Store stjerner til Oslo Kammermusikkfestival i august

Internasjonale stjerner kommer tilbake til hovedstaden under Oslo Kammermusikkfestival 13. - 22. august. Etter fjorårets begrensede og korona-tilpassede festival satser kunstnerisk ledelse igjen på 10 tettpakkede dager med fullt program og større publikumskapasitet.  


Skrevet av Oslo Kammermusikkfestival


Internasjonalt samspill

Det er et drømmescenario å kunne invitere verdenskjente musikere til internasjonalt samspill med norske artister, i flotte rammer som blant andre Universitetets Aula, Gamle Logen og Akershus Festning sier Vilde Frang, som sammen med Håvard Gimse og Marianne Beate Kielland har satt sammen årets festivalprogram. Et av mestermøtene er mellom Leif Ove Andsnes og barytonen Matthias Goerne som skal fremføre Franz Schuberts Die schöne Müllerin på Hovedscenen i Operaen. Frang skal selv medvirke i flere konserter og har blant annet fått med seg navn som Patricia Kopatchinskaja, Jean Rondeau, Martin Fröst og Chiaroscuro Quartet. Konsertene med Vilde og hennes musiker-nettverk blir spesielle begivenheter som jeg har gledet meg til i et par år, og nå ser det endelig ut til å bli noe av, sier kunstnerisk leder Håvard Gimse. 

Komponistportretter og kunstnersamarbeid

Et gjennomgående tema for årets festivalprogram er Portretter. Gimse kan fortelle at Portrett-ideen har oppstått over tid. Jeg tror publikum ofte har lyst til å bli bedre kjent med komponistene enn man får mulighet til når mange komponister presenteres i en konsert, sier han. Flere av festivalens konserter er derfor i sin helhet dedikert musikken til komponister som Jean Sibelius, Felix og Fanny Mendelssohn, Johannes Brahms og Claude Debussy. Et Sibelius-portrett som blir årets åpningskonsert i Gamle Logen er noe jeg har drømt om å gjennomføre lenge. Her blir også Leif Ove Andsnes med, og et stort orkester fra Voksenåsen sommerakademi ledet av Isabelle van Keulen, fortsetter Gimse. På programmet står også en maratonkonsert hvor alle klaverstykkene til Debussy skal fremføres i sin helhet. Her skal Håkon Austbø både spille selv, og være mentor for klaverstudenter fra NMH, mens kunststudenter fra KhiO utvikler verk inspirert av musikken. Den siste brikken som gjorde Portrett-ideen komplett er samarbeid med Morten Krogvold og Nico Widerberg. To fremragende kunstnere, begge ledende på hvert sitt felt, som medvirker i programmet. 

Komponisthjem-konseptet er et annet hjertebarn. Jeg er usikker på om Bergen hadde hatt noe festspill uten de tre kjente komponisthjemmene de har der, og nå skal Oslo vise at vi også har noen spennende komponisthjem. Det blir intime og eksklusive konserter i hjemmene til Johan Halvorsen, Carsten & Lalla Carlsen og Alf Hurum, med både musikk og anekdoter.

Festkonserter og familieprogram

TrondheimSolistene gjester også Festivalen. De medvirker i to konserter som begge fortjener betegnelsen festkonserter; den siste et kunstnerportrett av en av våre fremste instrumentalister Ole Edvard Antonsen på selveste Grefsenkollen, og med ingen ringere enn festivalgrunnlegger og fiolinlegende Arve Tellefsen som gjest. En egen liten familiefestival i Festivalen, på Frogner Hovedgård er også noe vi gleder oss til den siste festivalhelgen, avslutter kunstnerisk leder Håvard Gimse.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler