La bohème med Trondheim Symfoniorkester & Opera

La bohème med Trondheim Symfoniorkester & Opera

En ung kvinne banker på døren til en loftsleilighet i Stockholms gamleby. En ung forfatter åpner, og en av musikkhistoriens største kjærlighetshistorier begynner


Trondheim Symfoniorkester & Opera I Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder


Trondheim Symfoniorkester & Opera (TSO) sin oppsetning er en helt egen skandinavisk La Bohème skrevet for Kungliga Operan i Stockholm i 2015 av argentinske José Cura.

Inspirert av Edvard Munchs fargesterke og emosjonelle malerier, Hans Jægers levende skildring av Kristianiabohemen og August Strindbergs samfunnskritiske og satiriske Röda rummet, har han flyttet handlingen fra Latinerkvarteret i Paris til Gamla Stan i et fiktivt Stockholm. Dermed er det også naturlig at karakterene skifter gestalt og navn; forfatteren Rudolfo er her nettopp August Strindberg (eller «Augusto»), maleren Marcello er «Eduardo» Munch, filosofen Colline er Søren Kierkegaard, komponisten Schaunard er Edvard Grieg og kabaretsangeren Musetta er Tulla Larsen («Tulletta»), kvinnen Munch hadde et stormfullt forhold til. 


TSO har premiere på La bohème den 7. mars


Scenografien er mindre spartansk og symbolsk enn det vi gjerne er vant til i nordiske oppsetninger; her befinner vi oss virkelig i et kvistværelse bebodd av bohemer i Gamla Stan mot slutten av 1800-tallet. Scenografien forsterkes også ved at den er bygd opp rundt Munchs malerier. Disse projiseres på bakre vegg av scenen og understøtter dermed stemningen, tidskoloritten og miljøet i tillegg til selve grunnhandlingen i operaen.

TSO har premiere på La bohème den 7. mars, deretter er det forestillinger den 9, 11 og 13. mars. Velkommen til Trondheim, TSO og La bohème i et nordisk lys.Trondheim Symfoniorkester & Opera