Norge åpnet akkurat i tide for en historisk musikersamling i Stavanger.

Den 15. – 17.oktober braker det løs i Stavanger by med det som ikke kan omtales som annet enn årets begivenhet. Aldri før har så mange «truede» instrumentgrupper møttes under samme tak. 


Skrevet av Valdres Sommersymfoni


Kort om bakgrunnen for samlingen:

Prosjektet Instrumenter i Fokus (tidligere kalt Truede instrumenter) kom til etter flere initiativ, og med støtte fra samtlige aktører i norsk klassisk musikkliv. Dette på bakgrunn av musikkutdanningsinstitusjonenes store bekymring for de alarmerende lave søkertallene på disse instrumentene til de utøvende musikkutdanningene. Prosjektet Instrumenter i Fokus er finansiert av Sparebankstiftelsen Dextra Musica, og er et nasjonalt talent- og rekrutteringstiltak for instrumentene: Harpe, obo, fagott, kirkeorgel, bratsj og kontrabass. Mandatet er, ved å rette fokus mot disse instrumentgruppene, å få til en målrettet utvikling og et koordinert samarbeid om økt rekruttering for å bedre dagens situasjon. Prosjektet drives av Norsk ressurssenter for klassisk musikk (Valdres sommersymfoni), i nært samarbeid med De unges orkesterforbund (UNOF).

I 2018 tok Instrumenter i fokus, i samarbeid med De Unges Orkesterforbund initiativ til et bestillingsverk der disse «fokus-instrumentene» skulle få fremtredende og forsterkede stemmer.

Fokus-instrumentene er gjerne i mindretall i ordinære orkester, og de har hatt en ufortjent svak oppslutning. De har imidlertid til felles sin fantastisk klang, og store potensiale, som bør komme enda flere for øret. 

Den renommerte komponisten Nils Henrik Asheim, som selv er organist, ble et naturlig valg for en slik idé, og nå er verket «Se skogen» klar for urfremføring i Stavanger konserthus. (Verket er bevilget av Norsk komponistfond). 

Komponisten skriver følgende om verket;

«Min første tanke var, dette blir en skog av instrumenter. Og den neste tanken var: Hvorfor ikke bygge opp musikken som en skog».

Så gikk Nils Henrik ut i skogen og så seg ut fem treslag med forskjellig karakter: bjørk, kastanje, osp, eik og lønn.

Et tre består som kjent av mange elementer: røtter, stamme, bark, greiner, blader, blomster, frukter, frø og ulike frøbærere. På samme måte henger instrumentgruppene i orkesteret sammen, og er avhengig av hverandre. Når verket ble skrevet, var det ingen som kunne si akkurat hvor mange instrumenter det kom til å bli i hver gruppe. Nettopp det ga komponisten ideen at musikken kunne vokse av seg selv. Flere steder forgreiner musikernes stemmer seg ut fra hverandre, og det er lagt inn improvisasjon som gjør at alt kan vokse organisk. Blir det et villniss, så er det også en del av virkeligheten i skogen.

Urfremføringen blir kronen på verket etter en begivenhetsrik helg der oboister, fagottister, bassister og harpister fra hele landet samles. Etter fem år med Instrumenter i fokus prosjektet har nemlig hver av instrumentene nå en egen nasjonal forening, og disse vil alle ha store kurssamlinger der musikere i alle aldere får undervisning, samspillsmuligheter og inspirasjon. Foreningene består av frivillige musikere, pedagoger og ildsjeler. Deres stå-på vilje og mangeårige initiativ for sine instrument har hatt enorm betydning for at feltet nå både er bedre samkoordinert og har fått en stor oppblomstring av unge rekrutter!

Konserten med Norsk ungdomssymfoniorkester (NUSO) og deltakere fra alle fokus-foreningene, søndag 17.oktober kl 14.00 i Stavanger konserthus, blir dermed intet mindre enn en manifistering av alt prosjektet og foreningene har oppnådd de siste årene. 

Her finner du billetter.

På vår nettside kan du lese mer om prosjektet og se oversikt over alle samarbeidende aktører i norsk musikkliv. www.instrumenterifokus.no

Helene Hellan Sinding-Larsen
Prosjektkoordinator, Instrumenter i fokus


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler