TSO & James Gaffigan streames live

Den 12. januar dirigerer James Gaffigan Bartoks skandaløse suite og Mendelssohns romantiske dobbeltkonsert, krydret med Brahms' Ungarske danser med TSO i Olavshallen. Konserten sendes live på adressa.no og TSO Play kl. 19:30.


Skrevet av TSO som partner - Foto: Ole Wuttudal


Dirigent: James Gaffigan
Solist, klaver: Julie Coucheron
Solist, fiolin, David Coucheron
Konsertmester: Daniel Turcina

Program

Johannes Brahms (1833 – 1897)
Ungarske danser (Utvalg)

Felix Mendelsohn-Bartholdy (1809 - 1847)
Konsert for fiolin og klaver i d-moll (1823)
- Allegro
- Adagio
- Allegro molto

PAUSE

Béla Bartók (1881 - 1945)
Suite fra Den mirakuløse mandarin, Op. 19, Sz. 73 (BB 82) (1919)

Johannes Brahms (1833 – 1897)
Ungarske danser (Utvalg)

Om konserten

Mendelssohns dobbeltkonsert for fiolin, klaver og strykere er et av hans mest briljante "ungdoms"-verk. Her møtes to soloinstrument på likefot der de samtaler med hverandre, etteraper hverandre, akkompagnerer hverandre og gis rom for egne solopartier. Vi får nydelige lyriske tema, en uimotståelig sjarme, voldsomt energiske passasjer, nærmest halsbrekkende virtuositet, og det hele ender i en finale som nesten tar pusten fra oss. I solistrollene har vi fått med oss det norskamerikanske søskenparet Coucheron.

Suite fra Den mirakuløse mandarin, derimot, er brutal, heftig, og Bartók på sitt mest ekspressive. Dette er musikk skrevet til en pantomimeballett som gjorde skandale med sin moralsk tvilsomme handling, og som ble forbudt etter urframføringen i Köln i 1926. Men suiten er ofte spilt på konsertscenene i dag, og når vi hører Bartóks fantastiske beskrivelse av storbyens larm og hvordan han portretterer de mørkere og tvilsomme sidene av dette urbane landskapet, forstår vi hvorfor.

Link til konsertsideTrondheim Symfoniorkester & Opera