Foto: Kiran West
Foto: Kiran West

Velkommen til sesongen 2023-2024

Kjære venner og familie til TSO, hele vårt høyt elskede publikum!
Det er med stor glede ønsker jeg dere velkommen til vår nye sesong 2023-2024.
Det er alltid spennende å annonsere den nye sesongen og dele ideen" – eller drivkraften – bak kurasjonen av verk i året som kommer.
Sesongen 2023-24 kan oppsummeres med ett ord: EKSTRAORDINÆR.

La meg introdusere deg for det EKSTRAORDINÆRE i vår nye sesong!

Vi åpner sesongen med Bruckners 8. symfoni som er den mest perfekte, storslåtte og majestetiske av Bruckners symfonier. Hvis en katedral noen gang ble bygget i lyd, er det denne! Et ekstraordinært verk med åndelig dybde og kompositorisk mesterverk.
Dette er en utsøkt symfoni i detaljer, storslått symmetrisk i struktur og dypt sjelfull i sitt budskap. Den 8. oppsummerer det kunstneriske genialitet, idealer og streben fra hele Bruckners levetid.

Og jeg er henrykt over at vi vil fortsette vår Beethoven-syklus. Å fremføre Beethoven er alltid en stor opplevelse fordi musikken hans er unik: Energi, lidenskap, godhet, mestring, perfeksjon, strev, overvinnelse, seier!, oppriktighet, originalitet, bryte grenser, sikte på nye høyder – alle disse ekstraordinære idealene er perfekt legemliggjort i Beethovens musikk. Beethoven ER menneskelig triumf. Jeg er spesielt glad for at vi avslutter vår syklus med en fremføring av Missa Solemnis, et virkelig egenartet verk, den mest perfekte, vakre, dype og transcendentale musikken som Beethoven har komponert. Ja, selve kronen på verket.

Gustav Mahler er grunnpilaren i mitt samarbeid med musikerne i TSO. Det har alltid vært min ambisjon, visjon og ønske at Mahlers ekstraordinære symfonier fungerer som guideposter for TSOs kunstneriske vekst. Mahler revolusjonerte orkesteret ved å strekke teknikken, utholdenheten, den uttrykksfulle fleksibiliteten til tidligere uhørte grenser ... 21st Century Orchestra må være i stand til å ikke bare fremføre Mahler, men ha musikken hans løpende gjennom dens årer til enhver tid. Neste sesong vil vi fremføre den 3. og 7. symfonien for dere – begge er kjente for sine banebrytende kunstneriske og kompositoriske "nye verdener" – universer som omfavner hele den menneskelige opplevelsen ... Virkelig ekstraordinært.

2023 er Rachmaninovs 150-års fødselsdag, og derfor er jeg veldig glad for å kunne ønske den emintente pianisten Leif Ove Andsnes velkommen som Årets artist. Leif Ove vil bli med meg og TSO for en kveld med Rachmaninov – den ekstraordinære tredje klaverkonserten som er en av de mest imponerende kjøretøyene for å vise frem den "komplette" pianisten, sammen med den andre symfonien der orkesteret synger som en menneskelig stemme.

Og på en mer personlig note: Jeg opptrådte første gang med TSO i februar 2013. De siste 10 årene har gått så fort! Det er virkelig spesielt for meg at vi sammen har fremført så mye av kjernerepertoaret så vel som samtidsverk, opera og kormesterverk. Like spesielt for meg er det at denne lange reisen på 10 år har vært så konsekvent meningsfull, gledelig og alltid fylt med lidenskap og kjærlighet til musikk og gjensidig dedikasjon til den aller beste ytelsenvi evner å gi. jeg tenker tilbake på 2013, da Tsjaikovskij 5. sto på programmet. Nå, etter all vår tid sammen, gleder jeg meg så mye til å utføre dette arbeidet igjen sammen med mine kolleger i TSO. Utrolig å tenke på alle våre felles opplevelser sammen og spennende å tenke på hvordan det vil omforme vår tolkning av Tsjaikovskij.

Sist, men på ingen måte minst: Den fantastiske fiolinisten Gil Shaham skal bidra under Beethovens fiolinkonsert, et banebrytende ekstraordinære verk som setter orkesteret og solisten på lik linje for en ekte musikalsk dialog av symfoniske proporsjoner... Jeg ser virkelig frem til å ønsker Gil velkommen til Trondheim.

For en EKSTRAORDINÆR sesong vi har foran oss!

Bli med oss ​​på denne festen – opplev musikken som beveger deg, inspirerer deg, nærer sjelen din, løfter humøret ditt... Musikk som får deg til å smile, musikk som lar deg føle både kjente og nye følelser.


Vennlig hilsen
Han-Na ChangTrondheim Symfoniorkester & Opera