BENJAMINS INVENSJONER, STRAVINSKIJ OG BEETHOVEN


Oppfinnsomhet er stikkordet for kveldens program, som strekker seg over en periode på nærmere 200 år. Hvilke ideer hører du – og hvilke lytter du til?


Inn i musikken: velkommen til gratis verkorientering med Per Dahl kl. 18:30. 

George Benjamin er sesongens «Composer-in-Residence». I kveld får vi høre Tre invensjoner for 24 musikere, et verk bestilt av Salzburg-festivalen og komponert i årene 1993–95. Musikerne består av syv blåsere, fire med messing, harpe og klaver, to på trommer og ni strykere. Assosiasjonene går uvilkårlig til Bachs invensjoner for klaver, men det stemmer nok ikke. «Invensjon» betyr oppfinnelse eller påfunn, noe som er verdt i merke seg i Benjamins verk. Det starter med to ganske korte satser, og fortsetter med en lengre sats som en slags konklusjon. Satsene er forskjellige i instrumentasjon og tempo. I siste og lengste sats står en tung rytmisk puls i kontrast til instrumenteringen som Benjamin er en mester i. Rik instrumentering dominerer verket som helhet.

Satsbetegnelsene i Igor Stravinskijs Konsert i D-dur for fiolin og orkester (1931) kan minne om Bach: Toccata, Aria 1 og 2, samt Capriccio. Stravinskij bemerket også dette, men poengterte at verket er mer kammermusikalsk uten kadens fra solisten. Han har også sagt at de tekniske kravene til verket er relativt små. Det er opp til lytteren å vurdere om det stemmer!

Ludwig van Beethoven skrev ni symfonier. Nr. 2, 4 og 8 står i skyggen av den mektige nr. 3 (Eroica) og symfoniene fra nr. 5 til 9. Beethovens symfonier må likevel ses (på partituret) høres som selvstendige verk og ikke tilsidesettes av de mest spilte. Symfoni nr. 2 står i D-dur og ble skrevet i 1801/02 – samme år som hans «Heiligenstädter Testament», der Beethoven blant annet gir uttrykk for fortvilelse grunnet økende døvhet. Disse problemene har neppe hatt innvirkning på hans komponering. Mye er skrevet og sagt om symfoni nr. 2, men et poeng er det at, i motsetning til Haydns over 100 symfonier og Mozarts over 40, ville Beethoven noe annet med sine ni: Han ville oppfinne symfonien på nytt, noe nr. 2 vitner om. Han ville, som man sa på Beethovens tid, gjør symfonien til en «folketale til menneskeheten». Uansett, symfonien inneholder både vittighet og vrede.


25.januar 2024 19:30 - 25.januar 2024 21:00

Fartein Valen, Stavanger konserthus

Stavanger Symfoniorkester

Arrangement: Orkester

Fylke: Rogaland


Lignende arrangement