Foto: BBC Singers
Foto: BBC Singers

Raseri over at BBC vil nedlegge kammerkor

Nedskjæringene i klassisk musikk på BBC betyr blant annet et farvel til kammerkoret. Planene var i full gang for feiringen av 100-årsdagen for BBCs kor, kjent under navnet BBC Singers. Men mye tyder på at det ender med en svanesang for det 99 år gamle koret, som etter planene nå blir nedlagt før den store merkedagen.


Skrevet av Bjarne Nørum


Dermed vil BBC som nasjonal og lisensdrevet radio og tv-stasjon ikke lenger ha et profesjonelt voksenkor – noe som har ført til massive protester.  

- Hvis beslutningen blir gjennomført, vil det ikke bare være ødeleggende for korets nåværende engasjerte og unike medlemmer, men også for fremtidige generasjoner av sangere. Et raskt blikk på listen over de verdenspremierene koret har vært involvert i, reiser spørsmål om hvilket profesjonelt kor våre komponister nå vil komponere verker for?, heter det i et åpent brev til BBCs generaldirektør Tim Davie. Det er underskrevet av 11 dirigenter fra orkestre og ensembler som er drevet av BBC nasjonalt og regionalt, og som alle jevnlig benytter det profesjonelle koret.

BBC forsvarer planene med at det er den første store reformen innen klassisk musikk på flere generasjoner, samt at det handler om den best mulige bruk av lisensmidlene i en tid med nedskjæringer.

- Fantastisk klassisk musikk bør være til rådighet og tilgjengelighet for alle, og vi er overbevist om, at disse tiltakene vil bety at enda flere mennesker vil engasjere seg i musikken, få lettere adgang til den, og at den vil spille en større rolle i utviklingen av morgendagens musikere og musikkelskere, sier BBCs ledende programdirektør Charlotte Moore til nettopp BBC.

Kammerkoret BBC Singers består i dag av seks heltidsansatte sopraner, seks alter, fire tenorer og fem basser, samt dirigenter og gjestekomponister.

Mens BBC Singers etter planen blir helt nedlagt, har BBC også bebudet nedskjæringer for sine tre orkestre – symfoniorkesteret, konsertorkesteret og filharmonikerne.

Elskere av klassisk musikk har startet en underskriftskampanje som til nå har samlet over 50.000 signaturer til støtte for koret.

Raseriet over planene strekker seg også ut over den klassiske musikkverdenen.

Popbandet Pet Shop Boys opptråtte ved BBC Proms i Royal Albert Hall i 2014, hvor BBC Singers var deres kor.

- Jeg elsket den vakre sangen deres, engasjementet i musikken, og ønsket om å ha det moro!” heter det i en uttalelse fra frontsangeren Neil Tennant ifølge det klassiske nyhetsmediet Opera Wire.

 Nyheter