HÅP. Danserne og musikerne ga med Vårofferet en vakker forestilling ved Hardanger Musikkfests 25-årsjubileum.
HÅP. Danserne og musikerne ga med Vårofferet en vakker forestilling ved Hardanger Musikkfests 25-årsjubileum.

Vårofferet i Hardanger

Det skal mot til å sette opp Stravinskys Våroffer. Premieren i Paris i 1913 var en av det 20. århundrets største skandaler. Publikum ropte fyrop, skrek, sloss i salen og fortsatte ute på gaten. Den modernismen folk ikke var modne for var ankommet.


Skrevet av Svein Knutsen. Foto: Svein Knutsen


Musikken ble av de fleste tilstedeværende oppfattet som stygg og voldsom, dansen som vulgær og langt fra den klassiske ballettens grasiøse bevegelser. Vårofferet var bare et av mange høydepunkt under 25 års-jubileet for Hardanger Musikkfest.

Verket regnes som et av de mest banebrytende verk i musikkhistorien. Ideen kom til Stravinsky i en drøm i 1910 mens han arbeidet med balletten Ildfuglen. Han sier at han drømte en scene med et hedensk ritual, der en utvalgt ungjente ble ofret og måtte danse seg til døde. Komponisten samarbeidet med folkloristen og maleren Nikolai Roerich, samt koreografen Vaslav Nijinskij. Det førte til et musikalsk koreografert verk fra det hedenske Russland, som samlet vårens mysterier kreative krefter i en stor bølge. Verket har to deler, «Jordens tilbedelse» og «Offeret».

Utallige revisjoner
Stravinsky arbeidet med verket gjennom 30 år med stadige revisjoner. Det ble først skrevet for to klaver, senere også for orkester. Skandalen ble snudd til suksess. Etter urfremførelsen har en lang rekke legendariske koreografer laget egne versjoner av Nijinskijs original. I Fjordahallen fikk publikum oppleve fire av landets ledende dansere, fra svært forskjellige stilarter tolke ritualet på nytt i samarbeid med koreograf Therese Skauge, i urversjonen for to klaver, fremført av Christian Ihle Hadland og Marianna Shirinyan.

Danserne var Camilla Spidsøe Cohen, klassisk ballett, Navid Rezvani, hiphopdanser, Torkjell Børsheim, folkedanser og Silje Aker Johnsen, sanger og danser. Til musikkens voldsomme, eggende og repeterende rytme laget danserne en forestilling som brakte Vårofferet helt inn i vår tid. En versjon med vide tolkningsmuligheter.

Store tolkningsmuligheter
Det går uten videre an å trekke temaet fra hedensk dødsdans inn i vår tid med global klimakrise, hungersnød og krig i store deler av verden. Men forestillingen gir store tolkningsmuligheter, og den kan selvsagt også oppleves som vakker musikk og vakker dans. Punktum. Forestillingen starter rolig, med Erik Raudes raslende klokkespill til nynning av Silje Aker Johnsen, som avslutter med et voldsomt skrik: «Våkn opp!».

Men det er håp. Cohen danser blant annet klassisk tåspissballett, Rezvani roterer rundt på hodet som en snurrebass, Børsheim viser kraften i folkedansen, mens Johnsen kombinerer alle former for dans. Hver for seg og sammen bærer danserne forestillingen fremover i gjentatte bevegelser mot publikum som sitter omkranset den rektangulære scenen. Det er også all grunn til å berømme selve scenen, som før forestillingen ble kostet og preparert som et skøytestadion og Frender (frivillige) som passet på at publikum ikke gikk over scenegulvet, der danserne barfotet skulle bevege seg. Også lyssettingen var perfekt med roterende lys på scenegulvet som ga illusjonen av en jord i bevegelse.

For vakkert? Neida!
Skal det kunne rettes kritikk, med utgangspunkt i originalens dysterhet, må det være at forestillingen rett og slett var for vakker. En estetisk nytelse, men hvorfor ikke? I en tid der pandemien fortsatt truer, trenger vi å oppleve vakre ting sammen. Hardanger Musikkfests Våroffer var et sterkt bidrag til dette. Som for å understreke kontrasten: Etter forestillingen var det pøsregn i Hardanger. Som en påminnelse om at Hardanger Musikkfest gir oss håp i mørket.

I år feirer Hardanger Musikkfest sitt 25 års jubileum, med et rikholdig program fra onsdag til søndag. På jubileumsfesten fortalte musikkfestens far, Stig Nilsson om opptakten til Hardanger Musikkfest i Ullensvang kirke. Han ledet den i 17 år. I en alder av 75 år er Stig Nilsson fortsatt aktiv musiker, blant annet i Oslo Trio. 

INITIATIVTAKER. Daværende konsertmester i Oslo Filharmonien, Stig Nilsson, tok initiativet til Hardanger Musikkfest som ble etablert i 1996. På jubileumskonserten i Ullensvang kyrkje fortalte han om opptakten til festivalen. 

 


Kalender

CD-anmeldelser

Vårt konserthus


 • Valdres Sommersymfoni : 2. festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • Valdres Sommersymfoni : 1.festivalhelg

  Video: Adrien Le Gall - Drone: Tom Henning Bratlie

 • En Eventyrlig Reise / Ringsaker Operaskole

 • TSO åpningskonsert 2. september 2021 - Mahler Symfoni nr. 9

  Mahler Symfoni nr. 9 - Trondheim Symfoniorkester & Opera ( TSO)

 • Beethoven: Duo for viola & cello in E flat major, WoO 32

   P.O. Lindberg - Leonardo Sesenna - Kristiansand Symfoniorkester

 • Tchaikovsky - Serenade for Strings in C major, Op. 48 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Symphony No. 4 / Johannes Brahms / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic

 • Mozart: Piano Concerto No. 24 in C minor, K.491 - Leif Ove Andsnes - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Mozart: Symphony No.40 in G minor, K. 550 - Eivind Gullberg Jensen

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Edward Elgar - Serenade for Strings in E minor, Op. 20 - Kolbjørn Holthe

  Kristiansand Symfoniorkester

 • Wagner - valkyrierittet fra operaens tredje akt

  Trondheim Symfoniorkester & Opera
  Wagner og utdrag fra Valkyrien: Valkyrierittet fra operaens tredje akt Siegfrids sørgemarsj fra Ragnarokk Utdrag fra Valkyriens 1ste akt.

 • Magiske Minner

  Tine Thing Helseth og Kåre Nordstoga spilte inn albumet «Magical Memories» i Oslo domkirke, under Norges lockdown i slutten av august og begynnelsen av september 2020. De jobbet fra sent på kvelden til de tidlige morgentimene for å få den perfekte lyden, uforstyrret av støy fra omverdenen. 

  Lanseres 28 Mai, 2021

  See More
 • La Clemenza di Tito

  Rå maktkamp, begjær, sjalusi og Mozarts nydelige musikk. La clemenza di Tito leverer all den skjønnhet og heftige følelser vi forventer fra mesternes mester.

 • Vinterstemning frå Valdres

 • Piotr Anderszewski

  J.S. Bach: Well-Tempered Clavier, Book 2: Prelude No. 12 in F Minor

 • Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2

  Oslo-Filharmonien med solist Håvard Gimse og dirigent Vasily Petrenko spiller Rachmaninoffs Pianokonsert nr. 2.

 • Tsjajkovskijs Symfoni nr. 4

  Oslo Filharmoniske Orkester

 • Johann Sebastian Bach: Christmas Oratorio

 • Oslo Filharmoniske Orkester

  Symphony No. 1 / Gustav Mahler / Klaus Mäkelä

  See More
 • Lawoclassics

  Prokofiev Symphony No. 5 & Myaskovsky Symphony No. 21 with Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic

  See More
 • Se dagens luke (8) i Warner Classics julekalender.

  Eric Lu spiller Schubert: Piano Sonata in A major

  See More
 • Mariam Batsashvili - Piano ( hel konsert)

  Mariam Batsashvili fremfører en recital av Franck, Schumann, Liszt og mer på Wigmore Hall (okt 2020). Nyt denne live konserten til den unge georgiske pianisten Mariam Batsashvili i Wigmore Hall i London, hvor hun fremførte solo pianostykker av Franck, Ravel, Thalberg, Schumann og Liszt..

 • BEETHOVEN Symphony No 5 - Eschenbach

   Göteborgs Symfoniker

 • Det Norske Kammerorkesterets Julekalender

   Se første luke hos Det Norske Kammerorkester.Lukene kan åpnes hver dag kl. 11 fra 1. desember til julaften.

  See More
 • Warner Classics - Julekalender

  Første video fra Warner Classic`s julekalender er publisert. 🎄

  See More
 • Valdres Sommersymfoni

  Festival highlights 2019

  See More
 • Norges musikkhøgskole (NMH)

  Norges musikkhøgskole (NMH) er en ledende kunstfaglig og vitenskapelig høgskole med over 750 studieplasser. Vi har Norges største fagmiljø i musikk og utdanner profesjonelle utøvere, kirkemusikere, dirigenter, komponister, musikkteknologer, musikkpedagoger og musikkterapeuter.

  See More

Artikler