WAGNER-GALLA MED GOERNE


Høstens helaften med Wagner inkluderer revolusjonstrompeter, forførelse, humor og ikke minst – stemmen til sesongens «Artist in Residence», Matthias Goerne. Konserten arrangeres i samarbeid med Opera Rogaland.


Inn i musikken: velkommen til gratis verkorientering med Kari Olene Oma Rønnes kl. 18:30 i VIP-rommet i 5. etasje.  

Den tyske barytonen Matthias Goerne mestrer operaen like godt som romansen (lieden), og deltar her i en helaften som vil gi publikum en egen musikalsk rus. Orkesteret spiller ouverturer av Wagner, dvs. før disse ble kalt forspill, slik det skjedde med musikkdramaene (Ringen og Parsifal). Konserten begynner og slutter imidlertid med Mestersangerne: Det første er ouverturen som inneholder mange av motivene fra selve operaen (1867), og som for en gangs skyld hos Wagner inneholder humor. Den siste er skomakeren Hans Sachs i «Syrinmonologen», etter at helten i operaen har satt seg ut i det fri. Så følger Den flygende hollender (1843, revidert i 1869), med «Tiden er inne», sunget av hollenderen selv. Ouverturen til Rienzi stammer fra 1837 og er annerledes enn de senere operaene og musikkdramaene. Rienzi tilpasset seg den franske «Grand opéra»-sjangeren, og inneholder revolusjonstrompeter, marsjrytmer og blåserakkorder.

Fra Tannhäuser (1845) hører vi både Wolframs «Demring omhyller landet lik en anelse om døden» og hans «Å du min vakre aftenstjerne», der han ser opp mot himmelen og spiller på harpen. Så overtar ouverturen med essensen i denne operaen: den dramatiske konflikten med from koral, sanselig forførelse og igjen koralen.

Det ekstatiske musikkdramaet Valkyrien (1856, revidert i 1870) tilhører Wagners idé om å skape et totalkunstverk der musikk, tekst, dramaturgi, scenografi og koreografi skulle samvirke. Operanumre og utvendige effekter skulle bannlyses. Valkyrien er nummer to av fire i rekken som til sammen utgjør mammutverket Nibelungenringen (total varighet er ca. 17 timer!). Vi hører Wotan, far til Siegmund og Sieglinde, synge sin avskjed med valkyrjen Brünnhilde som er hans elskede yndlingsdatter. Farvel, sier Wotan, før det ender med et fortryllende fyrverkeri og ordene «Den som frykter mitt spyd, vil aldri kunne gå gjennom ilden!» Men ilden beskytter Brünnhilde.


19.oktober 2023 19:30 - 19.oktober 2023 22:00

Fartein Valen, Stavanger konserthus

Stavanger Symfoniorkester

Arrangement: Orkester

Fylke: Rogaland


Lignende arrangement