Store stjerner til Oslo Kammermusikkfestival i august

Internasjonale stjerner kommer tilbake til hovedstaden under Oslo Kammermusikkfestival 13. - 22. august. Etter fjorårets begrensede og korona-tilpassede festival satser kunstnerisk ledelse igjen på 10 tettpakkede dager med fullt program og større publikumskapasitet.  


Skrevet av Oslo Kammermusikkfestival


Internasjonalt samspill

Det er et drømmescenario å kunne invitere verdenskjente musikere til internasjonalt samspill med norske artister, i flotte rammer som blant andre Universitetets Aula, Gamle Logen og Akershus Festning sier Vilde Frang, som sammen med Håvard Gimse og Marianne Beate Kielland har satt sammen årets festivalprogram. Et av mestermøtene er mellom Leif Ove Andsnes og barytonen Matthias Goerne som skal fremføre Franz Schuberts Die schöne Müllerin på Hovedscenen i Operaen. Frang skal selv medvirke i flere konserter og har blant annet fått med seg navn som Patricia Kopatchinskaja, Jean Rondeau, Martin Fröst og Chiaroscuro Quartet. Konsertene med Vilde og hennes musiker-nettverk blir spesielle begivenheter som jeg har gledet meg til i et par år, og nå ser det endelig ut til å bli noe av, sier kunstnerisk leder Håvard Gimse. 

Komponistportretter og kunstnersamarbeid

Et gjennomgående tema for årets festivalprogram er Portretter. Gimse kan fortelle at Portrett-ideen har oppstått over tid. Jeg tror publikum ofte har lyst til å bli bedre kjent med komponistene enn man får mulighet til når mange komponister presenteres i en konsert, sier han. Flere av festivalens konserter er derfor i sin helhet dedikert musikken til komponister som Jean Sibelius, Felix og Fanny Mendelssohn, Johannes Brahms og Claude Debussy. Et Sibelius-portrett som blir årets åpningskonsert i Gamle Logen er noe jeg har drømt om å gjennomføre lenge. Her blir også Leif Ove Andsnes med, og et stort orkester fra Voksenåsen sommerakademi ledet av Isabelle van Keulen, fortsetter Gimse. På programmet står også en maratonkonsert hvor alle klaverstykkene til Debussy skal fremføres i sin helhet. Her skal Håkon Austbø både spille selv, og være mentor for klaverstudenter fra NMH, mens kunststudenter fra KhiO utvikler verk inspirert av musikken. Den siste brikken som gjorde Portrett-ideen komplett er samarbeid med Morten Krogvold og Nico Widerberg. To fremragende kunstnere, begge ledende på hvert sitt felt, som medvirker i programmet. 

Komponisthjem-konseptet er et annet hjertebarn. Jeg er usikker på om Bergen hadde hatt noe festspill uten de tre kjente komponisthjemmene de har der, og nå skal Oslo vise at vi også har noen spennende komponisthjem. Det blir intime og eksklusive konserter i hjemmene til Johan Halvorsen, Carsten & Lalla Carlsen og Alf Hurum, med både musikk og anekdoter.

Festkonserter og familieprogram

TrondheimSolistene gjester også Festivalen. De medvirker i to konserter som begge fortjener betegnelsen festkonserter; den siste et kunstnerportrett av en av våre fremste instrumentalister Ole Edvard Antonsen på selveste Grefsenkollen, og med ingen ringere enn festivalgrunnlegger og fiolinlegende Arve Tellefsen som gjest. En egen liten familiefestival i Festivalen, på Frogner Hovedgård er også noe vi gleder oss til den siste festivalhelgen, avslutter kunstnerisk leder Håvard Gimse.Oslo Kammermusikkfestival