Bydirigenten er død, skriver Oppland Arbeiderblad. Rolf Bækkelund døde i sitt hjem i Gjøvik i forrige uke.
Han har betydd svært mye for det som er kalt musikkbyen Gjøvik.
– En av pappas mange elever var Atle Sponberg. De hadde sine første timer sammen i Drengestua på Gjøvik gård, og som alle vet skulle Atle få en eventyrlig karriere. Derfor var det så fint at Atle besøkte far på tirsdag og spilte for ham, bare noen timer før han døde. Sirkelen ble på en måte sluttet da, sier sønnen Martin Bækkelund.
Norsk kritikerlag har nominert tre produksjoner til kritikerprisen musikk 2023-2024. To av dem går til Bergen:
Bergen Filharmoniske Orkester, Edward Gardner, kor, solister og Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester for Mahlers åttende – Avslutningskonsert og avskjed for Edward Gardner med premiere 4. juni 2024 i Grieghallen på Festspillene i Bergen. Produsert i samarbeid mellom Festspillene i Bergen og Musikkselskapet Harmonien.
Kunstnerisk team og utøvere i Flaggermusen, premiere 9. mars 2024 i Grieghallen, produsert av Bergen Nasjonale Opera i samarbeid med Den Nationale Scene, Musikkselskapet Harmonien og Edvard Grieg Korene.
Den tredje nominasjonen går til Kunstnerisk team og utøvere i Karmelittsøstrene med premiere 12. april 2024 ved Den Norske Opera & Ballett.
Den tyske pianisten Alice Sara Ott, som skulle være solist i Griegs a-mollkonsert på avslutningskonserten til Festspillene i Bergen 7. juni, har måttet melde forfall. Leif Ove Andsnes tar over solopartiet. Konserten blir dermed en ganske «helbergensk» begivenhet: Grieg var bergenser, det samme er kveldens dirigent Eivind Aadland. Det andre verket på konserten er Symfonien til Anne-Marie Ørbeck, som i likhet med Andsnes, bodde i byen hele sitt voksne liv. Og orkesteret? Bergen Filharmoniske Orkester, selvfølgelig!
Marit Lund Bjørnsen er ansatt i et engasjement for å lede Glogerfestspillene i 2024. Bjørnsen har flere års erfaring fra arbeid på kulturfeltet med produksjon, administrasjon og som utøvende musiker og var blant annet fungerende daglig leder for Glogerfestspillenes jubileum i 2022. Hun kommer fra stillingen som daglig leder for konsertserien Oslo Quartet Series. Stillingen som leder for Glogerfestspillene vil bli lyst ut på et senere tidspunkt.
Joseph Beers Polnische Hochzeit fikk sin tyske premiere 22. april i Dresden-operaen – 86 år etter uroppførelsen i Zürich i 1937. Den var en stor førkrigssuksess, og gjorde også stor suksess nå. I den mellomliggende tiden har den vært glemt, som så mye av 20- og 30-årenes musikk av jødiske komponister.
Mye «undertrykt» musikk – dvs musikk og komponister som ble forbudt i Hitler-tiden – kommer nå frem i lyset igjen. Frankfurt-operaen har for eksempel Zemlinskys Der Traumgörge (Drømmeren Görge) på repertoaret i februar 2024. Librettoen er skrevet av Leo Feld basert på eventyret Vom unsichtbaren Königreiche av Richard von Volkmann og diktet Der arme Peter av Heinrich Heine.
San Francisco Opera fyller 100 år! En stjernespekket galla markerer begivenheten juni 16. med musikk av Puccini, Verdi, Wagner, Britten, Boito, Giordano, Rossini, John Adams og Erich Wolfgang Korngold.
Høstsesongen i Stockholmsfilharmonien innleder sjefdirigent Ryan Bancrofts tiltredelse. Bancroft fikk stor oppmerksomhet i 2018 som vinner av den prestisjetunge Malko-konkurransen. Den førte til en rekke debuter med kjente orkestre, med Stockholm-filharmonien i 2019. Orkesterets 121 år skal også feires, og det gjøres med en kombinasjon av klassiske storverk, samtidsmusikk og svensk musikk, samt vekt på kjønnsbalanse mellom komponistene. Sesongen åpner med Sven-David Sandströms The High Mass, og andre høydepunkter blir musikk av Anna Clyne, James MacMillan og Caroline Shaw. Orkesteret ønsker fremragende solister velkommen, blant dem er Emanuel Ax, Alina Ibragimova, Seong-Jin Cho og Isata Kanneh-Mason.
Det er ekstraordinært mye interesse for Enrico Caruso for tiden. Etter 100-årsmarkeringene for hans død i 2021, følges det opp I 2023 – 150 år etter hans fødsel. En dobbel CD Enrico Caruso - His Songs, composed FOR him and BY him fra den britiske tenoren Mark Milhofer og den italienske pianisten Marco Scolastra, innspilt i Carusos hjem, villaen Bellosguardo i Lastra a Signa, nær Firenze, omfatter mange førstegangs-innspillinger. Platene og CD-heftet er resultater av mange års forskning. Han sang alt fra de største operarollene til gategutt-sanger, og disse, samt et antall sanger Caruso selv skrev, finnes på platen. Selv var han et symbol på italiensk stemning og bel canto, og Milhofer har valgt blant flere enn 90 sanger komponert for ham. Det meste av dette materialet er ukjent.
Academy of Ancient Music (AAM) er igang med enda en innspilling i sin landemerkeserie med pianisten Robert Levin, den amerikanske – ikke den norske. Syklusen ble innledet i 1993, og når den er ferdig vil den være den første innspillingen av Mozarts komplette verk for klaverinstrumenter og orkester – enten på moderne eller historiske instrumenter. Levin er en verdenskjent barokkekspert som har viet sitt liv til å spille og undervise i datidens musikalske teknikker. Denne platen kommer til å romme Klaverkonsert nr. 5, Kirkesonate nr.17, Konsertsats i G-dur fra Nannerls musikkbok (Mozarts søster). Den er rekonstruert av Robert Levin. Platen fullendes med Klaverkonsert 107, bygget over Bachs sonater. De siste tre albumene vil utgis i forbindelse med AAMs 50-årsjubileum, sesongen 2023/24.
Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, under Paavo Järvis ledelse, har lagt ut på en ny musikalsk reise. Prosjektet ble startet i 2019, og utforsker Haydns London-symfonier. Vol.1, med symfoni 101 og 103 ble til etter fire års dypdykk i Haydns musikk, og Vol. 2, med symfoni nr. 93 og 104 kommer i 2024. Opprinnelig var det et pandemi-prosjekt, men det er blitt et prestisje-prosjekt etter innspilling av en rekke Beethoven- og Mozart-symfonier i tillegg til Haydns. Vol. 2-utgivelsen sammenfaller med Paavo Järvis 20-årsjubileum som kunstnerisk leder for Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.
Har du Deutsche Welle Youtube? Da kan du i kveld (21. april) se International Classical Music Awards (ICMA) gallaen som overføres live fra Wroclaw. Komponisten og dirigenten David Philip Hefti får komponistprisen, og hans verk Beziehungsweisen for orkester fremføres con moto av National Forum for Music-orkestret under ledelse av Giancarlo Guerrero.
Sten Cranner, som har vært direktør og kunstnerisk leder for Göteborgs Symfoniker siden 2014, trekker seg etter neste sesong. Etter mange suksessfulle år hos Söta bror søker han nye utfordringer. Han har tidligere vært direktør for Bergen Filharmoniske Orkester. Kanskje han er klar for en ny lederrolle her hjemme på bjerget?
Bergen Nasjonale Opera (BNO) som nettopp har hatt stor suksess med Antonín Dvoráks Rusalka, og følger til høsten opp med den stormende dramatiske Katja Kabanova av tsjekkeren Leoš Janáček. Handlingen dreier seg om den unge, frihetslengtende kvinnen, Katja, som lever under et strengt og undertrykkende regime styrt av svigermor. Hun føler seg fanget i et ulykkelig ekteskap og drømmer om frihet og lidenskapelig kjærlighet. Janáčeks musikk har hatt stor innflytelse på mange senere komponister, og hans ekspressive stil og nyskapende teknikker har gjort ham til en av de mest betydningsfulle komponistene fra det 20. århundre. Operaen, som er i tre akter, har libretto etter Aleksander N. Ostrovskijs drama Stormen, oversatt av Vincenc Červinka. Regien står Barbora Horáková for og dirigent er Jiří Rožeň. De tre hovedrollene synges av solistene Ausrine Stundyte (Katja), Susan Bullock (Kabanicha – hennes onde svigermor) og Ladislav Elgr (elskeren Boris). Premieren er i november.
Sammen med Lars Saabye Christensen har vokalgruppen Nordic Voices satt sammen et program med både håp, humor, smilende gjenkjennelser og lavmælt inderlighet. Det vil også være rom for alvor når tekstens nærhet og musikkens storhet står i sentrum. Programmet vil ha blikket vendt ut mot verden, men også trekke publikum inn i Oslos gater, til gatelivet og kjærligheten til byen i en tid der det er viktig for menneskene å finne ro i uroen som omgir oss. Konserten finner sted søndag 26.mars i Paulus kirke i Oslo.
Stefan Veselka blir ny Generalmusikdirektor ved Theater Regensburg og sjefdirigent for Regensburg Filharmoniske orkester. Han kommer fra stillingen som professor i «orkester og ensembleledelse» ved Kunsthøyskolen i Bremen, der han virker frem til sommeren. Til høsten tiltrer han i Regensburg.
Victoria Randem og Lise Davidsen har engasjementer ved Staatsoper Berlin denne våren. Randem synger i Tryllefløyten, Siegfried og i Sleepless – en «operaballade» i to akter av Peter Eötvös, bygget over tekster av Jon Fosse. Lise Davidsen synger i Tannhäuser i april og mai. Etter Berlin reiser Davidsen rett til Bergen hvor hun er festspillmusiker og der hun har store oppgaver, som Tosca in Concert x 2, Masterclass, en Lied-recital og Verdis Requiem.
Sonoko Miriam Welde blir ny kunstnerisk leder for Vinterfestspill i Bergstaden. Den prisbelønte 27 år gamle Welde er en av Norges mest spennende unge fiolinister. Hun tiltrer ved festivalens 25-årsjubileum i 2024.
Du kan få med deg en gratis lunsjkonsert på Sentralen i Oslo 21.mars. Medvirkende er Sara Övinge, fiolin og Frida Fredrikke Waaler Værvågen, cello. De spiller blant annet musikk av Bach og Halvorsen. Konserten er i regi av Dextra Musica.
Soloppgangen kan være en dypt personlig opplevelse, nærmest en eksklusiv forestilling, og det er nettopp noe av denne åndelige energien Engegårdkvartetten vil formidle med sitt konsertprogram i Gamle Logen i Oslo 28.mars. De fremfører musikk av Haydn, Ore og Beethoven. Kvartett Sostenuto fra Ung kvartettserie innleder konserten med musikk av David Matthews.
Oslo-Filharmoniens satsning på kammermusikk for sine eminente orkestermusikere strekker seg langt tilbake – og orkesterets historikk i Universitetets aula enda lenger. Aulaseriene lanserer nå et samarbeid med orkesteret, med flere kammerkonserter allerede i 2023. 26. mars spiller Åshild Breie Nyhus - fiolin og hardingfele, Baard Winther Andersen - fiolin, Marit Egenes - fiolin, Anders Rensvik – bratsj og Bjørn Solum – cello, musikk av Grieg, Kvandal og tre slåtter etter Knut Dahle.
Over 4500 billetter var solgt bare 25 minutter etter at salget ble åpnet tidligere denne måneden til årets utgave av Enescu-festivalen i Bukuresti. Festivalen, som i år går fra 27. august til 24. september, har fått ny ledelse: den rumenske dirigenten Cristian Măcelaru med ærespresident Zubin Mehta ved sin side. Konsertene med Collegium Vocale Gent og den tyrkiske pianisten Fazil Say ble utsolgt øyeblikkelig. Disse konsertene avvikles i det spektakulære romerske Athenaeum som ble innviet i 1888. Blant de gjestende msikerne finner man navn som Sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Paavo Järvi, pianistene Martha Argerich og Yuja Wang, Gautier Capuçon, Renaud Capuçon og Janine Jansen.
Den tidligere guttesopranen Aksel Rykkvin gir sin første konsert som baryton i London 14.mars. Han har kalt konserten Songs of Spring, og sammen med Hannah-Elizabeth Teoh presenterer han lieder av Schumann, Schubert og Wolf.
Snøen smelter. Dagene blir lysere. Trekkfuglene vender tilbake, og det synges fra knoppede busker og trær. For mange er våren den fineste årstiden, full av forventninger og nytt håp om tiden som skal komme. Sopran Isa Katharina Gericke og pianist Joachim Knoph har satt sammen en musikalsk bukett som løfter håpet og hyller vårfølelsen i Vinger kirke 12.mars
Som nevnt tidligere gikk sangkonkurransen «Das Lied» av stabelen som en start på Heidelberger Frühling 1.-5. mars. Der gikk to tenorer av med seieren: 24 år gamle Laurence Kilsby fra Storbritannia og 33 år gamle Tae Hwan Yun fra Sør-Korea, mens den 33 år gamle sopranen Alexandra Flood fra Australia fikk 3. pris. Konkurransen ble fulgt via strømming av 13.000 seere.