Operafest i mars

Fra komisk opera i tre akter til eventyrlig operasirkus med magisk strøssel.

Du er kanskje vant til å få med deg årets store operaoppsetning i Olavshallen signert TSO? I 2023 har vi lyst til å vise publikum at opera kan være så mye annet enn det! Vi har gjort mars til en operamåned, og vi viser tre ulike operaformer som står godt i seg selv.


Skrevet av TSO som partner


Vi starter med en kammeropera fra operaens ungdom, med fire sangere og komprimert orkester når vi spiller Haydns komiske Lo Speziale. Uken etterpå blir det Strøssel, en heidundrende forestilling med både ferske og profesjonelle sirkusartister, operasangere, operakoret og fullt orkester. Det er først gang det settes opp et operasirkus i Norge og vi gleder oss stort til å fremføre kjente operaperler samtidig som vi tar publikum med på en eventyrlig og magisk reise med både akrobatikk, flott scenografi, kostymefest og en historie som berører. Vi avslutter operamåneden med en kirkeopera i Lademoen kirke signert Ståle Kleiberg, med unge operatalenter fra Norge og Polen i historien om David & Bathsheba.

Lo Speziale – 9 og 10 mars

Lo Speziale - eller Apotekeren - er en komisk opera i tre akter av Franz Josef Haydn med libretto av Carlo Goldoni. Den ble først spilt i 1768 i Ungarn, under åpningen av Esterházy-palassets operahus. Den er av mange kalt Haydn's beste opera, med sin vittige og livlige musikk, og sine komiske karakterer.

Handlingen finner sted i et apotek på en typisk piazza i Venezia. Den gamle apotekeren Sempronio har bestemt seg for å gifte seg med sin unge og attraktive myndling Grilletta. Men hun blir også kurtisert av to andre friere: den stakkars Mengone, som bare jobber i apoteket for å være i nærheten av henne, og den rike og selvbevisste dandyen Volpino.

I denne oppsetningen tar vi apoteket ut på veien - i en ombygd Fiat 500, et 50-tallsikon fra den italienske bilindustrien.

TSO | Lo Speziale

Strøssel - operasirkus for hele familien – 16 og 17 mars

Trondheim kulturskole fyller 50 år, og for å feire har vi sammen med Sirkus fra kulturskolen laget en heidundrende forestilling med små og store sirkusartister. I tillegg fyller vi scenen med profesjonelle sirkusartister og operasangere, operakoret og fullt orkester. Vi får høre kjent og kjær musikk fra 

operalitteraturen, satt inn i en helt ny ramme. Operasirkus forener to overdådige og spektakulære kunstformer. Resultatet er noe helt nytt, et fyrverkeri av en forestilling for hele familien!

TSO | Strøssel - operasirkus for hele familien

David & Bathsheba – 24 og 25 mars

Trondheimskomponisten Ståle Kleibergs stort anlagte operaoratorium fra 2008 er framført i flere land. Historien om Kong David og Bathsheba er en fortelling om hvordan valgene vi tar gir konsekvenser. Det er en fortelling om lengsel og begjær, men også om svik, sorg og anger.

Innspillingen med TSO ble nominert til Grammy i klassen Best Opera Recording i 2013.

Nå blir operaen fremført som scenisk opera i Lademoen kirke, med unge solister fra Norge og Polen.

TSO | David & BathshebaTrondheim Symfoniorkester & Opera