Fatma Said kommer til Oslo Kammermusikkfestival

Vi er glade for å annonsere at den spennende egyptiske sopranen Fatma Said gjester Oslo Kammermusikkfestival 2022! Som fjortenåring tok Fatma sin første sangtime, og la dermed ut på en musikalsk reise som har tatt henne fra Kairo – en by med en en svært begrenset operascene – til de hellige hallene i Milanos Teatro alla Scala og som en av BBC Radio 3 New Generation-artister.


Skrevet av Oslo Kammermusikkfestival


Etter å ha tatt sin bachelorgrad ved Hanns Eisler School of Music i Berlin i 2013, mottok Fatma stipend for å studere videre ved Accademia del Teatro alla Scala i Milano, og ble dermed den første egyptiske sopranen som har opptrådt i det ikoniske operahuset. I løpet av sin tid på akademiet sang hun rollen som Pamina i en kritikerrost produksjon av Mozarts Tryllefløyten. Fatma ble hyllet av kritikerne som en av verdens mest lovende unge sangere, og følgende ord falt fra Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Den feilfrie, strålende Fatma Said as Pamina er en oppdagelse».

Fatmas brennende engasjement for musikken går også utover det rent musikalske. I 2014 og 2018 representerte hun Egypt på menneskerettighetsdagen ved FN i Genève, og i 2017 ved Luxor-tempelet, og sang for barns rett til utdanning og verdighet gjennom musikk. I 2016 mottok hun æresprisen fra Egypts nasjonale råd for kvinner. Senere samme år ble hun den første egyptiske operasangeren noensinne som ble tildelt statens kreativitetspris – en av Egypts høyeste utmerkelser – for sine enestående kunstneriske prestasjoner på internasjonalt nivå.

Fatma har delt scene med en lang rekke anerkjente musikere. «Jeg føler meg så heldig som får jobbe med alle slags musikere fra hele verden, og å fremføre musikk av så mange komponister fra over alt», kommenterer Fatma. «Det som forbinder oss er musikk. Det er noe vi alle har til felles, og jeg elsker at når vi lytter til levende musikk skaper vi et fredelig øyeblikk sammen».

Nylige har Fatma sunget rollen som Pamina (Tryllefløyten) for å innvie det nye Shangyin-operahuset i Shanghai i samarbeid med Teatro alla Scala. Andre opptredener er hennes debut i Royal Albert Hall og Mozarts Requiem under BBC Proms, samt en turné i Frankrike med Louis Langrée og l’Orchestre des Champs Elysées der hun sang Ravels Shéhérazade. Nylig har hun også spilt inn Mahlers 8. symfoni med Ádám Fischer og Tonhalle Düsseldorf, og Nielsens 3. symfoni med Fabio Luisi og det Danske Nasjonale Symfoniorkester.

I løpet av de siste årene har Fatma sunget mange konserter og opptrådt på festivaler i store konsert- og operahus verden over. Fatma er svært opptatt av den levende musikkens kraft til å nå publikum: «Det fine med en livekonsert for meg, er det faktum at det du hører aldri vil bli hørt igjen. Som utøver må du sette deg selv fri og støtte deg på alle årene du har bak deg med øving og terping, være til stede i øyeblikket, og stole på ditt kreative instinkt. Da har du muligheten til å etterlate et spor av skjønnhet i lytterens hjerte. Tid, modenhet og erfaring utgjør en stor forskjell når du lytter til musikk; hver person i publikum har sin egen historie, og hver vil forholde seg til musikken på sin egen måte. Dette syns jeg er utrolig sterkt».

Fatma studerte operasang i Berlin under professor Renate Faltin, som fortsatt er hennes vokallærer. «Jeg har alltid hatt enormt dyktige lærere, og har deltatt på lærerike mesterklasser», sier Fatma. «Jeg har lært så mye av fantastiske musikere. Jeg er takknemlig for all erfaringen jeg har samlet ved å ha møtt de rette menneskene på de rette øyeblikkene i livet mitt, som har formet sangeren, musikeren, artisten jeg har blitt. De lærte meg ikke kun teknikk, men oppmuntret meg til å dedikere meg selv til den enorme mengden arbeid som kreves for å bli operasanger».

Fatma har vunnet flere store sangkonkurranser. Hun mottok nylig to BBC Music Magazine Awards i kategoriene «Newcomer» og «Vocal», og Opus Klassik 2021 som «Young Artist of the Year (Vocal)» for sitt debutalbum El Nour. Fatma er ambassadør for Opera for Peace.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler