Verdifull praksis hos TSO gjennom Talent Trondheim.

Få har gjort mer i regi av Talent Trondheim Kammermusikkskolen enn NTNU-studenten Kristian Østensen Bøkseth (22) fra Skaun. De siste årene har han vært aktiv både som klarinettist, fagottist og komponist, og vi var derfor nysgjerrig på hva Talent Trondheims tilbud har hatt å si for hans musikalske utvikling


Skrevet av TSO som partner


Eksponering og veiledning i TSO

Vi møter Kristian på Trondheim Symfoniorkesters bakscene, underveis i en travel studieuke. Hvert år har nemlig musikkstudenter ved NTNU mulighet til å prøvespille for ensemblepraksis i Trondheim Symfoniorkester og Opera (TSO), og de som tildeles plass spiller på flere av orkestrets konserter. Kristian har kvalifisert seg til programmet hele to ganger - først på klarinett og i inneværende sesong på fagott. Denne praksisuken står det størstesom er å oppdrive av operamusikk på programmet, og James Gaffigan, en verdensstjerne av en operadirigent, leder an. Det er langt ifra alle musikkstudenter som har tilgang på slike læringsarenaer.

Både repertoaret og dirigentens instrukser er inspirerende for Kristian:

Gaffigan er som dirigent veldig tydelig og hjelpsom. Jeg føler han fokuserer mye på at musikken skal puste – ikke bare når det er stille, men også i små øyeblikk når vi spiller. Han har en utrolig bevissthet på hvordan de ulike stemmene i Wagner kobler seg sammen, så man føler seg alltid inkludert og jeg synes han inspirerer til et herlig samarbeid i orkesteret. I større besetninger er det å plassere seg i lydbildet avgjørende for at dynamikk og stemning skal bli riktig. Det er en fryd å få muligheten til å sette seg inn i dette, og jeg føler meg heldig som får førstehånds erfaring med å spille i orkester.

Kristians relasjon til TSO strekker seg langt tilbake. Han kjenner spesielt treblåserne godt, siden han i tillegg til å ha en praksisveileder fra orkestret også har hatt flere av dem som hovedinstrumentlærere. Han forteller at dette gir gode og trygge - ja nærmest familiære – forhold å lære under.


- Du har til og med vært solist med TSO?

Ja, våren 2019 spilte TSO konsert på hjemstedet mitt Skaun, og da ble jeg spurt om å være solist. Det var både stort og nærmest litt hjemmekoselig, siden alt fra familie til korpsvenner satt i salen og hørte på. Læreren min Rik, som er klarinettist i TSO, gjorde en fantastisk jobb med å forberede meg på solistoppgaven. Det var en god opplevelse!

Ung lyd

Til tross for at Kristian har hatt fullt opp med to forskjellige hovedinstrument de senere årene, har han også funnet tid til å utforske komposisjonens verden. I 2019 deltok han i Ung lyd, Trondheim kammermusikkfestivals program for unge komponister som også gjennomføres i 2021. Med utgangspunkt i et dikt komponerte han musikk for strykere, blåsere og sangsolist som ble fremført av profesjonelle musikere under Trondheim kammermusikkfestival samme år. I forkant av festivalen hadde han jevnlig veiledning fra mentorene i programmet, noe han forteller ga ham et godt komposisjonsteknisk fundament. Mersmak ga det også, og han utelukker ikke at dette er en disiplin han i fremtiden vender tilbake til, også som arrangør.

Satser videre på musikken

Kristian er sisteårsstudent ved NTNU, og håper at høsten skal bringe videre fagottstudier i Oslo eller fordypning i arrangering og komponering i Trondheim. I fremtiden satser han på å kunne jobbe med både kammermusikk og orkesterspill, i tillegg til å skape innovative prosjekter som profesjonell musiker. Som pedagog kan det også være vi får se ham, for det er nok ikke uten grunn at han allerede under studietiden har blitt hanket inn som lærer i musikkteori ved NTNUs talentprogram Unge musikere.

- Hvordan vil du oppsummere effekten av de faglige tilbudene du har fått tilgang til gjennom Talent Trondheim?

Ingenting er bedre enn å få gjøre noe fullt ut, for det kan ikke sammenlignes med når man øver alene og «later som» man er solist, orkestermusiker eller komponist. Det å ha noen som holder deg litt i hånden underveis er også helt uvurderlig og jeg har lært mye om selvstendighet og det å tørre å gi av seg selv. Derfor vil erfaringene fortsette å inspirere meg i lang tid fremover, og minne meg på å bruke potensialet jeg har.

Talent Trondheim Kammermusikkskolen er glad for å kunne gi Kristian, og andre som ham, muligheten til samspill, praksis og utprøving i profesjonelle omgivelser.


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler