UNGE MOZART OG HANS SAMTID – KULTURHUSET I SULDAL


Beklager, Dette arrangementet har allerede funnet sted.

Italia-reiser på 1700-tallet var åpenbart en god idé, særlig for unge musikalske geni. Kveldens oppfordring er enkel: Lytt til ungdommen!


Som 14-åring skrev W. A. Mozart en gruppe symfonier på sin Italia-reise (1769–71). Nr. 10 KV 74 i G-dur er i to satser, siden de to første delen er forbundet med hverandre. Verket har et typisk italiensk preg; det er elegant, oppfinnsomt i tematikken og rikt på kontraster.

Johann Christian Bach var den yngste av J. S. Bach sine komponerende sønner. Han skrev mer enn 90 symfonier, ouverturer, operaer, solo-konserter og kirkemusikk, og hadde en betydelig påvirkning på den unge Mozart som hørte ham i London. Stilen til Johann Christian, kalt «London Bach», betegnes gjerne som galant eller rokokko, med innslag av «Sturm und Drang». Det er ingen overdrivelse å si at hans eneste moll-symfoni, den særegne nr. 6 op. 6, peker fremover både mot klassikk og romantikk.

Thomas Linley jr. ble kalt «den engelske Mozart». Han traff også Mozart på en Italia-reise, men døde bare 22 år gammel. Hans fiolinkonsert fortjener å bli hørt, det samme gjelder Mozart første fiolinkonsert i B-dur (1775) der særlig den uttrykksfulle og melodipregede langsomme satsen gir et sterkt inntrykk. Innen dette verket avslutter konserten, får vi høre en symfoni i Ess-dur av Josef Myslivecek, som også møtte Mozart i Italia. Av Giovanni Battista Martini, som en tid var Mozarts lærer, får vi en Allegro fra den første sonaten. Deretter følger Mozart og hans Querite primum regnum Dei, Søk først Guds rike (og hans rettferdighet), som egentlig er for kor. Martini skrev et verk med samme tittel, som Mozart kopierte.


15.februar 2024 19:00 - 15.februar 2024 20:30

Stavanger Symfoniorkester

Arrangement: Orkester

Fylke: Rogaland


Lignende arrangement