Vinner i kammermusikklassen i årets Gramophone Classical Awards 2020.
Vinner i kammermusikklassen i årets Gramophone Classical Awards 2020.

Vilde Frang vinner i Gramophone Classical Awards

Et strykekvartett bestående av Vilde Frang, Barnabás Kelemen, Lawrence Power, Nicolas Altstaedt og pianisten Alexander Lonquich ble årets vinnere i kammermusikk i Grammophone Classical Awards med en CD med Sándor Veress’ Stryketrio og Bélà Bartóks Klaverkvintett.

Veress’ trio ble komponert i 1954 og flørter, ifølge Gramophones anmelder Rob Cowan, med både atonalitet og ungarsk folkemusikk og minner om både Liszt, Bartók og Prokofjevs tredje symfoni. Han berømmer musikerne med Vilde Frang i spissen, for å følge opp komponistens anvisninger med blant annet tromming på kroppen og bruk av knokene på instrumentene i et verk det kreves stor konsentrasjon til å spille: - Selv om det bare er 20 minutter langt, føles det som du har opplevd en hel Mahler-symfoni, skriver Cowan. 

Bartóks Klaverkvintett fra 1903 er en mer beskjeden affære, et verk Bartók nærmest anså som en ungdomssynd med klar påvirkning fra Brahms og Strauss. Anmelderen mener kvintetten «formidler dette elskelige produktet av ungdommelig kreativt overskudd bedre enn noen tidligere innspilling».

Men det som gjør denne CD-en uforglemmelig er Veress’ Trio. Et mesterverk, fastslår Cowen.Artikler