Romantikkens fødsel

I 2020 vil festivalens program bære preg av egen 30-årsmarkering og 250-årsjubileet for komponisten Ludwig Van Beethovens fødsel.

Vi vil markere Beethoven-jubileet med temaet Romantikkens fødsel ved å trekke linjer bakover og framover i musikkhistorien fra den tyske mester. Festivalen vil konsentrere seg om Beethovens liv og arbeid, samt de som inspirerte ham og de som ble inspirert av ham. Bach og Mozart er åpenbaringens genier, men markerer også slutten på de stilistiske epokene de fødtes inn i; epoker de førte til sitt høydepunkt og strålende endelikt. Beethoven åpnet derimot dører som fortsatt smeller og ikke lar seg lukke.

Men hvor kom Beethoven fra, hvem virket sammen og samtidig med ham og hvem tok over stafettpinnen? Beethoven låses ofte til en karikatur av den romantiske skikkelse i evig kamp for sannhet og forløsning, men han kunne også komponere med lett penn og skrive elegante verker hvor man klart kan høre inspirasjonen fra hans to store idoler, Händel og Mozart. Disse to får vi også høre i år, i likhet med mange andre fra denne gylne tidsalderen. Til å synge og spille for oss har vi plukket med oss noen av Europas mest formidable sangere; Mari Eriksmoen og Yngve Søberg

Stjernefiolinistene Johan Dalene og Henning Kraggerud besøker oss i år igjen, og vi får debut fra Concerto Copenhagen som skal gi oss et stjernedryss av Bach. Men først og fremst skal vi fordype oss i Beethoven og perioden vi har valgt som tema for årets festival: Romantikkens fødsel.

Velkommen!

 

 

KUNSTNERISKE LEDERE

Christian Ihle Hadland
Andreas BrantelidStavanger Kammermusikkfestival