James Gaffigan blir Trondheim Symfoniorkester & Operas 1. gjestedirigent

Vi har gledet oss lenge til å dele nyheten om at James Gaffigan har takket ja til å bli TSOs 1. gjestedirigent. Gaffigan er en internasjonal etterspurt dirigent blant ledende orkestre og operakompanier i hele Europa, Nord-Amerika og Asia.


Skrevet av TSO som partner


Avtalen gjelder foreløpig for to sesonger. Han gjester oss allerede i mars med to operakonserter den 9 og 11, i tillegg til konserten den 25.mars med solist Lise Davidsen.

James Gaffigan er også sjefdirigent for Luzerner Sinfonieorchester og 1. gjestedirigent i Nederland Radio Philharmonic Orchestra. Han ble nylig utnevnt som kunstnerisk leder for Verbier Festival Junior Orchestra i Sveits med oppstart i juli 2021.

Som sjefdirigent for Luzerner Sinfonieorchester har James hatt en betydelig innvirkning på deres profil. Deres nyeste innspilling av Rachmaninoff på Sony Classical mottok en Gramophone's 2020 Critics' Choice Awards. James er en ekstraordinær orkesterbygger som har høy tillit blant musikerne. For James handler musikken om å gi noe tilbake til publikum. Han er genuint opptatt av å utvikle musikk av høy kvalitet som beriker og berører både de som spiller musikken og de som hører på.

James tilbringer mesteparten av tiden i Norge med sin norske kone, Camilla Kjøll, og deres sønn. Camilla er fiolinist og har regelmessig engasjement som konsertmester i TSO. Før COVID var James' timeplan fylt med orkester- og operaengasjementer i de store konsert- og operahusene i Europa og USA. Det siste året har James naturlig nok vært mer i Norge. Det har gitt ham muligheten til å bli bedre kjent med orkestrene her til lands, og som han mener holder en høy internasjonal standard.

James gjestet TSO første gang i september 2020. Da dirigerte han musikk av Dvorák og Brahms, og det ble en umiddelbar kjemi mellom orkester og dirigent! James klare tilbakemelding var at TSO spiller på et høyt internasjonalt nivå og har en dyp forståelse og følelse for musikken.

Sammen med sjefsdirigent Han-Na Chang vil James Gaffigan uten tvil bidra til å heve profilen til TSO nasjonalt og internasjonalt. Og som James selv sier; etter min mening er TSO den norske musikkverdenens skjulte perle!

Gaffigan på den internasjonale arena
James Gaffigan har dirigert ledende orkestre i Europa og USA som London Philharmonic, London Symphony Orchestra, Concertgebouw-orkesteret i Amsterdam, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Staatskapelle Dresden, Tonhalle Orchester Zürich, Orchestre de Paris, New York Philharmonic, Cleveland Orchestra, Chicago Symphony, Philadelphia Orchestra, San Francisco Symphony and Los Angeles Philharmonic, Tokyo Metropolitan og Seoul Philharmonic. Som operadirigent har han gjestet Metropolitan Opera, Bayerische Staatsoper, Wien Staatsoper, Paris Opera, Glyndebourne Festival, Lyric Opera of Chicago og Santa Fe Opera.Trondheim Symfoniorkester & Opera