdag denne uken fremfører Knut Vaages Cellokonsert Relieff med Kringkastingsorkestret er det slutten på en imponerende høst i samtidscello-konsertenes tjeneste. Dette blir andre gang hun fremfører verket.
Les mer
24.11.22
-
Foto: Kristian Dugstad / TONO
… journalist og forfatter Bodil Maroni Jensen, som er tildelt TONOs formidlerpris 2022. Prisen ble overlevert som en overraskelse i TONOs lokaler tirsdag ettermiddag, da Jensen trodde hun skulle intervjues om musikkjournalistikk.
Les mer
21.11.22
-
Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen
Den anses å være en av verdens vakreste operaer. Men hva skjer når man stripper Giacomo Puccinis La Bohème for både orkester og vokal? I Mathias Halvorsen og Mathieu van Bellens hender fremføres hele verket, og alle stemmene, på piano og fiolin. Duoen mener operaen ikke har vært nærmere komponistens originale noter på 70 år.
Les mer
17.11.22
-
Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett
Tirsdag 22.november får Nasjonalballetten sin debut i Musée d’Orsay i Paris, der de blant skulpturer og malerier skal danse Family Portraits, noen av de vakreste og mest brutale scenene fra Marit Moum Aunes Ibsen-balletter. Museet holder til i det som tidligere var jernbanestasjonen Gare d’Orsay, som ble bygget til verdensutstillingen i 1900.
Les mer
16.11.22
Fra tid til annen dukker det opp nye stipendier for musikere. Nå er det etablert et nytt til fiolinister: Eiliv Gunstrøm og datter Bess minnelegat. Legatet bestyres av Creo – forbundet for kunst og kultur, som hadde sin første utdeling – kr. 200.000 – på sitt landsmøte i forrige uke.
Les mer
15.11.22
LightsOut slukker alle lys når de kommer til Sentralen i Oslo 16. og 17.november. Der spiller de til sammen fire konserter – i stummende mørke.
Les mer
14.11.22
-
Foto: Erik Berg
18 norske sangere ble tildelt stipend fra den nyopprettede Lilly Stiftelsen søndag.
Les mer
09.11.22
-
Foto: Sigrid Traasdahl / Det Norske Solistkor
I samme uke som Karin Rehnqvist mottok Nordisk råds musikkpris i Helsingfors, gjestet hun Norge for å følge Det Norske Solistkor og Ensemble Allegrias urfremførelse av sitt verk Day is here!
Les mer
08.11.22
-
Foto: Morten Andenæs
Den norske sopranen Hedvig Haugerud har inngått avtale med Intermusica om internasjonalt management. Haugerud har studert ved Norges musikkhøgskole, Conservatoire National et Supérieur de Musique i Paris og Operaakademiet i København, der hun var elev av Susanna Eken. Haugerud har blant annet medvirket i La traviata og Elektra ved Kgl. Theater i København, og i Elektra Den Norske Opera & Ballett. Sist sommer debuterte hun i rollen som Amelia i Maskeballet i Sverige, der Svenska Dagbladet skrev følgende: «Kveldens sensasjon var den unge norske sopranen Hedvig Haugerud, som med en varm fyldig stemme og sterk utstråling gjorde en imponerende debut.»
Les mer
08.11.22
-
Foto: Erik Berg
Norges største boligbygger og landets største scenekunstinstitusjon har hatt et godt og langvarig samarbeid i over 20 år. Nå er avtalen forlenget frem til 2025. Den nye avtalen betyr blant annet at det innføres en egen ungrabatt for de under 30 år – i tillegg til rabattene OBOS-medlemmer allerede har.
Les mer
06.11.22
-
Foto: Privat
Nikita Khnykin (f. 2003) er mottager av årets Robert Levin Pianistpris på NOK 25.000. Den unge norske pianisten ble overrakt prisen ved en konsert på Norges musikkhøgskole søndag kveld, der han var solist i Rakhmaninovs klaverkonsert nr. 2. Khnykin går for tiden for professor Julia Mustonen-Dahlkvist på Musikhögskolan Ingesund, og han er også Artist-in-Residence ved Ingesund Piano Center sammen med ni andre pianister fra hele verden. Khnykin er også stipendiat ved International Academy of Music in Lichtenstein og var inntil nylig med i talentprogrammet til professor Jiri Hlinkas klaverakademi i Bergen.
Les mer
02.11.22
-
Foto: Barokkanerne
Når Barokkanerne, Barokkanernes vokalensemble og den amerikanske gambisten Joshua Cheatham inviterer til Allehelgenskonsert, ønsker de å presentere musikk som gir trøst i sorgen og til å minnes dem som er gått bort. Det skjer i Paulus kirke i Oslo lørdag 5.november og i Vår Frelsers kirke i Haugesund 6.november.
Les mer
01.11.22
-
Foto: Tale Hendnes
Koreograf og danser Ulf Nilseng har gjennom sitt kunstnerskap løftet frem og synligjort et skeivt perspektiv. Han har vært skapende og utøvende dansekunstner i det frie scenekunstfeltet i over 25 år. Han kjennetegnes som en modig og kompromissløs kunstner med stor integritet. Nilseng har vært opptatt av å belyse temaer som annerledeshet og utenforskap, og som koreograf, danser og kjønnsanarkist har han i mange år skapt kunst som kan defineres som queer. De siste årene har han også sett nærmere på krysningspunktene mellom kjønn, identitet og religion.
Les mer
28.10.22
-
Foto: KODE Kunstmuseer og komponisthjem
Rebecka Ahvenniemi er KODEs huskomponist for 2022. Hvorfor bestemte hun seg for å bli komponist? Hva tenker hun om komponistrollen, og hva påvirker henne i arbeidet? Før urpremieren av bestillingsverket hun har skrevet i år, får vi et innblikk i Ahvenniemis arbeid som komponist og filosof, hjemme hos henne selv.
Les mer
28.10.22
-
Alexander von Zemlinsky
Operaen i Köln ruster seg for en sjelden begivenhet 19. november: en ny oppsetning av Zemlinskys kortopera Dvergen. Som ved uroppførelsen skal denne enakteren dele kvelden med Stravinskys ballett Petrusjka.
Les mer
27.10.22
-
Foto: Anders Frode Marum
Tabita Berglund er klar for London. 30.oktober dirigerer 33-åringen Philharmonia Orchestra i Royal Festival Hall. Hun er en stadig mer etterspurt dirigent – både i Norge og utlandet.
Les mer
25.10.22
-
Foto: Signe Luksengard
Fire unge samtidskomponister får sine verk urfremført i Tøyen kirke tirsdag 1.november. Den anerkjente kanadiske strykekvartetten Quatuor Bozzini spiller, og konserten er avslutningen på residensprogrammet Composer’s Kitchen 2022.
Les mer
24.10.22
-
Foto: eivindgullbergjensen.com
Er bergenserne glad i opera? Eivind Gullberg Jensen, operasjef i Bergen Nasjonale Opera (BNO) svarer et klart ja, men legger til at alle kanskje ikke vet det ennå. 40 prosent av publikum som så vårens Den glade enke var på musikkteater av noe slag for aller første gang. Det tegner godt!
Les mer
22.10.22
-
Yo-Yo Ma var opptatt av Birgit Nilssons forhold til naturen. Foto: Felicia Margineanu
Det var slik Yo-Yo Ma presenterte seg på pressekonferansen i Musikaliska Akademien i Stockholm før han mottok verdens største musikkpris (1 mill USD), Birgit Nilsson Price: «I am really a one trick pony.»
Les mer
21.10.22
-
Foto: John Andresen.
Pianisten Håvard Gimse mottar i dag Lindemanprisen 2022. Han er professor ved Norges musikkhøgskole og får prisen blant annet for sitt store engasjement for norsk og nordisk musikk, ifølge styreleder i Lindemans Legat, Einar Solbu.
Les mer
19.10.22
-
Foto: Ole Jørgen Bratland
Valdres sommersymfoni har gått i kompaniskap med tre andre musikkfestivaler. Sammen får de ti millioner kroner for å forske på hvordan bransjen kan møte klimakrisen, og blant annet finne ut av hvilke konkrete tiltak som kan gjøre klassiske konserter CO2-nøytrale. Prosjektet er kalt Songs of Travel (SOT).
Les mer
18.10.22
-
Foto: Åse Maria Mikkelsen
Vokalensemblet Trio Mediæval jubilerer. I et kvart århundre har de utforsket og fremført middelaldermusikk, tradisjonell nordisk folkemusikk og nyskreven og improvisert musikk.
Les mer
17.10.22
-
Foto: Marco Borggreve
Sibelius-selskapet i Norge har tildelt den finske dirigenten Klaus Mäkelä Sibeliusprisen 2022.
Les mer
14.10.22
-
Foto: Bård Gundersen
Solistkorets leder gjennom 32 år, Grete Pedersen, ønsker ikke å fornye åremålet som går ut i juni 2025. Før det skal hun dele konsertopplevelser med det hun kaller korets lydhøre publikum. - Dette har vært en vanskelig beslutning, men samtidig føles det naturlig å gi stafettpinnen videre etter 35 år i Solistkoret. Hun overtok jobben etter korets grunnlegger, Knut Nystedt. – At Solistkoret og jeg har arbeidet sammen over så lang tid har gitt unike muligheter. Vi har utviklet oss sammen. Det har vært et privilegium å jobbe med så enestående og dedikerte musikere og en stor mengde spennende musikk. Etter alle disse årene har sangerne, administrasjonen, styret og venner av koret fått en helt spesiell plass i mitt hjerte, sier Pedersen i en pressemelding fra koret. Fra høsten 2022 er Pedersen kunstnerisk leder for Carmel Bach Festival i California. Hun er også sjefdirigent for orkesteret og barokkorkesteret ved samme festival. Pedersen er professor i dirigering ved Norges musikkhøgskole. Hun har mottatt en rekke priser og ble i 2019 utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.
Les mer
13.10.22
-
Foto: Sine Nielsen
Direktør og kunstnerisk leder i Ultimafestivalen, Thorbjørn Tønder Hansen har fått stilling som fondssjef i Fondet for dansk-norsk Samarbeid, og forlater derfor festivalen fra 1. januar 2023. Hansen har ledet Ultima siden 2017 og har styrket festivalens kunstneriske profil, også gjennom to utfordrende korona-utgaver i 2020 og 2021. - Det har vært et stort privilegium gjennom de siste fem år å lede en av verdens fremste samtidsmusikkfestivaler og å arbeide i et så dynamisk, mangfoldig, tverrkunstnerisk og internasjonalt orientert musikkmiljø som det norske, sier Hansen.
Les mer
13.10.22
-
Cikada. Foto: Siv Dolmen
Oslo Classics 2022 vil foregå i Kulturkirken Jakob 28. og 29 oktober. Festivalen har fokus på klassisk musikk i møte med ny musikk og satser på å nå et ungt publikum.
Les mer
12.10.22
-
Foto: Rolf-Erik Nystrøm
Et festspill. Bare mer vågalt og konsentrert over tre dager. Slik presenterer Fram Kunstfest på Nesodden seg. Den finner sted fra 21.-23.oktober på følgende arenaer: Nesodden Samfunnshus, Skoklefall kirke, Vanntårnet og opplevelsesvandring i skogen.
Les mer
11.10.22
-
Leonard Bernstein er en av Lebrechts "syndere". Foto: Deutsche Grammophon
Norman Lebrecht har fått nok av selvopptatte dirigenter som også vil være pianister.
Les mer
10.10.22
-
Foto: Anna-Julia Granberg/BLUNDERBUSS
Sesongen er allerede godt i gang for samtidsmusikkensemblet Cikada. Oktober blir en travel måned for dem.
Les mer
06.10.22
-
Bilde: Lesia Vasylchenko
I disse dager strømmes kammeroperaen Kunngjøringer fra pariserkommunen gratis på Den Norske Opera & Balletts nettsider. Operaen er skrevet av Bernhard Bornstein og John Andrew Wilhite-Hannisdal til en libretto av Finn Iunker. Den ble spilt inn av Operaorkesteret og solister fra operakoret med altsolist Tone Kummervold og tenorsolist Eirik Grøtvedt.
Les mer
05.10.22
-
Foto: Sigrid Traasdahl / Solistkoret
I dag mottok Det Norske Solistkor Kritikerprisen i musikk sammen med Ensemble Allegria, dirigent Grete Pedersen og komponist Bent Sørensen.
Les mer
05.10.22
-
Johan Dalene (Foto: Mats Bäcker) og Leif Ove Andsnes (Foto: Helge Hansen / Sony) var blant prisvinnerne.
Johan Dalene ble årets unge artist og Leif Ove Andsnes mottok spesialpris da Gramophone Classical Music Awards 2022 ble utdelt ved en seremoni i De Vere Grand Connaught Rooms i London i går kveld.
De viktigste prisene fordelte seg slik:
Les mer
05.10.22
-
Foto: Matthias Stutte
Sopranen Ingegjerd Bagøien Moe har det meste av sin karriere på utenlands. Normalt er hun spesialisert på italiensk repertoar, men 4. september hadde hun sin tyske rolledebut som Senta i Wagners Den flyvende hollender ved Theater Mönchengladbach. Det gikk ifølge kritikerne svært bra:
Les mer
04.10.22
-
Foto: Erik Berg
Kritikerne i det anerkjente magasinet Dance Europe har plukket ut sine favoritter, og Nasjonalballettens solist Grete Sofie Borud Nybakken konkurrerer nå med 11 andre dansere om den store prisen «Dancer of the Year».
Les mer
04.10.22
Hvordan setter menneskenes livsvilkår sitt preg på musikken – og omvendt. Det er utgangspunktet for Oslo Early-festivalen som finner sted fra 12.-16.oktober.
Les mer
30.09.22
-
Foto: Julia Wesley
Den franske stjernepianisten Pierre-Laurent Aimard er mottager av årets Léonie Sonning-pris. Den tildeles ved en stor konsert med Det Kongelige Kapell i Koncertsalen i Danmarks Radio, 7. oktober, i København.
Les mer
29.09.22
For tredje året på rad inviterer Kulturelt Initiativ i Sandefjord til liten høstfestival 7. – 9. oktober. Siden det i år markeres at det er 225 år siden Franz Schubert ble født, har festivalen mest fokus på hans musikk.
Les mer
28.09.22
-
Foto: Blunderbuss - Anna Julie Granberg
Musikken skal klinge fra 12 ulike arenaer og konsertlokaler når Gudbrandsdalen Musikkfest inviterer til samspill på 15 konserter denne helgen.
Les mer
26.09.22
-
Foto: www.bartholdkuijken.be
Internasjonale stjerner musiserer med norske talenter når Larvik Barokk inviterer til festival. Publikum inviteres til fire konserter og middag med musikk.
Les mer
23.09.22
-
Foto: Marius Viken
Arve Tellefsen er et av trekkplastrene når Festspela i Geiranger ønsker velkommen til bygda i fire dager, fra 29.september – 2.oktober.
Les mer
22.09.22
-
Foto: Kristiansand Symfoniorkester.
Pål Svendsberget blir ny direktør i Kristiansand Symfoniorkester. Han overtar etter Geir Rebbestad, og starter i stillingen 1.desember.
Les mer
22.09.22
-
Foto: Mats Bäcker og Nadja Sjöström
Folkoperan i Stockholm er blant annet kjent for å spille alle sine forestillinger på svensk. Det er også tilfellet når de frem til 20. november tilbyr hele 40 fremførelser av Vincente Bellinis opera Norma. Tre nordmenn gjør seg gjeldende i oppsetningen: Eirik Stubø, som har sin debut som operaregissør i Sverige med denne forestillingen, Ellen Ruge som lysmester og Susanna Wolff i rollen som Adalgisa.
Les mer
21.09.22
-
Foto: Peder Ebbesen
… mezzosopranen Astrid Nordstad og ballettdanseren Gakuro Matsui, som i går ble tildelt Norges største kulturstipend fra Tom Wilhelmsens Stiftelse. Stipendiene er på kr. 500.000 til hver og tildelingen skyldes at de to over tid har vist en fremragende styrke innen henholdsvis opera og dans. Det er stiftelsens ønske at tildelingen vil inspirere kunstnerne til å fortsette med sin imponerende utvikling.
Les mer
15.09.22
-
Jørn Fossheim innstuderer Aspestrand-opera med studenter fra Operahøgskolen. Foto: Brita Skogly Kraglund
Kirsten Flagstad har sunget hovedrollen i en av Sigwardt Aspestrands åtte operaer. Søndag kveld har elever fra Operahøgskolen verdenspremiere på to av komponistens andre operaer, I Goethes Værelse (Im Goetheszimmer) og Et Kys paa Sigt (Der Kuss auf Sicht).
Les mer
14.09.22
-
Foto: Tuva Åserud.
Kirker over hele byen blir tatt i bruk når årets festival for kirkemusikk arrangeres i Bergen fra 21. – 25.september. Det blir klokkespill, teater, seminarer, konserter, remix live, jazzmesse og kirkevandring, blant annet.
Les mer
13.09.22
-
Foto: Interpuls
For første gang på 30 år settes det opp en opera av Philip Glass i Norge. In the Penal Colony er basert på Franz Kafkas I straffekolonien og får sin norgespremiere 13. og 14. september 2022 i Oslo.
Les mer
13.09.22
I snart 20 år har Chopin-instituttet i Warszawa arrangert det som etter hvert er blitt et av Europas fremste klassiske musikkfestspill. Naturlig nok satte krigen i nabolandet Ukraina sitt preg på evenementet, som i år hadde den polske romantikken som sitt tema. Her er noen inntrykk fra årets utgave.
Les mer
09.09.22
-
Foto: Oslo operafestival.
Når Oslo Operafestival i regi av Opera til folket inviterer til sin 17.festival, ønsker de velkommen til 20 forskjellige produksjoner og konserter – til sammen 29 forestillinger. Festivalen finner sted fra 16.-24.september, og publikum kan blant annet glede seg til Operapub, Operacabaret i Teaterkjelleren, Opera på trikken, og konsertforedrag om norsk operahistorie og konsertforedrag om Franz Schubert. Barna er tilgodesett med hele ni forestillinger.
Les mer
09.09.22
-
Foto: Lars Opstad
Den moldovisk-østerriksk-sveitsiske fiolinisten er artist-in-residence ved Oslo-Filharmonien og Det Norske Kammerorkester 15.–24. september, og hun viser seg fra mange sider i til sammen fire konserter i Oslo.
Les mer
08.09.22
Denne høsten står i Mozarts tegn i Bergen, med forestillinger på både Den Nationale Scene og i Grieghallen.
Les mer
07.09.22
-
Foto: Giorgia Bertazzi
En verdenspremiere finner sted når Trondheim kammermusikkfestival ønsker velkommen til sin 27.utgave 18.-25.september. Da fremføres Olga Neuwirths Dobbeltkonsert for cello, slagverk og orkester.
Les mer
07.09.22
-
Foto: Anna Reszniak
Den tyske pianisten og dirigenten Lars Vogt tapte 5. september sin kamp mot kreften, tre dager før han ville ha fylt 52 år. Siden han fikk diagnostisert spiserørskreft i mars i fjor, har han vært svært åpen om sykdommen. Han fortsatte å konsertere, og spilte inn Mozart-konserter på plate med sitt orkester, Orchestre de chambre de Paris, mellom to cellegiftkurer.
Les mer
06.09.22
-
Foto: Patricia Varela
Sopranen Elisabeth Teige har vendt hjem etter betydelige triumfer under Festspillene i Bayreuth. Den første mulighet til å oppleve henne her hjemme er førstkommende helg når hun besøker Aulaseriene i Oslo 10. september og Ramme Gård dagen etter, sammen med pianisten Erling Ragnar Eriksen.
Les mer
06.09.22
-
Foto: Universitetet i Oslo
... Leif Ove Andsnes som fredag 2. september ble utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Oslo.
Les mer
05.09.22
-
Foto: Banff International String Quartet Competition
Opus13 String Quartet tok en sterk 2.plass på den prestisjefylte Banff International String Quartet Competition i Alberta, Canada søndag. Prisen består av $12.000 CAD, i tillegg til et skapende/utøvende opphold ved Banff Centre, derunder mulighet for coaching og veiledning.
Les mer
05.09.22
-
Foto: Magnus Hagtvedt
Under Ultimafestivalen arrangeres lørdag 17.september Organotopia, et kunstnerisk univers på Grünerløkka som foregår parallelt innendørs og utendørs: En tolv timer lang konsert inne i Paulus kirke og ute i Birkelunden.
Les mer
04.09.22
-
Fuko Ishii.
30 pianister fra 16 land har i perioden 26. august til 3. september gjennomført avslutningsrundene i The International Edvard Grieg Piano Competition, som for det meste har foregått på Troldhaugen i Bergen. Finalen med Bergen Filharmoniske Orkester, dirigert av Lawrence Foster, foregikk i går kveld.
Les mer
02.09.22
-
Utrechts Domtårn. Foto: Halfdan Bleken.
Dag 2 (lørdag 28/8) festet den enorme festivalen grepet: Det var som om Utrechts stolthet, det gotiske domtårnet (som jeg et øyeblikk trodde var blitt revet til fordel for et nytt van Gogh-museum), ble avkledd alle skjemmende stillaser og skinte på nytt over kanaler og røde takstein.
Les mer
31.08.22
-
L'Embarquement pour Cythere av Antoine Watteau.
Med et 100-talls konserter på topp internasjonalt nivå, mange titalls foredrag og et stort musikkmarked, dukker Utrechts Festival Oude Muziek 2022 ut av koronatåken. Og tar pusten fra deg. «10 dagen vol muziek», er slagordet. For 40. gang.
Les mer
30.08.22
-
Foto: Bård Gundersen
Det Norske Solistkor ser frem til å gi publikum nye konsertopplevelser. Festivaler, urfremføringer og lansering av ny juleplate står på programmet.
Les mer
29.08.22
-
Fotos: Olivier Maire og Felix Broede
Festivalen i Zermatt i Sveits arrangeres i år fra 8.-18. september. Årets festival er den 18. og bygger på et kurs/festival Pablo Casals i sin tid opprettet ved foten av Matterhorn.
Les mer
26.08.22
-
Foto: Finnish National Opera and Ballet
Den finske nasjonaloperaen åpner sesongen i dag med Wagners Valkyrien, og er dermed kommet til del tre i sin Wagner-Ring-syklus.
Les mer
24.08.22
-
Foto: Gloppen Musikkfest
«Et stjernelag av musikere». Slik reklamerer ledelsen av Gloppen Musikkfest når de ønsker velkommen til bygda 6.-11.september.
Les mer
23.08.22
-
Foto: Musikkpedagogene Oslo
Mens Bergen er kjent for sine tre komponisthjem som alle er museer, fins det ett i Oslo der det klinger musikk hele tiden, Musikklærernes hus i Underhaugsveien 18.
Les mer
22.08.22
-
Foto: Christoph Köstlin
Norske orkestre drar igjen utenlands. 30. og 31.august er det Det Norske Kammerorkesters tur. De spiller i Tyskland.
Les mer
19.08.22
-
Foto: Venetia Jollands
Prinsesse Astrid Internasjonale Musikkpris var i år viet dirigenter. Tre internasjonale dirigenter sto på scenen med Trondheim Symfoniorkester & Opera da finalen gikk av stabelen torsdag 18. august.
Les mer
18.08.22
-
Foto: Sven Erik Knoff
Studentkonsert, klassiske perler, slagverk og opera. Det er noen av godbitene når Trondheim Symfoniorkester og Opera lanserer sesongprogrammet for 2022/23.
Les mer
16.08.22
-
Fotos: David Dawson
Marianne Beate Kielland blir ny kunstnerisk leder for Oslo Kammermusikkfestival når Håvard Gimse gir seg. I 30 år har han bidratt til festivalen – de siste 25 som en del av festivalens kunstneriske råd, de tre siste som kunstnerisk leder.
Les mer
16.08.22
-
Komponisten, pianisten og formidleren i aksjon. Foto: Dag Fosse / KODE
Han rakk det akkurat så vidt, Wolfgang Plagge, da han Aula-debuterte 21. august 1972: Han nådde det før 12-årsdagen to dager senere. Oslo kammermusikkfestival og Aulaseriene markerer jubileet med konsert samme sted og samme dato.
Les mer
15.08.22
-
Foto: Eric Larradieu
Når dagene igjen blir kortere, inviterer Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival til spennende program 3.-11.september.
Les mer
11.08.22
-
Foto: Enrico Nawrath
Sopranen Elisabeth Teige har i år sin debut på Festspillene i Bayreuth, selve «Verdensmesterskapet» for Wagner-sangere. Hele tre roller er hun blitt tildelt: Freia i Rhingullet, Gutrune i Götterdämmerung og den kvinnelige hovedrollen Senta i Den flyvende hollender. Rolletildelingene er sensasjonelle i seg selv, men den omtalen hun har fått av Frankfurter Allegemeines kritiker Jan Brachmann plasserer Teige på topp blant dagens dramatiske sopraner:
Les mer
11.08.22
-
JSB Ensemble
Oslo Kammermusikkfestival er, med sine ti dager (12.-21. august), en av de lengste norske klassiske festivalene. Blant kammermusikkfestivalene er det neppe noen som slår den i antall medvirkende med 33 enkeltutøvere, ni instrumentale og vokale ensembler og fem resitatører. Den utspiller seg i totalt atten lokaler, fra middelalderbygninger som Gamle Aker kirke og Akershus festning til Det Norske Teatret.
Les mer
09.08.22
-
Randi Stene og Peter Herresthal er to av lederne for Voksenåsen Sommerakademi
På Voksenåsen Sommerakademi strømmer tonene ut fra stuer og øvingsrom de to første ukene i august. Dette er et av Nordens største mesterkurs for utøvende, unge musikere. Kurset gir studiepoeng ved Norges musikkhøgskole.
Les mer
08.08.22
På tirsdag 9. august starter årets kammermusikkfestival i Stavanger, med temaet Wien.
Les mer
05.08.22
Nerskøystøa. Smak på navnet, og se for deg konserten som finner sted akkurat der, onsdag 10.august. Der samarbeider Odd Nordstoga med Sjøforsvarets musikkorps. Konserten åpner Fjord Cadenza som finner sted på forskjellige steder i Skodje og omegn.
Les mer
02.08.22
-
Foto: Anne Marte Foer
Festspillene i Elverum ønsker velkommen 5.- 13. august.
Les mer
01.08.22
Her er vår oversikt over klassiske norske festivaler i august. Som vanlig oppfordrer vi festivalarrangører om å holde oss oppdatert.
Les mer
27.07.22
-
Finske dirigenters far: Jorma Panula. Foto: Wikipedia
Akkurat som fotballklubber, går symfoniorkestre inn i overgangsmarkedet ved sesongslutt – og jeg har aldri opplevd dette travlere enn sommeren 2022. Bare sjekk alle hullene på kartet. New York og Chicago jakter på musikksjefer i likhet med München, Amsterdam og Covent Garden. En divisjon nedenfor er det åpninger hos Wien Symphoniker, i Toulouse, Seattle, Minnesota, Seoul, Manchester, Moskva (flere) og andre.
Les mer
24.07.22
-
Daniel Matejča. Foto: Eurovoix.com
Vinneren av Eurovisjonens konkurranse for unge klassiske musikere 2022 ble tsjekkiske Daniel Matejča (17) med fremførelsen av kadens og siste sats av Sjostakovitsj’ Fiolinkonsert nr. 1. Mens det tidligere har vært delt ut flere priser i konkurransens 40-årige historie, var det etter det NRKs kommentator kunne opplyse, bare meningen å kåre én vinner. Fordi fordi nivået på deltakerne var så høyt, valgte juryen – ledet av den litauiske fiolinisten Müza Rubackyté – å dele ut en 2. og 3. pris i tillegg.
2. pris gikk til den tyske cellisten Philipp Schupelius (19) for hans tolkning av Tsjaikovskijs Pezzo Capriccioso op.62, mens 3. pris gledelig nok gikk til konkurransens yngste deltaker, norske Alma Serafin Kraggerud (15) for Saint-Saëns’ Introduksjon og Rondo Capriccioso op.28.
Vi gratulerer!
Les mer
14.07.22
-
Reisebyråbestyrer. Knut Kirkesæther er festivalens daglige leder, i år også en hardt arbeidende reisebyråbestyrer.
To års koronapause har tydeligvis skapt et stort savn etter musikalske opplevelser. Det var kanskje derfor stemningen både blant tilhørere og utøvere var sprudlende under åpningen av årets pianofestival i Lofoten.
Les mer
07.07.22
-
Kari Frisell som Belinda og Kirsten Flagstad som Dido på Oslo Nye Teater i 1953
Sangerinnen Kari Frisell gikk bort 3. juni. Vi har hentet frem et intervju Jostein Pedersen hadde med henne i Klassisk Musikkmagasin i anledning hennes 90-årsdag i 2012.
Les mer
30.06.22
Her er vår oversikt over norske klassiske festivaler i juli 2022. I løpet av to pandemiår er enkelte festivaler forsvunnet, mens andre kanskje har kommet til. Vi er takknemlige for å få tips om dem vi ikke har fanget opp.
Les mer
29.06.22
-
Kritiansand Symfoniorkester. Foto: Jon Petter Thorsen/Aptum
Pandemien ødela jubileumsfeiring i Kristiansand. Nå prøver de igjen. Kilden i Kristiansand, der byens symfoniorkester holder til, er ti år i år.
Les mer
28.06.22
-
Kunstnerisk team for Fjord Classics: Lars Anders Tomter (Foto: Nikolai Lund) og Cam Kjøll (Foto: Sverre Jarild)
Med tretten konserter på fire dager er Fjord Classics igjen på plass i Sandefjord.
Les mer
24.06.22
-
Magnolia Jazzband åpner Sommerkonsertene i Bymuseet i Oslo. Foto: Ken Ingwersen
Kommende helg er et høydepunkt for norske klassiske festivaler og konsertserier:
Horten Kammermusikkfest og Valdres Sommersymfoni er allerede i gang
Festspillene i Nord-Norge begynner på lørdag
Sommerkonsertene på Bymuseet i Oslo (NB: ikke Vigelandsmuseet) på søndag
Tirsdag til uken begynner Risør Kammermusikkfest
Les mer
23.06.22
-
Signe Fuglesteg Luksengaard
Arne Nordheims komponistpris ble opprettet av Kulturdepartementet i 2001 i forbindelse med komponistens 70-årsdag. Prisen blir delt ut annet hvert år under Ultimafestivalen og går i år til Jan Martin Smørdal.
Les mer
22.06.22
-
Nytt karrieresteg for Klaus Mäkelä. Foto: Marco Borggreve
Nytt karrieresteg for Klaus Mäkelä. Snart venter jobben som sjefdirigent for Concertgebouw Orchestra i Amsterdam.
Les mer
20.06.22
Bergen Nasjonale Operas årlige sommerakademi for sangere, orkestermusikere, repetitører og dirigenter under utdanning finner sted i Os i Vestland fra 25. juni til 2.juli. Der vil tretten sangere, tre dirigenter, to repetitører og over 30 orkestermusikere fra tretten land samles for å innstudere operarepertoar. I år vil blant annet Puccinis enakter Gianni Schicchi stå på programmet.
Les mer
16.06.22
-
Foto: Paal Ritter Scherven
I vår kritikk av Nasjonalballettens En midnattssoldrøm omtalte vi Peter Badens vellykkede «samarbeid» med Mendelssohn. Samme helg hadde komponisten, musikeren og produsenten to premierer til: Karons sandkasse på Det Norske Teatret og ikke minst til åpningen av Nasjonalmuseet, der han har laget musikken til, og produsert den nye audioguiden. Denne uken ble to av forestillingene han har laget musikk til nominert til Heddaprisen.
Les mer
15.06.22
-
Foto: Bjørn Bertheussen
Det Norske Solistkor går en allsidig høstsesong i møte. De byr på festivalopptredener, samarbeid med morgendagens dirigenter, allehelgensturne og julekonserter, verdenspremierer på stykker av Karin Rehnqvist og Therese Birkelund Ulvo og slipp av ny juleplate.
Les mer
14.06.22
-
Foto: Agnete Brun
Styret i Den Norske Opera & Ballett har besluttet å gi operasjef Randi Stene et nytt åremål på fem år. Samtidig forlenges åremålet til ballettsjef Ingrid Lorentzen med tre år. Begge har dermed kontrakt med Operaen frem til 2030.
Les mer
11.06.22
-
Foto: James Hole
Mens Lise Davidsen i disse dager har debutert med Berlin-Filharmonien, slipper Festspillene i Bergen nyheten om at den norske verdensstjernen blir Festspillenes Artist in residence i 2023. Sopranen fra Stokke vil prege neste års festspill.
Les mer
11.06.22
Midgard komposisjonspris for unge komponister har i år to vinnere: Magnus Hexeberg (1998) og Torbjørn Haaland (1999). Konkurransen er for komponister i alderen 15 og 25 år og ble i år avholdt for femte gang.
Les mer
10.06.22
-
Foto: Marius Vervik / Stavanger Symfoniorkester
Når Stavanger Symfoniorkester inviterer til ny sesong, frister de publikum med både etablerte stjernemusikere og unge stjerneskudd.
Les mer
09.06.22
Sopranen Kari Frisell gikk bort fredag 3. juni 99 år gammel. Etter studier i Oslo, Wien og New York hadde hun sin debutkonsert i Oslo i 1946 og samme år scenedebuterte hun i Bergen som Michaela i Carmen. Da Den Norske Opera ble opprettet i 1958 var hun den første solisten som ble ansatt, håndplukket av Kirsten Flagstad. Da var hun allerede en erfaren operasanger, som blant annet hadde spilt Mimi i La bohème over 500 ganger. Ved siden av sin virksomhet på Nasjonaloperaen, som varte frem til 1971, hadde hun en rekke engasjementer ved operahus i Europa og USA. Blant hennes viktigste roller var Michaela, Mimi, Cio Cio San i Madama Butterfly, Poppea og Grevinnen i Figaros Bryllup.
Kari Frisell gjorde seg også sterkt gjeldende som romansesanger i samarbeid med pianister som Eva Knardahl, Robert Levin og Kjell Bækkelund, som hun turnerte med i inn- og utland. Hun var også en elsket sangpedagog, først som lektor ved Musikkonservatoriet i Oslo fra 1970 og fra 1973 til 1988 som førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole.
Les mer
08.06.22
De siste par årene har vi ikke kunnet tilby festivaloversikter, men nå setter vi i gang igjen med månedsvise lister over norske klassiske sommerfestivaler. Vi er et stykke ut i juni, og noen har allerede funnet sted, men vi begynner med de i siste halvdel av måneden, og følger opp med juli, august og september etter hvert. Som vanlig oppfordrer vi festivalarrangører om å holde oss oppdatert.
Les mer
07.06.22
Dette er en liten innføring i en ukrainsk komponists tidlige liv, de omveltningene han levde under og møtene med sterke personligheter før, under og etter 1. verdenskrig – fra Nisjinskij til Frank Lloyd Wright. Artikkelen er sterkt forkortet, bearbeidet og oversatt med tillatelse av forfatteren, John Mangan, Professor ved Yale University.
Les mer
04.06.22
-
Foto: Frederic Boudin
Komponisten Kristine Tjøgersens orkesterverk Between Trees ble 3. juni kåret til årets utvalgte verk under International Rostrum of Composers i Palermo.
Les mer
03.06.22
En av Nord-Norges største og mest aktive kulturinstitusjoner kaller Arktisk Filharmoni seg. Hvert år setter de opp omtrent 200 forestillinger og konserter i ulike ensembleformer og på ulike steder i nord. Nå har de lansert høstprogrammet.
Les mer
02.06.22
Oslo-Filharmonien ønsker velkommen til nye, store opplevelser i sesongen som starter 10.august. Blant solistene i programmet er Sol Gabetta, cello, Truls Mørk, cello, Khatia Buniatishvili, klaver og Leif Ove Andsnes klaver. Her presenteres noen av høydepunktene.
Les mer
01.06.22
-
Foto: Oddleiv Apneseth
Den menneskelige stemmen preger Bergen Filharmoniske Orkesters neste sesong. Frederick Delius’ En messe for livet, for solister, kor og orkester, Mahlers Oppstandelsessymfoni (nr. 2) og Richard Wagners episke Parsifal er eksempler på det.
Les mer
31.05.22
-
ENOs oppsetning av Philips Glass' opera Satyagraha med Sean Pannikar som Gandhi. Foto: Tristram-Kenton
Vår britiske anmelder har tatt for seg inneværende sesong ved English National Opera, der følgende operaer ble fremført: Philip Glass Satyagraha, Gilbert & Sullivan HMS Pinafore, Wagner Valkyrien, Puccini La bohème, Janáček The Cunning Little Vixen, Mozart Così fan tutte og Ruders The Handmaid’s Tale.
Les mer
30.05.22
-
Marinemusikken
Komponisten Bjørn Morten Christophersens Krigsseilerrekviem er en musikalsk hyllest og anerkjennelse til krigsseilerne – de som ofret liv og helse under to verdenskriger, men som ble sviktet av det offisielle Norge etterpå. I et enestående samarbeidsprosjekt mellom Marinemusikken og Operakoret kommer sjøfolkene selv til orde.
Les mer
30.05.22
-
Foto: Jan-Morten Evertsen
Internasjonal presse kaller henne århundrets stemme. Nå er Lise Davidsen tildelt Aase Byes ærespris. Det skjedde etter at hun og Leif Ove Andsnes hadde fremført sanger av Grieg, Strauss og Wagner i Grieghallen under Festspillene.
Les mer
30.05.22
I år er det ti år siden søskenparet David og Julie Coucheron startet Kon-Tiki Kammermusikkfestival, som sist lot seg gjennomføre i 2019. Jubileet og gjensynet feirer de med å «flytte hjem», hvilket vil si over veien fra Sjøfartsmuseet på Bygdøy til Kon-Tiki-museet.
Les mer
24.05.22
På søndag 29. mai er det 125 år siden Erich Korngolds fødsel. Jubileet markeres med operaeoppsetninger og orkesterverk i Europa og USA. Vi markerer det med et gjensyn på Harald Herresthals artikkel om komponisten i Klassisk Musikkmagasin i 2016.
Les mer
23.05.22
-
Foto: Rune Bendiksen
Oslo-Filharmonien ønsker å oppnå en sterk internasjonal posisjon. Det er en av grunnene til at de nå står på reisefot til flere av Europas store musikkbyer.
- Dette er viktig for å få de fremste dirigentene og solistene til Oslo, sier orkesterets direktør, Ingrid Røynesdal.
Les mer
20.05.22
-
Paul Lewis. Foto: Midsummer Music.
… pianisten Paul Lewis med 50-årsdagen. Om drøye to uker – 8. juni – er han årets solist i Griegs a-mollkonsert på avslutningskonserten til Festspillene i Bergen. Uken etter spiller han samme verk med orkesteret ved Santa Cecilia-akademiet i Roma i to konserter dirigert av Daniel Harding. I London ble dagen feiret i går med resital i Barbican-senteret, der Beethoven, Mendelssohn, Sibelius og Chopin sto på programmet. Paul Lewis er en av vår tids fremste pianister, kjent blant annet for sine kritikerroste plateutgivelser av sentrale verk av Beethoven og Schubert. Lewis er en hyppig gjest i Norge, både som musiker og i familiesammenheng; han er gift med cellist Bjørg Lewis i Vertavo-kvartetten.
Les mer
18.05.22
En av 1900-tallets fremste mezzosopraner, Tereza Berganza, gikk bort 13. mai i San Lorenzo de El Escorial i Spania, 89 år gammel.
Les mer
18.05.22
-
Pekka Kuusisto og Vilder Frang er blant solistene.
Festivalen Musikfest Berlin er et overflødighetshorn med 33 ledende orkestre, kor og ensembler fra hele verden. Fra 27. august til 19. september innvier de for 18. gang orkestersesongen i lokaler som Berlin Philharmonie, Konzerthaus, Haus der Berliner Festspiele, Kirche am Hohenzollernplatz. Programmet byr hovedsakelig på samtidsmusikk men også på glemte verk fra fortiden og størrelser som Mahler, Sibelius og Beethoven.
Les mer
11.05.22
-
Knut Vaage (Foto: Thor Brødreskift) og Øyvind Torvund (Foto: Dimitri Djuric)
Komponistene Knut Vaage og Øyvind Torvund er nominert til Nordisk råds musikkpris 2022. De to komponistene og verkene presenteres slik av den norske nominasjonskomiteen:
Les mer
10.05.22
-
Foto: Oddleiv Apneseth
Bergen Filharmoniske Orkester hviler ikke på laurbærene. Spillegleden – og reiselysten – er stor etter mange avlysninger de to siste årene. Derfor legger orkesteret de neste månedene ut på tur med strålende solister i det de selv kaller Festivalsommer.
Les mer
09.05.22
-
Foto: Brita Skogly Kraglund
Lilly Jørstad startet sangkarrieren med russisk folkemusikk. Denne våren synger hun Rosina i Rossinis Barberen i Sevilla på̊ Den Norske Opera.
Les mer
06.05.22
-
Foto: Gregor Hohenberg / Sony Classical
Bodø med Musikkfestuka får storfint besøk når Leif Ove Andsnes og Mahler Chamber Orchestra spiller Mozart der 4. og 5. august.
Les mer
05.05.22
-
Foto: Andrei Gindac
Internasjonale musikkonkurranser
Etter to pandemiår der internasjonale musikkonkurranser har måttet ty til digitale løsninger, satses det nå på mer normal avvikling. To av konkurransene kan melde om rekordstor tilstrømning:
Les mer
03.05.22
-
Foto: Alexander Light
… komponist, musiker Henning Sommerro med 70-årsdagen! For nordmenn flest er han kjent for Vårsøg, som siden 1977 har vært en kjent og kjær sang i mange sammenhenger. Som komponist har han skrevet alt fra viser til store sceniske verk, blant annet i forbindelse med stillinger som musikalsk leder ved Teatret Vårt i Molde og Trøndelag Teater. Han har også vært programsekretær i NRK og er professor i komposisjon, orgelspill og kontrapunkt ved NTNU i Trondheim. Sommerro har mottatt flere Spellemannpriser, vært nominert til Nordisk råds musikkpris og Grammy Awards, og ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden i 2013.
Les mer
02.05.22
-
Kristian Bezeudenhout kommer til Stavanger Kammermusikkfestival. Foto: Marco Borggeve
Stavanger kaller. I år våger Kammermusikkfestivalen, den 32. i rekken, igjen å invitere internasjonale musikere til samspill med noen av de beste norske. Festivalen finner sted 09.-14.august. Fortsatt trekker Christian Ihle Hadland og Andreas Brantelid i de kunstneriske trådene, mens Katrine Lilleland er festivalsjef. Årets røde tråd dreier seg om Wien.
Les mer
28.04.22
nyMusikks internasjonale lydfestival Only Connect åpner i dag på MUNCH i Bjørvika og varer frem til 30. april.
Les mer
27.04.22
-
Foto: Øyvind Eide. Nationaltheatret
Sancthansnatten på Ibsenmuseets nye scene i Oslo er en historistisk virveldans av satirisk nasjonalromantikk: Skuespillerne peker, dåner og gestikulerer, tar seg til brystet og pannen, gjør store øyne – og små - synger og gråter. For dette er historisk, autentisk teater - akkompagnert av et velpolert og velklingende gammelt klaver. Iblant med nasjonale toner, iblant internasjonale, iblant en lurlått, iblant en feiende opera-ouverture. Iblant med skuespillerne, iblant over dem, iblant som et stille tonefølge under.
Les mer
25.04.22
Birgit Nilsson-stipendiet for 2022 tildeles den svenske lyrisk-dramatiske sopranen Cornelia Beskow, som norsk publikum stiftet bekjentskap med da hun hadde tittelrollen i Janáčeks opera Jenůfa på Den norske Opera & Ballett i mars. I juni spiller hun rollen Senta i Opera Østfolds oppsetning av Wagners Den flyvende hollender på Fredriksten festning i Halden.
Les mer
23.04.22
Da er årets Spellemannpriser utdelt og klassisk- samtidsmiljøet ble velsignet med tre priser:
Les mer
21.04.22
-
Gjøril Songvoll leder Kontrapunkt. Foto: Kjetil Jensen.
Fredag kveld ønsker arena:klassisk velkommen til en nostalgisk kontrapunktkveld på Gamle Rådhus Scene. Gjøril Songvoll leder konkurransen, og det blir levende musikk til oppgavene, spilt og sunget av Thomas Ruud, Dorina Konmani og Ellisiv Tandberg.
Les mer
21.04.22
-
Sverre Gunnar Haga. Foto: Ilja C. Hendel
Russere som har vært døde nesten hundre år kan fortsatt gjøre nytte for seg. Bare spør Oslo-Filharmonien!
Les mer
20.04.22
Sir Harrison Birtwistle gikk bort 18. april, 87 år gammel. Han var ansett som en av de viktigste og meste særpregede komponistene det siste hundreåret, som utfoldet seg i hele spekteret fra storskala opera- og orkestermusikk til intime, kontemplative kammerverk.
Les mer
19.04.22
I år er det 70 år siden komponisten Fartein Valens bortgang. Dette markeres under årets Fartein Valen-festival, 27. april til 1. mai.
Les mer
13.04.22
Den 17. april i år ville Harald Sæverud, bergenseren som skulle bli selve inkarnasjonen av den norske komponisten i store deler av 1900-tallet, ha fylt 125 år.
Les mer
10.04.22
-
Finalistene i fiolinkonkurransen. Foto: Morten Kjærgaard FOTOgrafik
Carl Nielsen-konkurransen i Odense har vært arrangert i 22 år, vekselvis mellom fløyte, fiolin og klarinett. Utgangspunktet er Carl Nielsens tre instrumentalkonserter som er obligatoriske finaleverk. I 2019 valgte konkurransen å slå sammen alle tre disipliner og arrangerer konkurranser for fiolin, fløyte og klarinett parallelt.
Les mer
07.04.22
Maja S.K.Ratkje og Ørjan Matre var blant vinnerne da Musikkforleggerprisen ble delt ut onsdag 6.april.
Les mer
05.04.22
Wolfgang Amadeus Mozarts opera Mitridate, re di Ponto, skrevet da han var fjorten, skal ha premiere i København 8. april og i Malmö senere. Her er historien om hvordan den ble til.
Les mer
04.04.22
-
Vinner av Virtuos og Den norske solistpris. Foto: Brita Skogly Kraglund
Folket valgte Alma Serafin Kraggerud. Det samme gjorde juryen. Dermed blir det den 15 år gamle fiolinisten fra Jar som skal representere Norge i den internasjonale Eurovision Young Musicians-konkurransen i Frankrike i juli. Der skal hun konkurrere mot åtte andre dyktige, unge musikere.
Les mer
01.04.22
-
Foto: Cathrine Dokken
Kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen presenterer i disse dager årets program med et brennhett festivaltema, som markerer festivalens «grønne skifte».
Les mer
31.03.22
-
Foto: Monika Kolstad / Bergen Nasjonale Opera
I og med at informasjonen er sendt ut 31. mars må man kunne gå ut fra at dette ikke er en aprilsnarr:
Les mer
30.03.22
Serien Norske Albumklassikere har planer om å utgi en bok der musikkritiker Magnus Andersson skriver om et av 1900-tallets største og viktigste klaververk av Olivier Messiaen: Vingt regards sur l’enfant-Jesus.
Les mer
29.03.22
-
Foto: Norsjø kammermusikkfest
Mange konsertlokaler, etablerte og nye komponister, lokale musikere sammen med norske og internasjonale kunstnere på høyt nivå, møtes i Telemarksregionen.
Les mer
24.03.22
-
Foto: Henrik Stenberg/Det Kongelige Teater
Det kan gi grunn til refleksjon å lese årsmeldingen til Det Kongelige Teater i København. Teateret gikk både inn i og ut av 2021 med omfattende nedstenginger og permitteringer. Ikke desto mindre kan teateret vise til 275.000 solgte billetter og et publikumsbesøk på nesten 400.000 på husets scener og arrangementer – i tillegg til alle de som fulgte de digitale visningene. Og selv om turnévirksomheten ble sterkt redusert, fikk 22.5000 mennesker oppleve teaterets aktiviteter utenfor København.
Les mer
23.03.22
-
Kyiv Soloists og Det Norske Kammerorkester møtes i Oslo.
Det ukrainske orkesteret Kyiv Soloists var på Europaturné da hjemlandet ble invadert av Russland. Nå er orkesteret strandet i Europa på ubestemt tid. I en felles innsats er det på kort tid etablert et stort antall ekstra konserter gjennom ulike musikkinstitusjoner i Europa, og nå kommer orkesteret også til Norge.
Les mer
21.03.22
-
Bodil Maroni Jensen mottok Komponistforeningens Likestillingspris. Foto: Beate Styri
Norsk komponistforening deler årlig ut priser til personer eller ensembler som har gjort en spesiell innsats for samtidsmusikken. Vanligvis deles de ut på foreningens førjulsfest, men de siste årene har ikke det latt seg gjøre. Derfor ble Komponistforeningens Likestillingspris og prisen Årets utøver 2021 delt ut i Store Studio på Marienlyst 15. mars og bekjentgjort gjennom intervjuer med prisvinnerne i NRK-programmet Spillerom søndag 20. mars.
Les mer
18.03.22
-
Foto: Jay Blakesberg
I år er den amerikanske Kronos Quartet artist-in-residence under Festspillene i Bergen. Dette blir strykekvartettens første besøk i Europa etter pandemien. I løpet av uken de skal tilbringe i byen, deltar de på festivalens utendørs åpningsseremoni på Torgalmenningen, holde familiekonsert i Akvariet på Nordnes og gi konsert i Håkonshallen. I tillegg skal de ha workshops og delta i en podiesamtale.
Les mer
17.03.22
Gamle Østfold er stedet for alle som ønsker å få med seg konserter med musikk av Mozart, spilt av et knippe dyktige musikere i helgen 22-24. april.
Les mer
16.03.22
Organist og professor Jon Laukvik ble lørdag 12. mars hedret av The Royal College of Organists under en seremoni i Southwark Cathedral i London. Sammen med seks andre fremragende musikere, komponister og musikkvitere ble han tildelt RCOs høyeste utmerkelse i form av en medalje og et diplom.
Les mer
10.03.22
-
Finalistene i Virtuos er klare.
Når finalesendingen i norske Virtuos sendes på NRK søndag 3.april, er det fire erfarne solister som konkurrerer. Vinneren mottar Den norske solistpris og sendes til den internasjonale finalen, Eurovision Young Musicians, i Montpellier i juli.
Les mer
09.03.22
-
Foto:www.detnorskejentekor.no
Det Norske Jentekor jubilerer. 26.mars markerer de 75 år – i Universitetets Aula. Konserten gjentas i Nidarosdomen 4.april.
Les mer
09.03.22
-
Foto: Ketterer / Lucernefestival
Programmene for sommerens festivaler begynner å tikke inn. Hvis både pandemi og krig er over da, kan man håpe på en normal festivalsesong.
Les mer
04.03.22
Sopranen Anna Netrebko har trukket seg fra to oppsetninger hun skulle medvirke i på Metropolitan-operaen i New York. Puccinis Turandot i april og mai og Verdis Don Carlo i neste sesong. Grunnen er at hun ikke ville etterkomme operahusets betingelse om å trekke sin offentlige støtte til Vladimir Putin mens han fører krig mot Ukraina.
Les mer
03.03.22
-
Foto: www.nicolabenedetti.co.uk
Samme uke som utkastelsen av den russiske dirigenten Valery Gergiev som ærespresident, har den internasjonale Edinburgh-festivalen oppnevnt den skotske fiolinisten Nicola Benedetti til festivalsjef. Hun er den første skotske, og den første kvinnen overhodet, som blir sjef i festivalens 75 år gamle historie, forteller Gramophone. Hun tiltrer 1. oktober, men kan bygge på fjorårets erfaring som kunstner in residence ved festivalen. Til Gramophone sier hun at utnevnelsen er en stor ære. Festivalen ble opprettet etter andre verdenskrig for å lege de store sårene i europeisk musikkliv, og «forsoning» er et viktig begrep for henne.
Les mer
01.03.22
-
Foto: Ivar Kraglund
Konsertvåren blir travel for Engegårdkvartetten. De skal spille mange steder i Norge. I tillegg gjester de Colombia og Oxford. De avslutter sesongen på Lofoten Pianofestival i juli.
Les mer
28.02.22
-
Oriental Winds of the Baroque. Foto: Geir Dokken
Etter to år med pandemi ser Risør Kammermusikkfest frem til å fylle hele byen med musikk i perioden 28. juni til 3. juli. Årets tema er særdeles aktuelt: Maktspill. Musikkhistorien vitner om utallige møter mellom kulturer, som har vært kilde til inspirasjon og resultert i verk som er høyt elsket av publikum. I årets program ser festivalen på hvilke kulturuttrykk som har påvirket historiens komponister, og spør seg: I hvilken grad bærer verkene med seg historiens holdninger til fremmede kulturer? Det ligger makt i å ha posisjon til å kunne beskrive «de andre».
Les mer
26.02.22
-
Foto: A. Shapunov
Dagen etter at hans konserter i Carnegie Hall ble avlyst, kom et skred av andre avlysninger for Valery Gergiev, Russlands desidert mektigste kunstner og kulturambassadør, og en av de mest lysende stjernene på den internasjonale klassiske musikkhimmelen. München-Filharmonien (der Gergiev er sjefdirigent) og andre berømte institusjoner truer med avlysning og oppsigelse fra høye stillinger dersom han ikke bryter sine bånd til Putin og fordømmer invasjonen i Ukraina, skriver The New York Times. Gergiev og Putin har vært nære venner i rundt tretti år. Først ute var Carnegie Hall allerede fredag, tett fulgt av Wien-Filharmonien, men også hans æres-dirigentstilling ved Rotterdam-Filharmonien henger i en tynn tråd. Der planlegger borgermesteren å kansellere årts Gergiev-festival i september, og Carnegies to konserter i mai med St Petersburgs Mariinskij-orkester – Gergievs «eget» teater og orkester, der han er operasjef, sjefdirigent og kunstnerisk leder – er også strøket av listen, det samme gjelder oppsetningen av Spar Dame på La Scala. Og pianisten Denis Matsuev, også Putin-venn, har gått med i dragsuget, forteller New York Times.
Les mer
22.02.22
Nominasjonene til Musikkforleggerprisen 2022 er klare. Prisen hedrer norske musikkforlag og opphavere for deres arbeid og resultater i året som har gått. Prisen har tre kategorier innen h.h.v. populærmusikk og klassisk/samtidsmusikk i tillegg en for Årets synkronisering (av lyd og bilde), en for Årets låt og en Ærespris.
Les mer
21.02.22
-
Styreleder i Festspillene i Bergen Thorild Widwey og påtroppende direktør Lars Petter Hagen. Foto: Thor Brødreskift
Lars Petter Hagen er komponist og har markert seg med en rekke nyskapende, konseptuelle verk. Han har vært kunstnerisk leder for foreningen Ny Musikk og for samtidsmusikkfestivalene Happy Days (2005 – 2009), Nordiske Musikkdager (2009 og 2014) og Ultima (2011 – 2017). Nå kommer han fra stillingen som utviklingssjef i Oslo-Filharmonien og som leder i Kulturrådet. Hvorfor ønsket han å bli direktør for Festspillene i Bergen?
Les mer
18.02.22
-
Wiener Philharmoniker, slik vi ser dem en gang i året. Foto: Dieter Nagl
Covid har gitt de gamle institusjonene muligheten til å tenke nytt om hva hensikten er med dem, og til å komme i kontakt med sine røtter, skrive Norman Lebrecht om Wien-kulturen.
Les mer
17.02.22
-
Foto: Bartosz Sosnowski
Henning Kraggeruds Equinox er hovedverk når Ose Kammerspel ønsker velkommen til Sandane 3. - 6.mars. Verket er skrevet og fremføres i samarbeid med Jostein Gaarder. Equinox betyr jevndøgn. Dette døgnet er natt og dag like lange slik at de lyse og mørke kreftene er i balanse. Det er nettopp på denne dagen Gaarders reise utfolder seg. Publikum får være med på en musikalsk reise gjennom 24 tonearter.
Les mer
16.02.22
-
Leif Ove Andsnes er glad for igjen å kunne invitere til konsert i Kvinnherad Kyrkje. Foto: Liv Øvland
«Ingen komponist har hatt en slik utvikling i sin levetid som Beethoven hadde,» sier Leif Ove Andsnes, som nå legger frem 2022-utgaven av Rosendal Kammermusikkfestival med nettopp Beethovens musikk i sentrum. I år er festivalen flyttet fra august til juli – nærmere bestemt 7.-10. juli. Grunnen er et oppdrag ved London Proms i Albert Hall.
Les mer
16.02.22
-
Foto: Stephen Hutton
For første gang settes operaen Elisabetta Regina d’Inghilterra opp i Skandinavia. Rossinis verk om Dronning Elisabeth av England blir fremført av Operahøgskolens avgangselever på Scene 2 i Den Norske Opera & Ballett. Premieren finner sted 17. februar.
Les mer
15.02.22
-
Foto: Monika Kolstad
Tidligere ordfører, næringslivslederen Herman Friele, har takket ja til en rolle når forestillingen Den glade enke 2.0 settes opp i Grieghallen 26. mars til 1. april.
Les mer
14.02.22
-
Foto: Marco Borggreve
I perioden 14. til 21. februar legger Chamber Orchestra of Europe ut på Skandinaviaturné med Vilde Frang som solist. På programmet står Mozarts ouverture til Don Giovanni, Schumanns «hemmelige» Fiolinkonsert og Beethovens Eroica-symfoni.
Les mer
11.02.22
Nominasjonene til Spellemannprisen er klare og man skulle kanskje forvente at i det minste Bergen Filharmoniske Orkesters innspilling av Brittens opera Peter Grimes, som ble kåret til Årets plate uansett kategori av musikkmagasinet Gramophone, ville hatt en sjanse i kategorien Årets internasjonale suksess. Men der ble ingen klassiske- eller samtidsinnspillinger nominert. Vi presenterer de aktuelle nominerte i sjangrene Klassisk, Samtid og TONOs komponistpris:
Les mer
11.02.22
-
Foto: Sigrun Drivdal Johnsen, BSMK
Dansens Dager sparker løs for tolvte gang 29. april. Den dagen oppfordrer Danseinformasjonen barn, unge, voksne og gamle over det ganske land til å innlede festlighetene med årets dans, koreografert av Victor Prag.
Les mer
10.02.22
-
Prinsesse Florine og Blåfugl. Foto: A. Neff / State Mariinskij Theatre
Mariinskij-teateret i St. Petersburg viser rekonstruksjonen av 1890-produsjonen av Tornerose, som teaterets ballettmester Sergei Vikharev foretok i 1999. Forestillingen har premiere 15. februar, som ville ha vært på hans 60-årsdag.
Les mer
09.02.22
Nytt om plater og festspill i Dresden.
Les mer
08.02.22
-
Foto: Beate Styri
Norsk Komponistforening delte torsdag 3. februar ut tre priser for Årets verk 2021 i Sentralen i Oslo.
Les mer
08.02.22
-
Foto: Ivar Kraglund
Operafestukene i Kristiansund er i gang, med Puccinis Tosca som det store høydepunktet.
Les mer
07.02.22
-
Kuhmoprofilene Maja Bogdanovic og Daniel Rowland. Foto: Stefan Bremer
En av Nordens eldste kammermusikkfestivaler har sluppet programmet for sin 52. festival. I perioden 10. til 23. juli vil småbyen Kuhmo, med sine 8000 innbyggere, få innrykk av flere tusen kammermusikkelskere.
Les mer
04.02.22
-
Victoria Putterman debuterer som regissør i Philip Glass' opera In the Penal Colony
For første gang på 30 år settes det opp en Philip Glass-opera i Norge. In the Penal Colony er basert på Franz Kafkas I straffekolonien og får sin norgespremiere under minimalismefestivalen Interpuls 2022.
Les mer
04.02.22
-
Foto: Universitetet i Oslo
Music Lab Copenhagen er et dansk-norsk samarbeid mellom Den Danske Strygekvartet, forskeren Simon Høffding og RITMO Centre for Interdisciplinary Studies in Rhytm, Time and Motion ved Universitet i Oslo, ved Alexander Jensenius og Solveig Sørbø. Prisen blir delt ut fredag 4. februar.
Les mer
03.02.22
-
Foto: Bymuseet i Oslo
Det har vært en mangeårig tradisjon at Vigelandmuseet har hatt vinterkonserter på søndager i februar, i regi av fiolinisten Ole Bøhn. Disse er nå flyttet over til Bymuseet i Oslo – hvilket vil si et steinkast unna – og finner sted 6. og 13. februar.
Les mer
03.02.22
-
Foto: Dansens Hus
Danseinformasjonen og Norske Dansekunstnere innhentet våren 2021 informasjon fra dansekunstnere i Norge for å få innsikt i pandemiens økonomiske konsekvenser og arbeidsvilkår spesifikt for denne kunstnergruppen.
Les mer
02.02.22
Nyheter fra inn og utland; denne gangen om nye plateutgivelser av Ragnhild Hemsing og Marcus Paus, en gammel innspilling av Sigurd Slåttebrekk og en ny direktør i Olavsfestdagene.
Les mer
02.02.22
-
Foto: SIljustøl museum
Bursdagsmarkering på Siljustøl og opera på Troldhaugen. Det er noen av ingrediensene når KODE i Bergen denne våren inviterer til konserter i to av de tre komponisthjemmene.
Les mer
01.02.22
Hemsingfestivalen ønsker velkommen til Valdres i full vinterdrakt. Fra 24. til 27. februar kommer toppmusikere fra hele verden til Aurdal for å skape intime møter med stor musikk – og mektige friluftsopplevelser.
Les mer
01.02.22
-
Foto: Agnete Brun
Edward Gardner tiltrer som musikksjef på Den Norske Opera & Ballett 1. august 2024. Men allerede fra 1. februar 2022 fungerer han som kunstnerisk rådgiver, og våren 2023 vil han dirigere oppsetninger av Verdis Maskeballet og Berlioz’ Faust fordømmelse. Det siste året har han også jobbet med Operaorkesteret i forbindelse med Tristan og Isolde 2. akt, som ble strømmet på operaen.no, og i filmen LISE med Lise Davidsen.
Les mer
01.02.22
-
Nordic Voices
For å unngå avlysninger deles Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival i to. Konsertene med internasjonale utøvere flyttes til september. Den uforutsigbare koronasituasjonen er årsaken. Den internasjonale delen vil finne sted i perioden 3.-11. september. (Første del fra 19. til 27. mars.)
Les mer
28.01.22
-
Foto: Tor Brødreskift/Festspillene i Bergen
Styreleder Thorhild Widwey kunne i dag presentere Festspillene i Bergens nye direktør: komponist, kurator og kulturleder Lars Petter Hagen (46).
Les mer
28.01.22
-
Petr Popelka har i en årrekke vært orkestermusiker med plass i kontrabass-rekka. Foto: Brita Skogly Kraglung.
- Min jobb er å samspille med orkesteret, ikke dirigere dem.
Uttalelsen kommer fra Petr Popelka, sjefdirigent for Kringkastingsorkestret (KORK). Han er midtveis i sin treårige kontrakt og sparer seg ikke de ukene han jobber med musikerne på Marienlyst i Oslo.
Les mer
28.01.22
Smått og stort fra inn- og utland. Denne gangen om cellisten Jan Vogler, dirigentene Manfred Honeck og Kent Nagano og om den kommende oppsetningen av Den glade enke i Bergen Nasjonale Opera.
Les mer
26.01.22
-
Svanesjøen anno 1922. Foto: Finlands Nasjonalballett
Da ballettkompaniet i Finlands Opera åpnet dørene for 100 år siden, 17. januar 1922, var det med Tsjaikovskijs Svanesjøen. Kompaniet var det første i Vest-Europa som presenterte verket som skulle bli den mest berømte balletten i historien. Opprinnelig var koreografien av Marius Petipa, og den ligger ofte som underlag for nye versjoner – denne gangen av den kunstneriske lederen for the Australian Ballet, David McAllister. Den er spesiallaget for det finske kompaniet, følger de gamle tradisjonene, men har noen mer vinterlige tillegg. «Jeg vil lage en spesifikt finsk versjon, en hyllest til Finlands Nasjonalballett og noe finnene kan kjenne seg igjen i og være stolte av,» sier MacAllister. Balletten strømmes live til hele verden, 29. januar.
Les mer
25.01.22
Når Glogerfestspillene ønsker velkommen til åpningskonsert i Kongsberg kirke onsdag kveld 26.januar, markerer de samtidig sitt 20-års jubileum.
Les mer
24.01.22
-
Truls Mørk (foto: John Bøe) og Håvard Gimse (foto: John Andresen ) er noen av årets trekkplastre i Johan Halvorsen Musikkfest.
Mars er festivaltid i Drammen. Fra 13. – 20. finner profilerte musikere veien til byen og Johan Halvorsen Musikkfest, en festival med en tydelig klassisk profil.
Les mer
22.01.22
-
Esa-Pekka Salonen. Foto: Minna Hatinen/Finlands Nasjonalopera og Ballett
Pandemi eller ikke – Hong Kong-festivalen holder det gående, nå i hybrid fasong. Spesielt viktig er innsatsen nå når HK Arts Festival feirer 50 år. Som vanlig medvirker både lokale og internasjonale krefter, og den største satsningen i år er operaen Laila, en samproduksjon mellom Finlands Nasjonalopera & Ballett og HK-festivalen. Laila er komponert av Esa-Pekka Salonen og beskrives som en interaktiv fantasi om kunstig intelligens. Operaen gir tilskuerne – enten de er til stede i den spesialbygde videodomen eller ser strømmingen hjemme i sin stue – en enestående mulighet til å «skape» sammen med opphavspersonene. Operaen er 20 minutter lang og rommer altså AI (Artificial Intelligence), VR (Virtual Reality), 360 graders videoprojeksjon og sanntidssensorer. Slik får publikum både være en del av opplevelsen og bidra til at musikken og den visuelle teksturen utvikler og endrer seg i takt med deres egne reaksjoner. Hver og en kan skape sitt eget unike univers.
Les mer
Dansekunstner, pedagog og dobbel norgesmester i break, Victor Prag, er årets Dansens Dager-ambassadør! Han har koreografert årets Dansens Dager-dans, som blir lansert om få uker og vil i løpet av våren bli danset av flere tusen barn og unge over hele landet.
Les mer
Publisert 20.01.22
18.01.22
På Gramophones liste «Editor’s Choice» for januar troner, ikke uventet, Grieg-platen til Lise Davidsen og Leif Ove Andsnes på topp, med følgende begrunnelse:
Les mer
17.01.22
Bergen Nasjonale Opera arrangerer sommerakademiet Opera ved fjorden, i Os utenfor Bergen, i perioden 25. juni til 2. juli. Kurset retter seg mot operasangere, instrumentalister, dirigenter og repetitører på spranget til i en profesjonell karriere. I løpet av en tettpakket uke får deltakerne veiledning av internasjonale lærerkrefter.
Les mer
14.01.22
22 søkere ønsker å overta ledelsen av Festspillene i Bergen etter at Anders Beyer måtte fratre stillingen i september 2021. Seks søkere ønsker å være anonyme. To av dem er kvinner.
Les mer
12.01.22
Nytt år – nye musikalske opplevelser med Kringkastingsorkesteret (KORK). Denne sesongen strykes i gang med Schumann.
Les mer
11.01.22
-
Marion von Weber. Foto: Mahler Foundation.
I 2011 snublet Norman Lebrecht over ny forskning om kvinnen som inspirerte Mahlers 1. symfoni – Titan. Mahlerianere er kjent med historien, men få andre.
Les mer
06.01.22
Mens kuldegradene fortsatt preger store deler av Norge, legger Fjord Classics ut på turné for å presentere klangen av Indian Summer – sommerens kammermusikkfestival i Sandefjord. Den finner sted 5. – 8. juli.
Les mer
05.01.22
-
Foto: Ole Wuttudal / Komische Oper
Den amerikanske dirigenten James Gaffigan ble i går utnevnt til musikksjef ved Komische Oper i Berlin fra 2023 til 2027.
Les mer
04.01.22
-
Foto: Cathrine Dokken Belsheim
Gamaldansen på lokalet forsvann ut av mange bygdelag ein gong på 90-talet og vart erstatta av mykje anna. Skal vi ta han opp att, spør Knut Aastad Bråten, dagleg leiar for Jørn Hilme-stemnet på Fagernes.
Les mer
03.01.22
-
Foto: Erik Berk / DNOB
Mezzosopranen Torhild Staahlen gikk bort 17. desember 74 år gammel. Hun var utdannet ved Musikkonservatoriet i Oslo og Statens Operahøgskole. Hun debuterte som Suzuki i Madama Butterfly ved Den Norske Opera i 1971, der hun var ansatt frem til 2000. Her spilte hun roller som Carmen, Octavian i Rosenkavaleren og Verdi-roller som Azucena i Trubaduren, Amneris i Aïda og Ulrica i Maskeballet. Hun gjestet også en rekke operascener i Norden, Storbritannia og USA, og var aktiv som oratorie- og konsertsanger. Torhild Staahlen var gift med repetitør og dirigent ved Den Norske Opera Neil Dodd.
Les mer
21.12.21
-
Foto: Andrej Chuntomov
Diana Visjneva, førstedanser ved Mariinskij-teateret, er blant de sjeldne begavelsene som blir sterkere og sterkere gjennom livet. Nå, 45 år gammel, mestrer hun med uslitelig kraft et nytt koreografisk språk og driver sin egen samtidsdansfestival – Context. Den opprettet hun i 2013, men den russiske ballerinaen er blitt mye mer enn en grunnlegger, et ansikt og en tittel. Hun er også festivalens produsent og trekkplaster, og hun ruller faktisk hele tiden ut premierer. Pandemi-året 2021 var intet unntak: Diana Visjneva danset rollen som Irans siste keiserinne, Farah Pahlavi, i Aleksej Mirosjnitsjenkos ballett Scheherazade i Perm opera- og balletteater.
Les mer
17.12.21
-
Foto: Eric Larrayadieu
Det franske barokkorkesteret Les Talens Lyriques, som i år åpner Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, feirer sitt 30-årsjubileum i 2022. Det gjør de først og fremst med sin jubileumskonsert i Théatre du Châtelet i Paris 22. januar der de fremfører utdrag av Jean-Philippe Rameaus to opera-balletter Les Fêtes d’Hébe og Dardanus. Førstnevnte er selvskreven ved en slik anledning, siden undertittelen, Les Talens Lyriques, har gitt ensemblet sitt navn.
Les mer
16.12.21
-
Thomaskirche i Leipzig, Bachs arbeidsplass fra 1723 til han døde i 1750
Christian Eggen fortsetter sin intervjuserie med Ludwig van Beethoven.
Les mer
14.12.21
UNESCOs konvensjon om vern av den immaterielle kulturarven ble vedtatt i 2003 for å beskytte områder som tradisjonelt håndverk, utøvende kunst, sosiale skikker, mattradisjoner m.v.
Les mer
14.12.21
-
Foto: Nikolaj Lund
Fiolinisten Eldbjørg Hemsing signerte 10. desember kontrakt med plateselskapet Sony Classical, og allerede fredag denne uken kommer det ut en singel med tittelen Winter Meditation, et nytt arrangement av largoen fra «Vinteren» i Vivaldis Årstidene. Det første hele albumet er ventet høsten 2022.
- Jeg har ikke ord for hvor glad jeg er for å bli med i det strålende teamet i Sony som eksklusiv plateartist, og få være del av deres legendariske kunstnerstab. Det kreative uttrykket og den verdensomspennende tilgjengeligheten opptakene tilbyr er enormt viktig for mitt kunstneriske oppdrag. Og jeg kunne ikke vært mer begeistret for de fantastiske prosjektene vi har foran oss, uttaler Eldbjørg Hemsing, som for ikke lenge siden også fikk HarrisonParrott som agent.
Les mer
13.12.21
-
Foto: Gianmarco Bresadola
Peter Eötvös’ opera Sleepless, basert på Jon Fosses Trilogien som handler om Alida og Asle, ble urfremført på Staatsoper Unter den Linden i Berlin 28. november, med gjennomgående gode kritikker. Dette er Eötvös’ 13. opera, og når en kapasitet som han urfremføres i Berlin stiller pressen. «Lindenoper» som den kalles, kan i alt tilby 76 sider med til dels omfattende omtaler fra 25 aviser, nettsider og kringkastingsmedier på tysk, engelsk og ungarsk
Les mer
11.12.21
Det gjenstår noen uker av 2021, men platemagasinet Gramophone har lagt ut sin foreløpige Top 20-liste over klassiske album for året. Der kommer norske musikere rimelig godt ut med følgende plater:
Tine Thing Helset og Kåre Nordstoga: Magical Memorier for Trumpet and Organ
Leif Ove Andsnes og Mahler Kammerorkester: Mozart Momentum 1785
Johan Dalene og Christian Ihle Hadland: Nordic Phapsody
Lise Davidsen og London Philharmonic Orchestra: Beethoven – Wagner – Verdi
Sistnevnte dirigeres av Bergen-Filharmoniens nye første gjestesdirigent Sir Mark Elder. Og da kan vi også nevne at Kristiansand Symfoniorkesters sjefdirigent, Nathalie Stutzmann, også står på listen, ikke som dirigent, men som altsangerinne med Orfeo 55.
Ikke verst!
Les mer
11.12.21
Ute falt snøen i store filler. På Sentralen tok Det Norske Kammerorkester og deres gjester oss med til julefeiring i Buenos Aires.
Les mer
10.12.21
Komponist og filosof Rebecka Sofia Ahvenniemi blir KODEs huskomponist i 2022. Hun tar over stafettpinnen etter Wolfgang Plagge, som var først ut i KODEs flerårige satsning på komposisjon.
Les mer
10.12.21
-
Carte Blanche. Foto: Sjur Pollen
Neste utgave av Festspillene i Bergen er de 70. i rekken og nå er store deler av programmet for 2022 lansert. Festivalen varer fra 25. mai til 8. juni.
Les mer
09.12.21
-
Foto: TONO/Kristian Dugstad
Komponist Agnes Ida Pettersen er tildelt Edvard-prisen 2021 i kategorien Samtid for verket Å vere i livet. Verket bygger på Halldis Moren Vesaas’ tekst Å vere i livet – tre vers til mor.
Les mer
09.12.21
Franz Serafin Kraggerud (8) vant 3.pris i den internasjonale musikkonkurransen The Nutcracker i Moskva mandag. Den unge cellisten spilte 3 sats fra Saint Saëns Cellokonsert nr.1 med Moskva Filharmoniske Orkester i finalen. Også broren Hector (12) var med i konkurransen. Pianisten manglet ett poeng på finalespill i sin klasse.
Les mer
08.12.21
-
Foto: Nadja Sjöström
Den 32 år gamle amerikanske dirigenten Ryan Bancroft er utnevnt til sjefdirigent for Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm fra sesongen 2023-24. Bancroft gjorde seg for alvor internasjonalt bemerket da han i 2018 vant førstepris og publikumsprisen i Malko Competition for unge dirigenter i København. Året etter hadde han sin debut med Stockholmorkesteret
Les mer
06.12.21
-
Foto: Liv Grådal
For andre år på rad er Orkester Nord nominert til International Classical Music Awards, denne gangen for innspillingen av 1600-tallskomponisten Augustin Pflegers Life and Passion of the Christ.
Les mer
03.12.21
Danseren, koreografen, entertaineren, gründeren Kjersti Evensen har skrevet bok med den fortellende tittelen Jeg ville jo bare danse. Den sier nesten alt om hennes aller største lidenskap i livet, dansen, og karrieren på scenen.
Les mer
02.12.21
-
Foto: Oddleiv Apneseth
I dag skulle Bergen Filharmoniske Orkester ha entret flyet på sin første Europa-turné siden London og suksessen i Royal Festival Hall for to år siden.
Les mer
01.12.21
-
Foto: Ole Jørgen Bratland, Equinor
Tubaisten August Schieldrop (22) ble tildelt Equinor Morgendagens Helters talentstipend i klassisk musikk i går kveld, under Equinors høstkonsert på Det Norske Teatret.
Les mer
01.12.21
Etter årets komiske opera Regimentets datter, går OscarsborgOperaen i 2022 i storslått og monumental retning med Giuseppe Verdis Otello i perioden 9. – 20. august.
Les mer
30.11.21
-
Foto: Aria Borealis
Noen av verdens fremste musikere innen tidligmusikk setter hverandre stevne i Norge i 2022 og 2024. Aria Borealis Bodø ønsker velkommen til en ni dagers festival med en sangkonkurranse som høydepunkt.
Les mer
29.11.21
-
Sondheims Company ble en seier for Den Nationale Scene i Bergen i 2009, i Johan Osuldsens regi. Foto: Fredrik Arff
Stephen Sondheim er den sofistikerte, amerikanske musikal-mesteren, hvis enestående status ble markert i 2010 med en 80-årshyllest ved BBC Proms, fra Royal Albert Hall i London. Vår artikkel fra 2010 står seg like godt fremdeles. Stephen Sondheim sovnet inn 26. november, 91 år gammel.
Les mer
29.11.21
-
Anne Sofie von Otter. Foto: Ewa-Marie Rundquist
Det Norske Kammerorkester slår til når de inviterer til førjulskonsert på Hovedscenen i Den Norske Opera & Ballett 5. desember. Med seg har de den svenske mezzosopranen Anne Sofie von Otter, som sammen med kammerorkesteret og dets nye kunstneriske leder Pekka Kuusisto byr på julestemning og musikalske overraskelser i programmet Maybe This Christmas.
Les mer
27.11.21
-
Michael Mayes som Sweeney Todd i Bergen Nasjonale Operas oppsetning av Sondheims musikal i 2019. Foto: Monika Kolstad
Stephen Sondheim døde i går, 91 år gammel. Vår egen Johan Osuldsens hyllest til 90-årsdagen i fjor tåler godt å leses igjen. Han er for øvrig den eneste norske regissøren som til nå har satt opp mesterverket Company i Norge, på Den Nationale Scene i Bergen. Det var i 2010, og i 2022 kommer Norgespremieren på Assassins på samme scene.
Les mer
26.11.21
-
Christophe Rousset og Les Talens Lyrique åpner festivalen 18. mars. Foto: Eric Larrayadieu
Kvinners rolle, menneskerettigheter og manglende religionsfrihet er viktige temaer når festivaldirektør Bente Johnsrud i mars inviterer til Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.
Les mer
25.11.21
På grunn av COVID-19 fikk ikke komiteen som vurderer «Best Immersive Audio Album» mulighet til å møtes i 2020. Det ble derfor bestemt at bedømmelsen av denne kategorien skulle utsettes til et tidspunkt der det var mulig å foreta en slik bedømmelse. Dermed annonseres nå nominasjonene til både den 63. og 64. Grammy Awards samtidig, selv om de skal bedømmes separat.
Les mer
23.11.21
-
Foto: Patricia Varela
Elisabeth Teige feirer for tiden triumfer på Deutsche Oper i Berlin som Sieglinde i Valkyrien, i Stefan Herheims oppsetning av Wagners Niebelungeringen. Regissøren er professor II ved Operahøgskolen på Kunsthøgskolen i Oslo, og inviterte avgangskullet til å se hele syklusen på fire forestillinger, noe som var ekstra spennende med en av skolens tidligere studenter i en ledende rolle.
Les mer
22.11.21
Yukari Ohno (26) fra Japan ble vinner av Prinsesse Astrid internasjonale musikkpris i forrige uke. Tre fiolinister stilte i finalekonserten med Trondheim Symfoniorkester, under ledelse av dirigenten Gregor Bühl. Ohno mottok en prissum på kr. 160.000, solistengasjement med Trondheim Symfoniorkester & Opera, en konsert i Bergen i samarbeid med The International Edvard Grieg Piano Competition, og hun tilbys karrierekonsultasjon med Andrew Ousley, grunnlegger av Unison Media. På andre plass kom Karen Su (23) fra USA, mens Marie Helling (16) fra Tyskland/Polen kom på tredje.
Les mer
22.11.21
-
Foto: Andrew Staples
Når Daniel Harding og Sveriges Radios Symfoniorkester denne uken legger ut på Europaturné, opplyser dirigenten at han forlenger sin kontrakt som kunstnerisk leder og sjefdirigent frem til 2025. Det gjør han i et følelsesladet brev til orkesteret, hvor han blant annet skriver:
Les mer
21.11.21
-
Foto: Skodvin
Den russiske sopranen Maria Motolygina ble lørdag kveld vinneren av Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse etter finalekonserten med Bergen-Filharmonien og dirigent Mark Elder. Hun vant prisen på 50.000 euro med overbevisende og kraftfulle fremførelser av arier fra den polske komponisten Moniuszkos opera Halka og Verdis Trubaduren. Motolygina er daglig å finne ved operastudioet ved Bolsjoj-teateret i Moskva. På andre plass kom den mongolske barytonen Badral Chuluunbaatar, og på tredje nok en russisk sopran, Inna Demenkova. Den norske sopranen Lydia Hoen Tjore ble tildelt Ingrid Bjoner Stipendium, som går til den norske sangeren som gjøre det best i konkurransen.
Les mer
19.11.21
-
Foto: Clive Barda
Den store dirigenten Bernard Haitink døde for et par uker siden. Norman Lebrecht deler noen gode minner om ham.
Les mer
18.1