Bilde fra tidligere åpningskonsert. Valdres sommersymfoni/Tom Henning Bratlie

Valdres sommersymfoni – 30 år!

Bilde fra tidligere åpningskonsert. Valdres sommersymfoni/Tom Henning Bratlie
Bilde fra tidligere åpningskonsert. Valdres sommersymfoni/Tom Henning Bratlie

Valdres sommersymfoni – 30 år!

Fredag 21. juni braker det løs. Valdres sommersymfoni feirer 30 år og dette skal markeres med konserter over hele Valdres.


KM Red.


Siden 1994, da Alf Richard Kraggerud og kulturskolerektor Jon Gjesdal inviterte til kurs for unge strykere, har Valdres vært sentrum for talenter i alderen 6 – 25 år innen klassisk musikk. Årlig har rundt 300 barn/ungdommer/studenter funnet veien til Fagernes/Leira for å få undervisning, inspirasjon og for å treffe andre med samme interesse. Talentene har kommet fra hele landet og de siste årene i økende grad også fra utlandet. I 2024 kommer det deltakere fra totalt 17 land! Med disse kommer også foreldre, lærere, søsken og besteforeldre, noe som har gjort at Valdres sommersymfoni fyller de fleste overnattingsplassene i området i denne perioden.

Guro Kleven Hagen – kunstnerisk leder for festivalen

5000 publikummere

Festivalen har i løpet av disse årene vokst til å bli en av landets mest anerkjente klassiske festivaler. Årlig kommer rundt 5000 publikummere til Valdres for å oppleve de flotte konsertene med fantastiske musikere. Kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen inviterer utøvere på øverste nivå og jobber fram et program i samarbeid med disse. I år er temaet «Songs of Travel» og bygger på EU-prosjektet festivalen er med i, sammen med festivaler fra Irland, Sverige og Nederland.

Songs of Travel (SOT) er et transnasjonalt  Creative Europe Cooperation Project som har som mål å øke bevisstheten og fremme empati for klimaendringer og migrasjon gjennom musikk. Den streber også etter å utvikle og implementere en bærekraftig driftsmodell for spesialiserte klassiske musikkfestivaler, samtidig som den forbedrer tilgangen til og sirkulasjonen av moderne klassisk musikk. Resultatene vil være fem bestillingsverk, fire SOT-festivaler, en interaktiv tegneserie, en utdanningsressurs, en grønn politikk for klassiske musikkfestivaler og en rapport om bærekraftsforskning. Dette er temaet i 2024 og som programmet er bygd opp rundt.

Ragnhild Hemsing
Eivind Gullberg Jensen
Henning Kraggerud

Festivalen har også mål om å vise de tilreisende hva Valdres har å by på og velger derfor noen nye konsertarenaer hvert år. I 2024 blir det bla. konsert i «Bok Rom» i Vang, Yoga med Bach på Nøsen Yoga og Fjellhotell, samtidig som de gode arenaene blir beholdt så som Revling Gård, Nythun, Aurdal kirke, Brennabu, Noraker og Ulnes kirke. Inkl. kursenes konserter spilles det rundt 60 konserter ila perioden.

Det blir en storslått åpningskonsert når Kristiansand Symfoniorkester gjester utescenen på Valdres folkemuseum for første gang! Med seg har de dirigent Eivind Gullberg Jensen og hele fire solister; Ragnhild Hemsing, Henning Kraggerud, Alma Serafin Kraggerud og Guro Kleven Hagen! Åpningstale ved statssekretær Even Alexander Hagen.Valdres sommersymfoni